Lénárt Gitta nyersétel tanácsadó Tények és tévhitek a táplálkozásról című előadására 2017. december 11-én került sor a kiskőrösi Zsinagógában az Egészségfejlesztési Iroda és a Hetednapi Adventista Egyház szervezésében és finanszírozásában.

-Hirdetés-

A vegyes étrenden (húsételek és növények) élők megszokásból, hagyományok iránti elköteleződés miatt választják e táplálkozási módot. A változtatás szükségességét igyekeznek elhárítani. A vegetáriánusok és a vegánok sokkal tudatosabban hoznak döntést arról, mit miért vagy miért nem fogyasztanak.Az ember csak húsevéssel megbetegedne. Megbetegítené a rosthiány miatti bélmozgás hiánya, a rossz bélflóra, a húsban levő túlzott mennyiségű könnyen emészthető fehérje, salakanyag, telített zsíradék. Semmilyen anatómiai tényező nem indokolja húsfogyasztásunkat. Ugyan képesek vagyunk a hús megemésztésére, de csak a növényi ételek teszik ezt lehetővé számunkra. Emésztőrendszerünk működését a növényi rostok biztosítják. Az étel feldolgozása csak akkor megy végbe egy teljes nap alatt, ha elegendő növényi rostot viszünk be.

A növényi étrend ellen felszólalók szerint tápanyaghiány alakul ki a vegetáriánusok és vegánok szervezetében. Tudományos vizsgálatok kimutatták, a hiányokat sokkal könnyebb pótolni, mint a sok bevitt méreganyag rossz mellékhatását korrigálni.

A növényi táplálkozás jobb minőségű zsiradékot, elegendő mennyiségű rostot, komplexebb szénhidrátokat tartalmaz. A vegetáriánus és vegán táplálkozással több antioxidánssal, rosttal és vitaminnal látjuk el szervezetünket.A növényi étrend ellen felszólalók szerint tápanyaghiány alakul ki a vegetáriánusok és vegánok szervezetében. Tudományos vizsgálatok kimutatták, a hiányokat sokkal könnyebb pótolni, mint a sok bevitt méreganyag rossz mellékhatását korrigálni.

Aminosavak és B12 vitamin találhatóak növényekben és húsokban egyaránt. Omega 3 zsírsavakat a tengeri halak és néhány növény olaj (len, kender, repce, dió, szója, búzacsíra) biztosít számunkra. Fitoanyagok, rostok és antioxidánsok kizárólag a növényekben találhatóak. Az állati eredetű tápanyagokban több a vas, de felszívódásukhoz szükségesek a növényi rostok. A növényekben kevesebb a vas, de felszívódásuk hatékonyabb. Vitaminokhoz hozzájuthatunk vegyes és növényi étrend útján is, ám nem létezik olyan vitamin, ami kizárólag z állatokban lelhető fel.

A káros anyagokat (pl. antibiotikumok, szteroidok, félelmi anyagok, toxinok), melyeket a nagyüzemi hústermelés használ azért, hogy küllemre és fogyasztásra alkalmassá tegyék számunkra a húsokat, bevisszük szervezetünkbe vegyes étrenden élve.

Egészségünk és gyógyulásunk érdekében igyekezzünk minél inkább kiiktatni étrendünkből a húsfogyasztást, hiszen mára már köztudottá vált, hogy sok krónikus betegség
(pl. vastagbélgyulladás, székrekedés, magas vérnyomás, cukorbetegség) egyszerűen a húsfogyasztás elhagyásával gyógyítható, illetve megelőzhető.

Az előadás során Lénárt Gitta főzés-sütés mentes mákos bejglivel és paradicsomszószos cukkinis spagettivel lepte meg az érdeklődőket. A receptek megtalálhatóak a Táplálkozással az egészségért  klub Facebook oldalán.

Legközelebb január 16-án Dr. Demény János belgyógyász tart előadást, melynek témája a szívbetegségek kialakulása, gyógyítása és megelőzése lesz. Továbbra is szeretettel várnak mindenkit.

K.N. 

MEGOSZTÁS