„Majd megnézzük a Városi Órásnál” — hangzik sok családban a mondat, amikor valami értékeset, szépet, maradandót akarnak vásárolni. Nekem gyerekkoromban maga a név is roppant előkelően hangzott: Városi… Pedig a gyerekkorom nem most volt! Az üzlet azóta is működik sok ember gyerek-, felnőtt- és időskorát végigkísérve. Velük állni látszik az idő, hiszen a manapság ritka állandóságnak van valami biztonságüzenete, egyfajta garanciát jelent.

-Hirdetés-

A család tagjai viszik a vállalkozást Soltvadkerten, Kecelen, Kiskőrösön, Budapesten, illetve kapcsolataik révén Erdélyben, Szlovákiában és Ausztriában is. Idén ünneplik fennállásuk 54. évfordulóját. A vállalkozás izgalmas története, melyet nem sokan ismernek, komoly tanulságokkal és értékes üzenettel bír.

50 évvel ezelőtt nem igazán volt vállalkozóbarátnak nevezhető a politikai rendszer Magyarországon. Hogyan volt mégis lehetséges az önálló vállalkozás elindítása? Az alapító Városi Ferenc így mesél erről:

A cipészek és órások megtűrt magánszektor kategóriába tartoztak. „A munkásosztály cipőjét, óráját hadd javítsák csak a kisiparosok!” –hangzott a hivatalos politikai álláspont. Ezt azzal magyarázták az ország vezetői, hogy olyan igényt elégítünk ki, mely a dolgozó nép mindennapi kényelmét szolgálja. Maga a cég úgy indult, hogy 1964. november 11-én egy 18 éves srác letette az órás asztalát Kecel központjában egy korábban tyúkólnak használt helyiségben. Mégpedig hatalmas ötletekkel, lendülettel és elszántsággal. A srác én voltam. Sokan el sem hitték, hogy én vezetem az üzletet. Többször előfordult, első sorban vidékről érkezett megrendelők esetében, hogy köszönés után megkérdezték: — Öcsi, a főnöködet keresem. Erre nyújtottam a kezemet: Városi Ferenc vagyok.

Az indulás igen jól sikerült: nagyon hirtelen sok lett a sok munkája a fiatalembernek! A Kecelen dolgozó másik órás elköltözött, és az ő ügyfeleit is megnyerte. A vállalkozás fejlődésében több stáció is nyomon követhető. 1966-ban, két évvel az indulás után került az üzletbe Ferenc 18 évvel idősebb bátyja, Városi István. Ő volt az, aki 1970-ben ugyancsak letette az órás vizsgát, majd 1971-ben Vadkerten nyitotta meg órás üzletét a vegyesipari KTSZ égisze alatt. Ez tehát a vadkerti bolt alapítási éve.

A következő váltást, illetve fejlesztést a technikai fejlődés váltotta ki: megjelentek a kvarcórák. Ezzel a hagyományos óráknak lassan leáldozott. Kimondva kimondatlan ez volt az órások nagy szelekciója. Aki nem fejlesztett, az kiesett.

1976-ban külön engedéllyel kiutazhattam Svájcba, majd pedig ezután minden évben egy-egy hónap szakmai továbbképzésre. Ott kezdtem megismerkedni az óragyártással, illetve új technológiákat sajátítottam el a javítás területein.

Franciaországi és németországi rokonok segítettek ebben. – idézi a múltat Városi Ferenc.

Amint mondta, külön fejezet a cég történetében a rendszerváltás. A gazdasági és életmódváltozás előre sejthető volt, amelyre fel kellett készülni. A régi rendszer felbomlásával azonban nem járt automatikusan együtt az új struktúrák kiépítése. A kereskedelemben sok olyan törvénytelenség zajlott, ami Városiék számára nem tűnt elfogadhatónak. Talán emlékszünk a 80-as 90-es évek fordulójára: minden piacon lehetett „használt ruhát és kvarcórát” kapni. A márkahamisítás és a vársárlók becsapása annyira mindennapossá vált, hogy még ma sem birkózik meg vele teljesen a hatóság. Viszont azt is tudták: hazai cégként éppen azzal versenyképesek, hogy önállóan, a tendenciákat figyelve hoznak létre saját terméket. Ezekkel a megfelelő ritmusú lépésekkel vágtak neki az új útnak.

Az Astron márkát 1994-ben állította pályára a cég. Saját levédett márkanevük, melynél az elejétől a végéig felügyelik a terméket. Az órák tervezése Magyarországon történik, a gyártása pedig – ahogy más ismert, rangos márkák esetében is – Távol-Kelet legmagasabb színvonalú gyáraiban, svájci gépsoron és technológiával.

A karórák, zsebórák, ébresztő-, álló- és faliórák mellett az Astron termékcsalád fejlesztésben nagy számban készülnek ezüst ékszerek és divatékszerek is.

És hogy mitől soltvadkerti is a cég? Eredetileg Soltvadkerten éltek Városi Ferenc apai nagyszülei. Városi István alapította órásműhely ma már egy korszerű óra-ékszer üzlet, melyet az alapító unokaöccse ifjabb Városi Ferenc. A keceli és a vadkerti két különálló üzlet, mely azonos elvek, árak és akciók mentén gondolkodik. Kecelen található a központi szerviz, iroda és raktárbázis, Budapesten pedig 15 évvel ezelőtt nyitott színvonalas bemutatótermet és hazánkban egyedülálló önkiszolgáló áruházat a cég.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS