Csupán egyetlen hajszál választja el a fajt a kipusztulástól.

-Hirdetés-

2017-es becslés még azt mutatta, hogy nagyjából 30 példány él még a Kaliforniai-öbölben. A közelmúltban azonban Andrea Crosta, a Kaliforniai-öböl halászterületeit ellenőrző Elephant Action League munkatársa a Mongabay természetvédelmi oldalnak azt nyilatkozta, a helyzet a véltnél sokkal rosszabb.

A szakértő a totoaba nevű halfaj hólyagjának illegális kereskedelmét vizsgálja. A régióban élő, súlyosan veszélyeztetett hal után igen magas a kereslet, ezért a tiltás ellenére is sokan foglalkoznak a faj halászatával. A kifeszített hálókba azonban gyakran a vaquiták (azaz kaliforniai disznódelfinek) is belegabalyodnak.

„A jelenlegi forrásaim megerősítették, hogy nagyjából egy tucat vaquitáról beszélhetünk a Cortez-tengerben” – mondta Crosta. A szakértő hozzátette, a kutatók hanghullámokat kibocsátó bójákkal igyekeznek felmérni a populáció nagyságát.

A vaquita a világ legkisebb és legveszélyeztetettebb cetfaja – írja az IFLScience. Az élőlény csak a Kaliforniai-öböl egy kis területén, a partok közelében fordul elő. 1997-ben még 567 volt a faj egyedszáma, 2017-re azonban megközelítőleg 30-ra csökkent.

A kaliforniai disznódelfinek a totoaba halászata miatt sodródtak a kihalás szélére. A hal hólyagja igen drága, kilogrammja 5 millió forintnak megfelelő összeget ér a feketepiacon. Éppen ezért a régióban továbbra is sokan foglalkoznak az élőlény halászatával.

Tavaly a szakértők azzal próbálkoztak, hogy katonai delfinek segítségével tereljék védett helyre a vaquitákat, hogy később egy szaporító programhoz használják fel őket. A projektet néhány héttel az indítás után leállították, mert az egyik elfogott nőstény elpusztult.

A természetvédők tovább próbálkoznak a faj megmentésével, de Crosta is kiemelte, hogy nem túl jók a kaliforniai disznódelfinek kilátásai. A szakértő hozzátette, ha ki is pusztulnak a vaquiták, el kell mesélni a történetüket, és ki kell deríteni, hogy a halászokon kívül kik voltak a felelősek az eltűnésükért.

Forrás: ng.hu

MEGOSZTÁS