Mármint ezúttal egy cannabis termesztő kertésznél. A rendőrségi fénykép- és filmfelvételek szerint volt itt minden, ami a mintakertészethez kell: hősugárzó, szigetelés, temperálás, öntözőrendszer, virágföld, cserepek és ládák — mindez Soltvadkerten, néhány leeresztett redőnyű, lakatlannak tűnő házban.

-Hirdetés-

Nagyon sajnálom. És bizony nem megtévedt fiatalokról van szó: a termelő gyanúsított lassan 50 felé közelít. De ebben a cikkben most nem erről lesz szó, lévén a gyanúsított még csak gyanúsított.

Hanem a fogyasztókról, akik a végterméket megveszik és — mondjuk ki! — élvezik…

Nem illik beszélni róla…

…ha kábítószeres lesz a gyerekek. Néha még maguk a szülők sem hiszik el, hiszen „ők mindent megtettek”, hogy ne. Pedig jelentem: a szer már rég ideért és megtalálta a potenciális fogyasztókat. És mivel hozzám még senki sem jött oda, hogy megkínáljon (merthogy rock bulikon és lovas bálon nem jelennek meg a dílerek), körbejártam ismerőseimet az ügyben. Óvatos kérdéseimre – természetesen név nélkül – jobbára őszinte válaszokat kaptam. Következzék akkor a soltvadkerti korkép (kórkép?)!

Huszonéves hölgy:

Én tavaly hagytam őket ott. Mármint a társaságot, ahová néha eljártam. Még a középiskolában indult, illetve aztán a szakmunkásképzőben, ahová a sikertelen gimnáziumi évek után lecsúsztam. Csúsztam? Éppen felvettek, mivel a gimnáziumból meglehetősen viharosan jöttem el. Az eltanácsolás hivatalos oka az iskolakerülő, csavargó magatartásom volt, ami sajnos igaz. Ezzel együtt jártak a berúgások és a kábítószerrel való első ismerkedés. Megtehettem: vidéken voltam diákotthonban, a szüleim pedig pénzt adtak, de nem figyeltek rám. Ezt én maximálisan ki is használtam. Aztán a szakmunkásképzőben szinte vonzottam a hasonszőrű bandát. Idősebb is voltam az évfolyamomban, meg hát… „tapasztaltabb” is… Sok rosszat nem csináltunk. Meg jót se. Lógtunk ide-oda. Néha berúgtunk, néha a kábítószeres cigi járt körbe. Az iskola befejezésével kiderült: nem lesz munkám a szakmámban. Meg más helyen sem. Egyszerűen nem találtam meg magamat sem. Aztán egyszer csak bekerültem egy itteni, vadkerti társaságba, ahová egy régi barátnőm vitt el. Itt a gyógyszerezés ment, megfelelő alkoholmennyiséggel. Hétvégén mindig, házibuli jelleggel, de egy belső magnak hétközben is néha. Pénzt otthonról kértem, amíg adtak. Aztán már nem adtak. Ekkor mondta a baráti kör, hogy volna itt pénz, ha ezt meg azt „bevállalnám”… Természetesen csúnya dolgokat. Két álmatlan éjszaka után úgy döntöttem: eddig és ne tovább. Most otthon vagyok esténként. Munkám még mindig nincs, de legalább vigyáz rám az anyu. Azt már legalább tudom, mit nem akarok. De mit akarok?

Folytatjuk.

K.L.

MEGOSZTÁS