Dr. Keszi Krisztina misszionárius orvos tartott előadást a soltvadkerti református templomban az elmúlt vasárnap. Az istentisztelet keretében vetítettképes bemutató során ismerhette meg a gyülekezet ezt a felelősségteljes munkát, mely gyógyítás, hittérítés és nevelés is egyben.

-Hirdetés-

A helyszín Zambia: egy olyan afrikai ország, ahol nem háborús konfliktusok és a szélsőséges iszlám keseríti meg az emberek életét, hanem a szegénység és a betegségek. Zambia az egyenlítőtől délre fekvő ország: a sok törzsi vallás között mintegy 60 százalékot tesz ki a keresztények száma.

„Isten döntött és én igent mondtam rá” — vallja Keszi Krisztina, amikor megkérdezik, miért vállalta ezt a nehéz szolgálatot. Mint meséli, vallásos családban nőt fel, ami felnőtt korára egy kiteljesedett, teljes odaadást ért el nála. 12 éve él ott: először orvosként, később főleg misszionáriusként.

Zambia szép ország: gyönyörűek a napfelkelték és éjjel a csillagok — kezdte a vetítést. A lakosság nagy része azonban szegénységben él. A születéskor várható élettartam csupán 40-45 év, és ez főleg az AIDS-fertőzések miatt van. Orvosként egészen mások a körülmények, mint idehaza: nagy felelősség csekély lehetőségekkel, néha 80.000 ember is tartozott hozzám, mint orvoshoz, mivel segítőim csak felcserek és nővérek voltak. A lakosság ehhez alkalmazkodik: türelmesek, jobban tűrik a nélkülözést és szívósabbak: egy asszony megszült, majd 6-8 óra elteltével magára kötötte a gyermekét és megindult haza az őserdőn át.

Egy férfi menthetetlen beteg volt. Van egy könyvtáram, benne hitmélyítő könyvek angolul és a helyi nyelveken. A férfi ezen olvasmányok hatására tért meg, utána pár nappal pedig meghalt. Angolul kevesen értenek, noha az ország hivatalos nyelve. Amikor eldöntöttem, hogy a fiatalokkal szeretnék foglalkozni, meg kellett tanulnom a helyi, bemba nyelven. Így tartunk több településen istentiszteletet, csendesnapokat, közös főzést és általában lelkigondozást. Tesszük ezt a száraz és az esős évszakban egyaránt. És bizony nem légkondicionált szobákban, sokkal inkább száraz fővel fedett kunyhókban, vagy bádoglemez tetejű építményekben.

Hogy mennyire fogékonyak a keresztyén tanításra?

Olyan példákat kell elébük helyezni, amiket megértenek: Jézus születése kapcsán a napkeleti bölcseket, az érthető jézusi példázatokat. De azt is megértik, amikor az emberek testi és lelki szemét hozom fel. Az agg Simeon és Anna történetét például tökéletesen értik.

Sokat tesznek a közösségért: például 10-20 kilométereket gyalogolnak, hogy eljöjjenek az istentiszteletre. Tegyük hozzá: nem mindenki. Vannak falvak, ahol csak a nők fogékonyak erre az ügyre, a férfiak nem. A fiatalok viszont jobban érzik, miért kell ez. Ilyen az angol nyelv használata is: ha valaki főiskolára akar menni, ott kötelező tudni angolul. Mi, misszionáriusok, kapcsot jelentünk nekik a nyugati világ felé.

A soltvadkerti református gyülekezet perselypénzével támogatta meg Dr. Keszi Krisztina szolgálatát.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS