Idén június 16-án negyedik alkalommal került megrendezésre Kirtyán Tamás szervezésével, a 7. számú Bács-Kiskun megyei csoport keretein belül a Gólya Road Show Kiskőrösön és Akasztón. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) minden évben, országosan megtartja e nyilvános eseményt. A fiókákat egy daruval hozták le, majd a két szakértő, Nyúl Miska és Szalai Gábor a megjelölések közben információkkal szolgálta a jelenlévő gyerekeket és felnőtteket.

-Hirdetés-

A fehér gólyák (Ciconia ciconia, White Stork) Európában, Észak-Afrikában és Kis-Ázsiában fordulnak elő. Hazánkban fokozottan védett madár, napjainkban már csak településeken költ. Augusztusban kelnek útra, hogy a telet a meleg kontinensen, Afrikában vészeljék át, majd tavasszal térnek vissza. Ezért is nevezzük őket a tavasz hírnökeinek. A gallyfészkekben a tojó 3-5 tojást rak, és kezdetben csak az egyik szülő védi őket. Nyolchetes koruk után már megteszik első fészek körüli repülésüket. Érdekesség, hogy a gólyák minden évben új párt választanak maguknak, de azért előfordul a párhűség, ami leginkább a területhűséggel köthető össze. Táplálkozásuk változatos, a „listán” vannak férgek, rovarok, halak, kétéltűek, hüllők, illetve más kisebb gerincesek.
Fontos megemlíteni, hogy komoly veszélyforrásoknak vannak kitéve. Mivel fészkeiket villanyoszlopokra építik, áramütés érheti őket, ezért biztonságossá tételük érdekében a fészkek megemelése, a gólyakosár, a műfészek kihelyezése segíthet. A másik fő veszély számukra egyik fő táplálkozási helyük, a mezőgazdasági területek, ahol a különböző vegyszerek által kaphatnak mérgezést.

Megjelölésükre minden év júniusának közepén kerül sor. A gyűrűk segítenek a madarak életének, szokásainak feltérképezésében, megtudhatjuk vonulási útvonalaikat, pihenő- és táplálkozóhelyeiket, telelőterületeiket, valamint a különféle változások okait.

Szombaton Kiskőrösön három fészeknél 11 fiókát jelöltek meg, és 59 fő volt kíváncsi a madárgyűrűzésre. Itt a fióka átlag 3,6 volt. Akasztón – ahol az érdeklődők száma 148 fő volt – tizenöt fészeknél járt a csoport, ahol összesen 62 fióka lábára került gyűrű. Itt 4,2 volt a fióka átlag.

Két öreg (hétévesek) gyűrűs gólyaszülőről pedig megtudtuk, hogy 2011-ben jelölték őket fiókaként. Az egyiket a Tolna megyei Alsónyéken, a másikat Németországban, a 740 km-re lévő Munderkingenben (ő ötödszörre költ Akasztón).

A fehér gólya fiókákat – ahogyan minden madarat – vizsgázott madárgyűrűzők, önkéntes madarászok, természetvédelmi szakemberek vagy kutatók jelölik meg. A jelölőgyűrűkön megtaláljuk, hogy a madarat hol és mikor jelölték meg, valamint a gyűrű típusát, sorozatjelzését is.

T.L. 

MEGOSZTÁS