2018. szeptember 3-án reggel a KT Bem József Általános Iskola Csengődi Általános Iskolájában is becsengettek.

-Hirdetés-

A tanévnyitó ünnepségen Németh István tagintézmény vezető a következő mondatokkal köszöntötte a jelenlévőket:

Kedves Tanulók!
Ismét elröppent egy nyár. Csodálatos volt, még mindig a hatása alatt állunk, el sem hisszük, hogy vége! Ne bánja senki, ismét együtt vagyunk és a tanév sok örömet ígér!

Kedves Szülők!
Szemük fénye, a gyermekük, ismét dolgos tanév elé néz.

Kedves Fenntartó, Kedves Önkormányzat!
Köszönjük, hogy támogatásukkal ismét megújult környezetben kezdhetjük a tanévet.

A 2018/2019-es tanévet 142 tanuló kezdte meg, 12 pedagógus útmutatásával, akiknek munkáját  2 utazó pedagógus, gyógypedagógus és gyógytestnevelő is segíti. Az iskolarendőri feladatokat Kovács Nándor látja el.  Az első osztályba lépett: Balog Alexandra, Batiz Dávid, Béleczki Máté, Feka Vivien, Király Gergő, Kiss Fanni, Lázár Gergő Sándor, Lázár Patrícia, Libor Tamás, Makó Dániel, Melkvi Martin, Pálfi Éva, Puskás Csenge, Somogyi Levente Márton, Supka Olivér, Vámos-Farkas Bendegúz és Varga Zalán. Az első osztályosok vezetője, osztályfőnöke Pivarcsiné Ladányi Bernadett lesz.

Ez a kis község számos fejlesztésen esett át az elmúlt időszakban, melyek a kiskolások életszínvonalának fenntartását, javítását is szolgálják, hiszen időközben megújult az orvosi rendelő.A sportcsarnok teljes nyílászáró cseréje, szigetelése, átépítése is szinte már teljesen elkészült, csak az akadálymentesítés folyamata zajlik szeptemberben. A nyári szünet ideje alatt a technikai dolgozók a tantermeket kifestették, feldíszítették, az alsós termek parkettáit átlakkozták.

Az idei tanév is jól indult a gyerekek, de leginkább talán szüleik számára, hiszen minden csengődi általános iskolás tanuló ingyenesen kapta meg a tanszereket a falu ajándékaként.
Ebben az évben az ötödik osztályosok 30 darab tanulói tabletet vehetnek birtokba, további tantermi projektorok és intelligens kivetítő panelek is érkeznek majd az iskolába, mindemellett minden nevelő kapott egy laptopot, melyhez teljes körű wifi elérést biztosítanak az intézmény területén. 

Az ingyenes tankönyvek mellett, a szülőknek minden évben nagy ajándék az 5, szintén teljesen ingyenes nyári tábor, melyeken összesen 77 tanuló (napi négyszeri étkezéssel, utazással, programokkal, felelős kísérettel járhatta az országot) összesen 37 napot nyaralhatott.

Németh István igazgató úr a következő gondolatokkal folytatta beszédét:

Egyre önzőbb világot élünk, egymás problémáira egyre kevésbé vagyunk nyitottak. Kizárólag a mára koncentrálunk, a saját jelenünkre, és ritkán gondolunk arra, hogy milyen lesz a jövőben a világ és benne gyermekeink sorsa. 

Holnapjukat sokszor eladjuk egy mobiltelefonért, egy látszólag jól fizető munkahelyért, egy látszatvilág látszaterkölcseinek látszatigazságaiért.

Olyan világban élünk, ahol egy szappanopera könnyeket csal a szemünkbe, ugyanakkor egy éhező ember mellett elmegyünk az utcán. Vagyonokat költünk online webáruházakban, médiára, jósra vagy valóságshowkra, de sajnáljuk a fillért egy rászorulótól.

Nem látunk, nem hallunk és nem értjük meg a dolgokat. Mert bár képesek vagyunk elképzelni, milyen a végzet, de képtelenek vagyunk elképzelni, milyen lenne a jelen, ha nem önmagunkkal, a saját igényeinkkel, vágyainkkal foglalkoznánk, hanem azzal a jövővel, amiért felelősséggel tartozunk.

dr. Zombor Attila – A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal főigazgatója, múlt heti megyei tanévnyitó értekezleten a következőket mondta:

„Felmérések szerint az utóbbi 200 évben minden termék értéke folyamatosan csökkent. Egyetlen kivétel van ez alól. Az emberi tudás, melynek értéke folyamatosan nőtt és ma is folyamatosan nő!”

Gondoljunk csak az első autókra, első generációs mobiltelefonokra, számítógépekre, színes tévékre vagy akár hűtőszekrényekre, járművekre – eleinte csak a milliomosok, a gazdagok tudták birtokolni őket, mára tömegcikkek lettek, mindenki számára elérhetők. Mi tette ezt lehetővé? Az emberi tudás, amelynek első lépéseit és lehetőségét éppen az általános iskola jelenti. Ez a felelősségünk.

Csengődön gondolnak a jövőre- sőt együtt gondolkodnak. Augusztus 6-án Csépa Valéria professzorasszony benyújtotta a Nemzeti Alaptanterv új koncepcióját a kormánynak, amelyet augusztus 31-én társadalmi vitára bocsátottak. 100 oktatási szakember és kutató dolgozott a javaslaton, melynek főbb szempontjai a következőek: csökkenő tanulói terhelés– túlzott ismeretátadás helyett – jelenség alapú oktatás (kompetencia, csoportmunka) – digitális írástudás –  tantárgyi óraszámok– egységes természettudományi tantárgy bevezetése – életvezetési ismeretek, vállalkozói ismeretek, pénzügyi ismeretek.

A csengődi általános iskolánál, a fentebb említett területek mindegyikével foglalkoznak, kiemelt feladatként kezelik mindezt, ahol a tanórai keretektől eltérő oktatási formák alkalmazása a kitűzött cél.

Pedagógiai programjuk része a fenntarthatósági témahét, a digitális témahét, a Pénz7 témahét, a Csilingelő (karácsonyváró) témahét, a Vakációváró témahét, a Kölyökváró hét, Nebulóváró hét, és a tematikus nyári programok, környezetvédelmi tematikus alkalom és művészeti programok.

Intézményükben idén az Arizona program is bevezetésre kerül, amely a tanulók tanuláshoz, a tanárok tanításhoz való jogát kívánja biztosítani. 

 „A tudás olyan érték, amit akárhányszor, akárhány felé osztasz mindig van maradék!”

Osszuk hát bátran egész tanévben!

A képeket köszönjük a KT Bem József Általános Iskola Csengődi Általános Iskolájának.

Kutyifa Icu

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (25 db kép)
MEGOSZTÁS