Elmondható, hogy 62 év elteltével is mély sebeket szakít fel az emberekben az, ami 1956-ban történt hazánkban. Számtalan egyéni sorstörténet került már napvilágra, amely az akkori eseményeket dolgozta fel.

Az 1956-os eseményeket személyesen élte meg és részese volt a történelem folyamának a kiskőrösi Suba György. Az 1956-os eseményekre visszagondolva dolgozta fel Barta Margit (17 éves – Nagykőrös), Magyar Katalin (17 éves – Mosonmagyaróvár) és Misley Emese (13 éves – Miskolc) diákmártírok történetét adatgyűjtés folyamán. Elmondta, hogy személyesen nem találkozott egyikőjükkel sem, azonban tudta, hogy ártatlanul haltak meg az események sodrásában. Úgy gondolta, hogy az ártatlanul halálra ítélt három fiatalról egy emlékművet állít fel a Rákóczi u. 46. szám alatti házának udvarában, amely helyének megválasztásáról a következőket mondta: „Sajnos keserű tapasztalatom van a rendszerváltozás utáni időszakban a Petőfi téren felállított 1956-os Kopjafa előtti Kossuth címerrel kapcsolatban, melyet én készíttettem annak idején saját költségemen. Arra vetemedtek hazátlan vandálok, hogy több kalapács ütéssel megrongálták. Ezzel a gaztettükkel Kossuth Lajost – hazánk nagy fiát – is meggyalázták. Érthető hát a félelmem, hogy amennyiben a Petőfi téren állítottuk volna fel az önkormányzat hozzájárulásával ezt az emlékművet, akkor hasonló vandál cselekedeteknek lett volna kitéve. A forradalmat leverőknek ezek az ártatlanul meghalt diáklányok – akiknek az arcképei láthatók az emlékművön – csak ellenforradalmi hőbörgőket jelentenek, nekünk viszont szent áldozatot.”

Az emlékmű ünnepélyes átadására szeptember 21-én került sor. Tudni kell, hogy az emlékművet a leadott tervek alapján Rózsa Tibor helyi kőfaragó készítette, mely felső részét a magyar címer alkotja és alatta található meg a három fiatal fényképe, nevük pedig a kőbe vésve. Az eseményen Boldoczki Sándorné köszöntötte a megjelenteket, valamint Faragó Imrét a város díszpolgárát, Gombár Józsefet a POFOSZ kiskőrösi szervezetének tagját, dr. Turán Csaba jegyzőt, Sáfár Andrea fuvola tanárnőt, Tóth Ferenczet a fúvószenekar vezetőjét és Suba Györgyöt, aki megálmodta és megvalósította az emlékművet. Miután Suba György röviden ismertette a három diákmártír élettörténetét, Szentgyörgyi Anna fuvolajátékát halhatták a jelenlévők. Ezt követően a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola rézfúvós zenekarának előadása kíséretében helyezték el a megjelentek az emlékműnél az emlékezés virágait.

-Hirdetés-

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (30 db kép)
MEGOSZTÁS