Kiskőrösön szőlő- és gyümölcstermesztőként, majd Baján kertésztechnikusként végzett. A bócsai Szőlőskert Szakszövetkezetnél agronómusként dolgozott, 1990-től mezőgazdasági őstermelő. Harminc hektár szőlőt művel, 2018 áprilisa óta a bócsai hegyközség elnöke. Balla Istvánnal beszélgetek.

-Hirdetés-

Nézzük először a számokat! Hány hektáron mennyi és hol?
Bócsán az összes szőlőterület: 564 ha, melyből termő: 536 ha, nem termő: 28 ha
A fehér szőlő aránya 77 %, a kéké 23 %
Vezető szőlőfajták:
— Bianca: 190 ha (növekvő)
— Kékfankos: 102 ha
— Cserszegi Fűszeres: 80 ha
— Aletta: 35 ha
— Kunleány: 31 ha
A 2018-as szüret eredménye
Összesen 57.186 q, azaz a hektáronkénti átlag: 101,3 q

— Hogy állunk Bócsán a szőlőtelepítésekkel?
Tavaly 57 hektárra nyújtottak be kérelmet ültetvények megújítására. Azaz a korábbi tőkéket kiszedik és pályázati támogatással vagy anélkül új fajtákat telepítenek. De ez az összes szőlőtermelőt tekintve nem jelent nagy fejlődést. Sőt: a következő évtizedben előre láthatólag csökkeni fog a szőlőterület, mivel sok termelő hetven éven felüli és 7-8 hektáron gazdálkodik — amíg bírja. Amennyiben pedig a szőlőárak ilyen nyomottak maradnak, akkor a fiatalok más megélhetés után néznek. Ebbe még az is közrejátszik, hogy 2021 után lejár az AKG, azaz agrárkörnyezetgazdálkodási támogatás öt éves ciklusa és utána sokan tervezik, hogy kiszedik a szőlőt.

A tavalyi szüret adatait elnézve megállapítható a fajtaszerkezet és a mennyiség. Mi az, amivel még kiegészíthető ez az adatsor?
A fajták közül a Cserszegi van a legrosszabb helyzetben, mert csökken az ára. Több növényvédelmet igényel és több vele a zöldmunka: évente legalább kétszer kell törzstisztítást és tősarj eltávolítást végezni. Emiatt nem is telepítik már, illetve elkezdték kiszedni az ültetvényeket. Muskotályos jellegű társa az Aletta, mely azonban feljövőben van. Ennek az az oka, hogy az Alettának alacsonyabb az önköltsége, igaz, minőségben gyengébb a termése.
Gyakorlatban szemmel látható a Bianca előretörése. Ennek terméstálaga messze fölötte van a többiének: 150 mázsa hektáronként! A másik a fagykár, mely 2018. március 1-jén reggelre -20 C fok alá csökkent a hőmérséklet Bagibócsán és az Abonyi Fogadó környékén. Itt mintegy 70 hektáron a Biancát kivéve a többi szőlőnél jóval alacsonyabb lett a termés mennyisége: 20-30 q/ha!

— Ez a Bianca mitől ilyen felkapott?
Először is nagyon jó a fagytűrő képessége, másodszor pedig magas a cukorfoka és permetezési igénye is jóval alacsonyabb a többi fajtával szemben. Noha önálló bort ritkábban készítenek belőle, bora, mustja házasításra, más borok feljavítására kiválóan alkalmas.
Nem baj ez, hiszen a trend a könnyebb, magasabb (szőlő)cukor tartamú borok felé mutat. Ebben van nagy szerepe ennek a szőlőfajtának.

De hogy meddig tart a divatja? — erről is megy a vita…

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS