Madarat lehetett vele fogatni…

Egy állatvédőnél ez szinte normális, de azért ugyebár mégsem ugrálunk ki a leskunyhóból. Röviden és tömören: Daróczi Csabáról, a jeles soltvadkerti természetfotósról van szó. Ahogy mondja: két madarat is! Az egyik a Varázslatos Magyarország fotó kategóriájának fődíja, amit 6. alkalommal sikerült elnyerni a 9 év alatt (zsinórban 2016 és 2017 után harmadjára) a másik pedig egy nemzetközi verseny videó kategória fődíja.

-Hirdetés-

Video? — kérdezhetnénk. Sokan nem tudják, hogy Csaba kikacsintott egy másik műfaj felé, ez pedig a drónnal, azaz repülő kamerával készített természetfilmek világa. A lényeg az, hogy egyéves forgatás után elkészült négyperces filmje különleges látásmóddal és vágásritmussal mutatja be a Kiskunságot, főleg pedig annak szikes tavait és azok élővilágát.

A jeles fotós március elején a dubai operában az államminisztertől vehette át a HIPA pályázat díját.

Ez a pályázat a világ legnagyobb összdíjazású versenye, és alapítója és patrónusa maga a dubaji korona herceg. Az idén 51 000 fotós 62 000 pályamunkával vett részt a versenyen.

A kisfilm vágása egy tehetséges bócsai fiatalember, Adorján Zalán munkáját dicséri. Ahogy mondják, Zalán volt a szakács, Csaba pedig adta az alapanyagot meg a receptet. Nagyon nagy érdeme van a végeredményben.

De vajon hogy járult hozzá a vágó a sikerhez konkrétan? Mint Zalán elmondta, négyórányi filmanyagot nézett át. A zeneválasztást rábízta Csaba. A zene fontos, hiszen ritmust ad a képsoroknak és tudat alatt végig hat a nézőre. A film hossza négy perc! Ebbe kellett beletennie a négy évszakot, melyben felülnézeti és oldalról felvett képek váltakoznak. És hogy legyen hab is a tortán, négy percből a zsűri részére még egy lerövidített, egyperces verziót is kellett készítenie!

A ritmus, a hangulat és a legszebb képek megtalálása, egységbe komponálása tehát a vágó feladata volt. Mint meséli, ez a munka nappal nem megy, csak éjjel! Aztán pedig reggel (azaz ébredés után) újra nézi az éjszakai termést. Nyolcszor ült neki és dolgozott, így lett kész a versenymű.

Csaba lelkes: „Jó lenne a könyv után egy filmet is csinálni a Kiskunságról…”

Gratulálunk mindkettőjüknek!

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS