A Petőfi Sándor Művelődési Központ nagyterme adott helyet a mintegy 360 diákot érintő rendezvénynek, melynek keretében Zacher Gábor toxikológus, címzetes egyetemi docens tartott előadást a Kiskőrösi Wattay Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulóinak.

-Hirdetés-

A fiatalokhoz szóló időszerű és érdekfeszítő előadásban Zacher Gábor a mai középiskolások élethelyzetét figyelembe véve mutatta be azokat a kihívásokat, melyek a különféle függőségekhez vezető úton találhatók. Ilyen például a mobiltelefon és számítógéphasználat, melynek köszönhetően a mai tinik gondolkodása már egészen másképpen működik, mint az előző nemzedéké, éppen ezért más pedagógiai, kommunikációs módszerekkel érhetők el fiataljaink, s ebben a harcban bizony sokszor a pedagógusnak a „gladiátor” szerep jut…

Zacher Gábor híres toxikológus

A különféle élvezeti szerek használata, legyen szó, cigarettáról, alkoholról, drogról elsősorban nem a határozott tiltás és a kollektív „nemleges” válaszban rejlik, hanem sokkal inkább az egyénben felépített és kialakított helyes értékrendről, keretrendszerről, melyben a fiatalok tudják,  hogy hol vannak a határaik és mire kell egyénileg is határozottan nemet mondani. Az elhangzott példa alapján a „drogszűz” teremből a „drogfüggő” teremig vezető út ugyan széles és hosszú, de az első pár próbálkozás után valószínűsíthető, hogy a kísérletező személy a „drogfüggő” teremben fog kikötni…

S hogy a különféle drogok milyen hatásokat is váltanak ki az emberi személyiségben, azt nagyon jól bemutatja számunkra a pókokkal végzett kísérlet, melyben droggal fertőzött rovarok elfogyasztása után a pókok már nem tudtak rendeltetésszerűen hálót szőni. Ehhez hasonlóan az emberei szervezet is drogos befolyásoltság állapotában már nem tudja azt a teljesítményt hozni, mint tiszta állapotában.

A gyakorlati életből vett példák, a fiatalos nyelvezet, az olykor-olykor előbukkanó szlengek bizony megszólították a tanulókat.

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a családi élet az a terület, ahol a szülők a legtöbbet tehetik a gyermekükért személyes foglalkozások, beszélgetések formájában. Az a szociális minta, amit a szülő mutat a gyermekének, egy életre meghatározó lesz, így aztán nincs mit csodálkozni azon, hogy a dohányzó, alkoholt fogyasztó és a televíziót bámuló szülő gyermekei is hasonlóvá válnak a készen kapott mintához…

Ezen példák csupán apró felvillantásai ez elhangzott előadásnak, s hadd maradjon így a végére az egyik legtöbbet üzenő gyakorlati példa: az esti lefekvés előtt egy órával már ne használd a digitális eszközeidet, hanem beszélgess családtagjaiddal, ha van kedvetek társasjátékozzon a család, vagy olvassatok, de ne engedjétek, hogy a digitális világ tönkretegye a személyes kapcsolataitokat!

Az előadás a GINOP-6.2.3-17-2017-00004 Kiskunhalasi Szakképzési Centrum fejlesztése a végzetesség nélküli iskolaelhagyás csökkentéséért „Szerelem és más drogok” alprojekt elemeként került megvalósításra.

Benedek Tibor
Fotók: Kincses Szilvi

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (36 db kép)
MEGOSZTÁS