Tizenegyedik alkalommal került megrendezésre 2019. április 27-én, az Izsáki Értéktárban is szereplő Izsáki Tészta Majális. Ezúttal is a Vino étterem adott otthont a rendezvénynek. A főzőverseny csapatai az étterem véndiófás kerthelyiségében állították fel, hangulatosan előkészített főzőhelyeiket. A főzéshez a tésztákat az Izsáki Házitészta Kft. biztosította. A főzőversenyen túl további programok várták a résztvevőket. A kávézóban a Kolon-tó értékeit bemutató képkiállítás és videó megtekintése mellett, a tervezett ismeretterjesztő túrákról is tájékozódhattak az érdeklődők.

-Hirdetés-

Az izsákiak mellett, az ágasegyházi Idős ellátást nyújtó és Hagyományőrző Egyesület, egy húsztagú német csoport és két olasz család is készített ételeket. A hagyományos magyar ételek mellett, tájjellegű főtt és sült tészták is terítékre kerültek. Nehéz dolga volt a Szél István vezette zsűrinek, akik 17 készítményt rangsoroltak. Annak ellenére, hogy a tésztamajális inkább a barátságról, mintsem a versenyről szól, miden csapat igyekezett ízletes ételt készíteni. Ennek megfelelően minden csapat, a zsűri értékelő szavaival együtt kapott valamilyen díjat és emléklapot. A győzelmet jelentő Vándorfakanalat a német csoport, a helyszínen gyúrt tésztába töltött káposztás derelyéje nyerte el.

A gyerekek és persze az érdeklődő felnőttek figyelmét az RC Tank Fórum harckocsi modell bemutatója kötötte le. Az eső miatt felázott park helyett, a kávézóban bemutatott tucatnyi 1/16-os méretarányú, részletekig kidolgozott, modell igazán impozáns látványt nyújtott. A távirányítással működő harckocsikkal, hang-, fény- és füst hatással kísérve, valódi harci események imitálhatók.

A Budapestről érkezett Bahorka Társulat improvizációs folklór színház egy huszártoborzós mesejátékkal szórakoztatta a közönséget. A vidám muzsikával kísért előadáson a nézők is együtt játszottak a szerepelőkkel.

A pinceklubban tartott előadás hangulata olyannyira megnyerő volt, hogy aki csak „benézett, mind ott ragadt”. Az orgoványi Karakterek Színjátszócsoport két egyfelvonásos komédiával és gyönyörű énekkel gazdagította a programkínálatot. A Folyondár zenekar, élő népzenéje nemcsak a főzés ideje alatt adta meg az alaphangulatot, hanem a Sárfehér Néptáncegyüttes délutáni táncházában is ők húzták a talpalávalót. Az esti tésztabálon a hódmezővásárhelyi Traubi zenekar bulijával zárult az idei tésztamajális.

-Faragó Gábor-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (64 db kép)
MEGOSZTÁS