A nemzeti köznevelésről szóló (2011.évi CXC 4 §19.) törvényben leírtak szerint, a nevelési év az óvodában szeptember 1-jétől a következő év augusztus 31-éig tartó időszak. Így az óvodai ellátást ebben az időszakban is biztosítania kell az intézményeknek. A Kiskőrösi Óvodáknál idén is folytatódik a jól bevált módszer, ahol a pedagógusok nyári szabadságolása miatt az ügyeleti rendszert egymás közt kell megoldaniuk azért, hogy az ellátás folyamatos legyen.

-Hirdetés-

A nyári ovi rendjéről és feltételeiről Vlcskóné Csatlós Erzsébet intézményvezetőt kérdeztem.

Hány gyermek igényelt nyári óvodát?

Minden gyermek részére biztosítunk nyári óvodai ellátást, de az igényfelmérő lap kitöltése alapján dől csak el, hogy mely szülők tartanak erre igényt június 15-től augusztus 16-ig. Idén ez úgy alakult, hogy 134 gyermek fog járni a nyári óvodába. Mivel a Batthány Óvodában egy bruttó 80 millió forintos beruházási folyamat zajlik jelenleg, ezért két kisebb óvodát választottunk ügyeletes óvodának. A Thököly Óvoda két csoporttal, míg a Szűcsi Óvoda három csoporttal fogja megkezdeni a nyári ügyeletet. Az óvodapedagógusok egy előre elkészített nyári ügyeleti beosztás szerint dolgoznak majd. A csoportlétszám nyár közepétől általában lecsökken, hiszen a szülők többnyire ilyenkor veszik ki nyári szabadságaikat. Az elmúlt időszak tapasztalataiból azt is látjuk, hogy ilyenkor a korábbi öt csoport általában három csoportra leredukálódik. Várhatóan ez idén is így lesz.

Mi kerüljön a ruhazsákba?

Ugyanazok a holmik, amelyek a megszokott óvodai élethez szükségesek, tehát váltócipő, váltóruha évszaknak megfelelően. Kicsiknél duplán, triplán. Plusz naptej, szúnyogriasztó és baseball sapka vagy kalap is ajánlott.

Hogyan zajlanak a gyerekek hétköznapjai a nyári oviban?

Kisebb túlzással, ugyanúgy zajlik minden, mint a nevelési évben, annyi változtatással, hogy a reggeli játékidőszakot a gyerekek az udvaron töltik. Igyekeztünk úgy megoldani és kialakítani a kinti részt, hogy a kicsiknek lehetőségük legyen kézműveskedésre, homokozásra, ugrálózásra és egyéb játékokra is odakint. Minden egyes óvodában párakapu is működik, ha beindul a nyári óvoda, kagylómedencét is biztosítunk csoportonként, hogy minél komfortosabb közeget teremthessünk a gyerekeknek a nyári időszak alatt. Persze ilyenkor sincs óvodai foglalkozás: verselés, mesélés, dalolás és kézműveskedés nélkül, hiszen ezek a mindennapi rutinunk részei. A napirend tulajdonképpen csak annyiban változik, hogy több csoportból kerülnek összevonásra a gyerekek. Igyekeztünk úgy megoldani az óvodapedagógusok munkarendjét is, hogy azért ismerős óvó néni mindig legyen, hiszen ebben az időszakban is fontos a nyugalom és a kiegyensúlyozottság. A kiszámíthatóság is jelen kell, hogy legyen a gyermek életében minden egyes nap. Az év folyamán megszokott tárgyi környezet, mint feltétel, egyelőre most nem adott, ezért nagyon igyekeztünk, hogy legalább a személyi feltételek biztonságot nyújtsanak a gyerekek számára, akik már beosztásra is kerültek – az igényfelmérő lap alapján-. Most laminálódik a névsor, mely minden csoportszoba ajtaján kint lesz a dajkák és az óvónők neveivel együtt. Emellett a napirendről is tájékozódhatnak hamarosan a szülők, akik a csoportvezetőkkel tudják majd tartani a kapcsolatot.

A mosdók és a konyhák tisztasági festése augusztus utolsó két hetében zajlik majd, amikor a közegészségügyi feladatokat: rágcsáló- és rovarirtást, takarítást, a játékok állagmegóvását és a homokozók feltöltését is elvégezhetik az intézmények, hogy aztán akadálymentesen kezdhessék meg a következő nevelési évet.

Kutyifa Icu
Fotók: Kincses Szilvi 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (23 db kép)
MEGOSZTÁS