2019. július 15-19. között Közúti- Vasúti modellező tábornak adott helyet a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeum. A teremben terepasztalok, épülő és már kész makettek, távirányítós vasút, sok-sok játék várta a gyerekeket minden nap. A makettezés pedig nemcsak fiúknak való elfoglaltság, bizony voltak hölgyek is a táborban. 

A gyerekek büszkén mutatták meg saját alkotásaikat
-Hirdetés-

A kiscsoportos foglalkozás vezetője, Lehr Péter mesélt nekünk heti élményeikről:
Fiatal vagyok a modellező pályán, mindössze egy évvel ezelőtt építettük meg két kollégámmal a Kiskőrösön látható óriás méretű terepasztalt. Gyerekpártiak vagyunk, szeretünk kiállításokra járni, megnézni, mit építenek a nagyok. Ott találkoztunk azzal a jelenséggel, hogy minden kordonokkal van elkerítve, a gyerekek nem mehetnek hozzá közel, hozzányúlni pedig tilos. Ezzel meg is született az elhatározás, hogy változtatunk a rendszeren, és gyerekeknek alkotunk egy olyan különlegességet, amivel bátran játszhatnak, úgy alakítottuk ki, ha körbetapogatják az apró kezek, akkor sem fog tönkremenni. Ezzel így már nem látogatóként, hanem kiállítóként járjuk az országot különböző rendezvényeken.

Fiúk és lányok közösen is alkottak makettcsodákat

Csak egy éve élek Kiskőrösön, két kicsi gyerekemnek ez volt az első tanéve itt a Bem József Általános Iskolában. Nagyon rendes gyerekek, tanítóikkal kölcsönösen megszerették egymást, jó tanulók, szeretnek iskolába járni, sok új ismerősük lett, barátságokat kötöttek. Tehát új feladat következett. Ha már van egy ilyen komoly berendezésünk, és akár csak az osztálytársaik környezetében ennyi az érdeklődő kishaver, akkor tenni kell az ügy érdekében, hogy a kiskőrösi gyerekek is hozzáférjenek.

Elkezdtünk neki helyet keresni. Sokat nem kellett gondolkodni, mivel főleg járműves történeteink vannak megjelenítve, így egy váratlan pillanatban megkerestem a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeum vezetőit. Szászi András és Kaposi Gabriella az első megbeszélés alkalmával nem csak helyet kínált fel erre a programra, hanem mindjárt feladatot is adott: Szervezzek nyárra modellező tábort a gyerekeknek, mert szeretnék színesíteni a múzeum kínálatát. A tábor több turnusban elindult és sikeres lett, nagy érdeklődés mellett.

A terepasztal olyan mint egy mini valóság, az összes apró részlet nagyon élethű

Következő lépésként pedig ősztől kezdődik a modellező szakkör. Itt a gyerekek, szerelés, építkezés közben minden olyan mozdulatot megtanulnak, amire az életük során szükség lehet. Szerszámok kezelése, építőanyagok, járművek, természet ismerete.

Kész munkákkal pedig jönnek velünk a kiállításokra, ami szintén egy izgalmas program nekik. Eddig fő vonal a vasútmodell volt, hiszen azok a járművek mozognak, zörögnek, villognak. Gyerekeknek izgalmas. Viszont, ha már itt vagyunk Kiskőrösön, akkor képviseljük a Magyar Közút munkáját és piciben mutatjuk be az útépítés, útfenntartás varázslatos világát. Ahogy a gyerekek nőnek, egyre ügyesebbek lesznek, el fogják tudni készíteni Kiskőrös nevezetességeit, épületeit. Rájuk van bízva, ez már az ő jövőjük. 

DéKá

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (34 db kép)
MEGOSZTÁS