A soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolába az elmúlt tanévben 526 diák járt. Az intézményben 1-8. osztályokban folyik az oktatás, évfolyamonként három-négy osztállyal. Az új tanévet szeptembertől négy elsős osztály kezdi meg. Az iskolában folyó munkáról Udvarhelyi Attila igazgatót kérdeztem.

Milyen személyi és egyéb feltételekkel rendelkezik az iskola a magas színvonalú oktatáshoz?

-Hirdetés-

Jelenleg 65 pedagógus és 25 technikai dolgozó látja el az intézmény feladatit. Év közben nem volt személyi változás, de a tanév végén nyugdíjba vonult Forgó Erzsébet és Matus Istvánné (gyógypedagógus). Örömmel mondhatom el, hogy a gyermeklétszám tekintetében nagyon jól alakult az idei évünk, mert szeptembertől ismét négy osztállyal indul az első évfolyam. Összesen 84 új kisdiák választotta az intézményünket, akik átlagban 21 fős osztálylétszámban fogják majd végezni tanulmányaikat. Folytatva a tavalyi évben bevezetett gyakorlatot, a német nemzetiségi oktatást választó diákok külön osztályba kerülnek. A többi gyermeknek a természettudományi, a reál és a művészeti programjainkat tudjuk kínálni. Úgy gondolom a tavasszal az iskolát bemutató programunk nagyon jó volt és ez is közrejátszott abban, hogy most ilyen sok első osztályosunk lesz. Az évek során egyre jobb kapcsolatot ápolunk a szülőkkel. Nagyon megható volt a számomra, amikor a ballagás alkalmával a szülőkkel együtt adtak elő a pedagógusok egy közös éneket a színpadon. Minden mutatóban folyamatosan fejlődik az iskola, a kompetenciamérés eredményeit tekintve pedig az országos átlag fölött vagyunk. A központi felmérés nézve a szövegértés és a matematika tekintetében is nagyon szép eredményeket értünk el. Diákjaink rendszeresen jó teljesítményt nyújtanak a tanulmányi és a sportversenyek alkalmával.

A nyárra milyen programokat szervezett az iskola a diákoknak?

A nyár során az igényeket felvállalva összesen 6 tábort szervezünk különböző témakörökben a gyermekeknek. Ez a harmadik év már sorozatban, hogy egy hetes váltásokban tudunk táborokat szervezni. Tavaly és az idei évben is sikeres Erzsébet tábor pályázatot nyújtottunk be, ami által nagyon költséghatékonyan tudtuk megszervezni ezeket a programokat. Szeretném kiemelni a német nyelvi táborunkat, amely keretében első alkalommal volt 25 gyermek Bodelshausenben a német testvérvárosban. A jó kapcsolatnak köszönhetően a szállást, az elhelyezést és a programokat térítésmentesen kapta meg a csoport. A tanulók nyelvórákon, szabadidős, valamint szintén a nyelvhez kötődő programokon vettek részt.

Milyen fejlesztések, beruházások valósultak meg az intézménynél?

A tanév közben három nagy beruházás valósult meg, mint az új iskolai könyvtár és 2 tanterem kialakítása a “D” épületrész emeletén, az új díszterem a főépület emeletén, valamint egy 1400 m2-es gyakorló kert kialakítása. A nyár folyamán megújul a gyakorlókert és az ottani foglalkozások szeptembertől már a tantervbe is beépülnek. Felkértük a tanulókat, hogy segítsenek a tanulókert kialakításában, akik 8-11 óráig vehetnek részt a munkálatokban. A legszorgalmasabb diákokat egy 3D-s mozi megtekintésével egybekötött kirándulással jutalmazzuk. Nagyobb beruházás a közeljövőben csak akkor valósul meg az intézmény életében, ha az egyházi pályázatunk pozitív elbírálást kap. A tervek szerint az E épület nyílászáróit szeretnénk felújítani, de kisebb felújítások és átalakítások lesznek a tanévkezdetig.

Az iskola milyen közösségi szerepet vállal a település életében?

A városunk egyetlen iskolájaként aktív szerepet vállalunk a társadalmi életben. Diákjaink közreműködnek az október 23-ai, március 15-ei műsorokon és szerepelnek az adventi estéken is. Ezen kívül sok városi eseményen a műsorszámok biztosításával működünk közre. Részt vettünk a “Te szedd” akcióban, de az olyan városi rendezvényeken, mint a Bor-és gasztro nap, az iskola csapata is főzött. Az iskola étkezdéje helyet biztosít a városi báloknak, rendezvényeknek, a soltvadkerti lakosok az iskola sportpályáját ingyen használhatják és az intézmény tornatermét is térítésmentesen vehetik igénybe a helyi egyesületek. Az iskola mindezek mellett aktívan közreműködik a városi pályázatok megvalósításában.

Filus Tibor

MEGOSZTÁS