A VIRA Magazin minisorozattal kívánja bemutatni olvasóinak a kiskőrösi és környékbeli fiatal vállalkozókat. Ifjú koruk ellenére ők nem költöztek el külföldre vagy a fővárosba (esetleg megjárták, de hazajöttek), hanem itt, városunkban vagy legalábbis a környéken próbálnak szerencsét, sokan közülük egészen szép eredménnyel. Ezért olyan fiatalokat keresünk meg térségünkben, akik családi vagy önálló vállalkozásba kezdtek és itt képzelik el jövőjüket a későbbiekben is.

-Hirdetés-

Szlovákné Hajnal Csilla nevét a Helen Doron nyelvstúdió diákjai és szülei nagyon is jól ismerik. Bár közgazdász-turizmus szakon végzett, megjárta álmai Amerikáját is, hazahúzott a szíve Kiskőrösre. Angol nyelvtudása és gyermekközpontúsága meghallgatásra talált az égieknél, ugyanis jókor volt jó helyen és Helen Doron oktató és vezető lett.

Csilla legfőbb inspirálója a kistestvére, Jázmin

VIRA: 26 évesen saját nyelvstúdiód van Kiskőrösön. Hogyan vezetett idáig az utad?

H.Cs.: Kiskőrösön végeztem a Petőfi Sándor Gimnáziumban, ahol már 0. osztályban angol tagozatra jártam, majd a Budapesti Gazdasági Egyetemen szereztem Közgazdász diplomát angol nyelven. Innen az angol nyelv mélyebb ismerete. Eleinte szerettem a fővárosban élni, de aztán hazahúzott a szívem, a családom. Legnagyobb tapasztalatom pedig, hogy az egyetem útján eljutottam Amerikába, ahol Camp Leaderként részt vettem egy nyári táborban. Már akkor realizálódott bennem hogy nagyon szeretek gyerekekkel foglalkozni. Egyetemista voltam amikor a kistestvérem, Jázmin, majd nemsokkal később a keresztlányom is megszületett.

Régebben bébiszitterkedtem is, így igazából állandóan gyerekek vettek körül. Éreztem, hogy a diplomámmal nem fogok tudni kiteljesedni, más útra vágytam, ami közelebb áll a gyerekekhez.

Csilla folyamatosan képzi magát. Idén magával Helen Doronnal is találkozott a képzésük helyszínén

VIRA: Tehát diplomával a kezedben egy teljesen más életet választottál. Mondhatjuk, hogy 180 fokos fordulat volt ez nálad, hiszen a közgazdaság vagy a turizmus merőben más mint a nyelvstúdió.

H.Cs.: Az interneten találtam rá a Helen Doronra. Megtetszett, hogy egyedi a nyelvoktatási rendszerük. Az meg plusz hozzáadott ugye, hogy gyerekekkel lehet foglalkozni. Nekik saját képzésük van, ahol szűrik a rátermett vezetőket, tanárokat akik játékosan mégis hatékonyan tudnak tanítani, akik értenek a gyerekek nyelvén. Soltvadkerten volt már ekkor Helen Doron nyelvstúdió, és átmentünk Jázminnal egy próba órára, a húgom akkor még csak 2 éves volt. Viszont azonnal feltűnt, hogy nagyon hatékony a módszer, szó szerint ragadtak a szavak a testvéremre. Ekkor láttam meg benne igazán a fantáziát. Valószínűleg szerencsés csillagzat alatt születtem, mert a soltvadkerti franchise tulajdonos épp kismama volt és kereste azt a személyt, aki átveszi a jogot tőle. Mivel haza is szerettem volna jönni Kiskőrösre, és tapasztaltam magam is, hogy hatékony a módszer, a lehetőség adott volt. Ezután azonnal részt vettem a Helen Doron képzésen, amivel vezető lettem illetve oktató is, és a tulajdonjogot is átvettem. Az elején ez mélyvíz volt nekem, mert nem volt sok segítségem, aki betanított volna. A képzés nagyon jól felkészített, de azért csak saját franchise-om lett, ami egy teljesen új terep volt számomra. De a kezdeti bizonytalanság után végül könnyen belerázódtam. Az első évben Soltvadkerten végeztem a munkát, majd átköltöztünk Kiskőrösre. Nem csak kiskőrösiek járnak hozzám, van keceli, soltvadkerti, orgoványi tanítványom is. Illetve egy környékbeli óvodában is helyet kaptam.

Tematikus napok is vannak a nyelvstúdióban

VIRA: Miben más a Helen Doron, mint egy nyelviskola vagy egy magántanári oktatás?

H.Cs.: Egyrészt fontos, hogy mi már pici kortól oktatunk, és ez a közhiedelemmel ellentétben nem zavarja össze a gyerekek nyelvérzékét, anyanyelvét. Gondoljunk csak a többnyelvű családokra, ahol egyik szülő magyar a másik egyéb nemzetiségű. Másrészt nálunk kiscsoportos a foglalkozás, így mindenkire nagyobb figyelmet tudunk szentelni. Nem egy hagyományos órát kell elképzelni, hanem földön ülve, játékosan képezzük a gyerekeket 5-6 fős csoportokban. A saját testvérem hozom fel mindig példának, hogy már 3 évesen értékes angol szókincse volt, a módszernek köszönhetően. Fontos, hogy nincs fordítás az órán. Akármilyen picikék is, elmutogatom, eljátszom, eléneklem az adott szituációt, képet, szót, és így egyértelmű számukra a jelentés.

VIRA: Ha már perfekt angol vagy, nem akartál elköltözni? Neked külföld könnyen menne.

H.Cs.: Gondolkoztam én külföldben, ezért is mentem Amerikába. Szerettem is, tetszett is, de a család csak itthon volt, visszavágytam. Megismertem iskola után a férjemet, Szlovák Pált, ő is itt volt Kiskőrösön, hazajöttem. A férjem növényorvos, a mezőgazdaságban dolgozik, fóliában termelünk jelenleg kápia paprikát. Szoktam neki segíteni a mezőgazdasági munkáiban. Ő és édesapám voltak a legfőbb támogatóim, akik mindig biztattak, hogy sikerülni fog, mindig lelkesítettek. Maradunk mi Kiskőrösön, teljesen jó nekünk itt.

VIRA: Mit lehet tudni a jövendőbeli terveidről?

H.Cs.: Nagyon sok tervem van szakmailag. Szeretném a Helen Doront folytatni, sőt, bővülni fogunk hamarosan. Már van egy segítőm, akit épp tanítgatok. Hamarosan ő is képzésre megy, ahogy egykoron én is, és onnantól ketten fogjuk továbbvinni az oktatást. Erről a nyár végi nyílt napunkon már lehull a lepel, addig nem árulhatok el róla többet. Amint vége a nyárnak és elkezdődik az oktatás, akkor mi is megnyitjuk a kapuinkat és szeptember közepétől újult erővel és már a segítségemmel várjuk a tanulni vágyókat egy megújult helyszínen. Célunk az óvodákba is eljutni a módszerünkkel, tavaly már ugye volt erre heti kettő alkalommal lehetőségem. Tapasztalatunk, hogy egyre több az érdeklődés, így ezt szeretnénk megragadni és fejleszteni. Hosszú távon pedig a nyelvvizsgáztatás a cél, de ahhoz még újabb képzéseken fogunk részt venni. Magánéletemben pedig tervben van a családalapítás a férjemmel. Ha mindez sikerül, akkor elmondhatom, hogy kerek az életünk.

DéKá

MEGOSZTÁS