A Kiskőrösi Gazdakör közel két évtizedes múltra tekint vissza, hiszen eredetileg a szervezetet még 1992 áprilisában jegyezték be. Azóta igen sok minden megváltozott a szervezet életében.

Az egyesület célja az egyesületi hagyományok ápolása, a kiskőrösi gazdatársadalom megerősítése, a mezőgazdasági termelő tevékenységet folytató tagok szakmai ismereteinek bővítése, a gazdák érdekképviselete. A szervezettel évente több alkalommal is találkozhatunk kiskőrösi nagyobb rendezvényeken, és 2010 óta minden önkormányzati választáson sikerült képviselőt bejuttatniuk a kiskőrösi képviselő testület tagjai közé, először Szentpéteri Attila, majd 2014-ben Nikléczi Gábor kiskőrösi gazdálkodó személyében.

Az egyesület vezetésében és programjaiban rövidesen változások lesznek, valamint az idei önkormányzati választásokon is indítanak valamennyi kiskőrösi körzetben képviselő jelölteket.

-Hirdetés-

Nikléczi Gáborral beszélgettünk a szervezet céljairól, a városról alkotott elképzeléseikről.

Hány tagja van a Gazdakörnek, és milyen programokat, közösségi eseményeket szerveztek?

A taglétszámunk 80 körüli, ebből sajnos olyan 30-40 az, aki aktívan részt is vesz a szervezet életében. Ezen szeretnénk majd változtatni, azaz növelni az aktív tagok számát. Jelenleg a gazdáknak a szervezeti tagság inkább egy összejöveteli lehetőség, ahol egyrészt kikapcsolódnak, illetve egy kicsit szakmailag beszélgethetnek egymással, és természetesen tapasztalatcsere is zajlik az ilyen találkozókon. A közeljövőben a Gazdakör egy kisebb változáson esik át, terveink szerint kissé felpörgetnénk az eseményeket a csapat háza táján. Célunk az, hogy évente 5-6 összejövetelt szervezzünk. Ezekből 1-2 alkalommal hívnánk szakelőadókat is, akik növényvédelemről, tápanyag-gazdálkodásról, új technológiákról tarthatnának előadást, illetve az agrárkamarától is hívnánk előadókat, akik támogatásokról, adózásról, az ágazatot érintő változásokról beszélnének.

Nikléczi Gábor a Gazdakör által szervezett Városi Disznótor vacsoráján

Ezt úgy kell elképzelni, hogy van egy év, abban van két fő rendezvénye a Gazdakörnek: a Városi Disznótor és a Szüreti Napok. Ezek mellett ott vagyunk a kakaspörkölt-főző versenyen és a Rétesfesztiválon. Évente van a közgyűlésünk, amelyen a számviteli beszámolónk elfogadása is megtörténik, a fentieken kívül szeretnénk évente több alkalommal is szakmai fórumot szervezni elsősorban a tagjaink részére.

Hogyan látjátok a jelenlegi szőlő és borpiaci helyzetet?

Talán nem túlzás, hogy az összedőlés szélén áll a szőlőtermesztési szakma a térségben, emiatt össze kellene fogniuk nemcsak a Gazdakör tagjainak, hanem a városban élő termelőknek is, hiszen eléggé tragikusan áll a helyzet. Őszintén azt mondom, hogy kiutat én nem nagyon látok. Itt van 2200 HA szőlőültetvény Kiskőrösön. Szerintem 3-4 éven belül 1500 lesz csak belőle. Az nem feltétlenül baj ha kicsit összehúzódik ez az ágazat, hiszen rengeteg terület van amit ugyan betelepítettek szőlővel, de az nem való oda, mert annyira gyenge a talaj minősége. Ma már nem úgy van, mint régen, hogy annyira gyenge a terület, hogy más nem jó oda, akkor telepítsünk szőlőt…. Akik abban gondolkodnak, hogy csak eladják a szőlőt az olcsó bort előállító borosoknak, azoknak most már be kell látniuk, hogy ha versenyképesek akarnak lenni, akkor jó talajba kell nagy mennyiséget telepíteni, csak így éri majd meg valamelyest szőlőt termelni.

Kiskőrös sokat változott az utóbbi évtized alatt. Ti miként értékelitek ezeket a változásokat?

Mi úgy látjuk, hogy Kiskőrös belterületén folyamatosan megoldódnak a felmerülő problémák. Egyértelműen látszik, hogy a városvezetés lehetőségeihez mérten mindenhol gyorsan beavatkozik, ahol javítani kell, és a pályázatokon elnyert források is olyan létesítmények fejlesztésére vannak felhasználva, amelyek a lakosság igényeit kielégítik. Persze mindig vannak úgymond még csiszolandó dolgok, de a belterületi városrész véleményem szerint rendben van.

Ami számunkra gazdáknak igen nagy gondot okoz, az a külterületi földutak igen rossz állapota. Sajnos az utóbbi években kevesebb alkalommal voltak javítva, mint korábban, igaz ebben az is benne van, hogy az időjárás se nagyon tette lehetővé a javítások elvégzését, illetve már nem nagyon találni rá embert, aki a munkálatokat elvégzi. Ezzel mindenki küzd, nyilván az önkormányzat is. Ebben részben nagy előrelépés lesz a Széles út lekövezése és a Seregélyesi út folytatása a Rác útig, de a többire is ki kell mielőbb találni valamit. Az is probléma, hogy nagyon sok külterületi úton teleszórták bontási törmelékkel az utakat, vagy csomópontokat és ott a tégladarabok, betondarabok miatt már innentől kezdve nem is lehet gréderezni. Az is baj, hogy a szőlőtelepítésekkor nem hagytak ki elegendő helyet a sorok végén, hogy a gépekkel meg tudjanak fordulni, emiatt az úton fordulnak meg, sok esetben úgy, hogy még a munkaeszközt (tárcsa, eke) sem emelik fel.

A Gazdakör rendezvényén: Somogyi Zoltán elnök, Domonyi László polgármester és Szappanos Tamás, aki a rendezvény konferálója

Ami egyre fontosabb kérdés, az az öntözés kérdése. Amennyiben én újra bekerülök a képviselők közé, ezzel a témával külön szeretnék foglalkozni. Ahol van öntözés, az ott jelenleg fúrt kutakból történik, de ez nem fenntartható mert ez egy véges, elfogyó készlet. Ezért szigorítják is annak használatát. Látható, hogy a klímaváltozás drasztikusan érint minket, az idei szüret előtt nagyon sok helyen a szőlő és annak termése elszáradásnak indult, és azt is látni kell, hogy a változásnak ez még csak az előszele. Az öntözés ezért nagyon fontos lenne, nemcsak a szőlő, hanem minden más növényi kultúra számára is. Kiskőrösön a mezőgazdaság továbbra is egy óriási potenciál maradhatna, ha a jelenleg művelt területek legalább egyharmada öntözhetővé válna. Itt van nem messze Zahora mellett a Duna-völgyi főcsatorna (DVCS), „csak” ki kellene építeni a megfelelő infrastruktúrát és hatalmas területeket tudnánk öntözni felszíni vízzel, ami egy megújuló vízkészlet. Illetve újra feltölteni a Csukás tavat, ezzel visszaemelni a talajvíz szintjét az optimális mértékre.

Az idei önkormányzati választások milyen csapattal indultok?

Az idei évben a Gazdakör és a Filus Tibor vezette ültess Fát Mozgalom közösen indított jelölteket Kiskőrösön. Az 1. körzetben Aszódiné Markó Terézia. Őt nagyon sokan ismerhetik a Teréz Gyógycikk üzletének köszönhetően. A városközpont a Gazdakör egyik nehéz körzete, mert itt alig vannak gazdák. Ők inkább a nagyobb kertes telekkel rendelkező külsőbb részeken, vagy külterületeken élnek. Ezért örültünk mikor Teréz elvállalta ezt a körzetet. Ő elsősorban az Ültess Fát mozgalomban végzett munkája miatt került szóba, mint közös jelölt.

Az Ültess Fát Mozgalom által szervezett egyik faültetési akció az Esze Tamás utcában

A 2. körzetben – ugyanúgy, mint 5 éve – Ba Irén virágkertész a jelöltünk. Őt is nagyon sokan ismerik a városban, szerintem nem is nagyon akad olyan, aki ne ismerné. 5 éve is szépen szerepelt a választáson, bízunk benne, hogy az idein még jobban fog. A faültetések során komoly szakmai segítsége volt az Ültess Fát Mozgalomnak. Rendezvényeken ő dekorálja a Gazdakör sátrát.

A 3. körzetben Litauszki Jánosné Katalin, ő fodrász Kiskőrösön. Ebből kifolyólag őt is sokan ismerik személyesen. Valamikor a szülei szintén gazdálkodtak, de már nem művelik ezt a tevékenységet. Katalint még esetleg fia révén is ismerhetik, elsősorban a focirajongók: Róbert az Újpest NB I. focicsapatában játszik. Karakán személyiség, megmondja a véleményét.

A 4. körzetben Dulai György. Ő Erdőteleken lakik, gazdálkodik, és a helyi piacon értékesíti a termékeit. Ott sokan találkoznak is vele. A Piacon zajló dolgokkal, hiányosságokkal rendkívüli módon tisztába van. Nős, három fiúgyermek édesapja, igazi gazdálkodó családból származik.

Az 5. körzetben a jelöltünk Disztl Gábor borász. Nagyon sokan ismerik, kiváló bio borait nagyon sokan kedvelik, éppen a mostani Szüreti Napokon vehette át az önkormányzat által megítélt Szőlészetért borászatért díjat.

A 6. körzetben indulok én, Nikléczi Gábor, szintén egy borász.  Az előző választásokon is sok emberrel megismerkedtem, az eltelt 5 év képviselőség alatt úgy gondolom, még több lakos ismeri a munkámat, ezért bízom abban, hogy a választásokon jól szerepelek.

A 7. körzetben a jelöltünk Illésné Korányi Melinda. Ő a Roberto horgásztó tulajdonosa, üzemeltetője. Imádja a természetet, a zöldet, a fákat, az állatokat. Sokat tudna tenni a környezetünkért.

A 8. körzetben pedig a közös jelöltünk Filus Tibor újságíró, az Ültess Fát Mozgalom létrehozója és motorja. Nem sokkal maradt le az első helyről 5 évvel ezelőtt, most nagyon szeretne bizonyítani a képviselő testületben is.

Nikléczi Gábor
MEGOSZTÁS