A múlt évben alakult amatőr színjátszó csoport a keceli „Kétszél Színjátszó Kör” egy vidám komédiával lepte meg a közönséget tavaly októberben a „Tökjó nap” alkalmából. Az idei őszre is tartogatott a társulat meglepetés műsort.

-Hirdetés-

Október 26-án egy, 27-én két alkalommal mutatták be a Városi Könyvtár és Művelődési Ház színpadán a „Helén, a tehén és a három Balogh esete” című egyfelvonásos népi komédiát. Ennek a darabnak is Kéri Ferenc a szerzője. Ráhangolódásként „Az adóhivatal”, „A szexológusnál” és „A Buszmegálló” című három rövid kabaré jelenettel nevettették meg a közönséget.

Palásti Mártát, a csoport színjátszóját kértem meg, hogy meséljen erről a társulatról!

Hogyan alakult a „Kétszél Színkör”? Kinek az ötlete volt?
Az ötlet Matos Majától származik, hogy Kecelen is kellene alakítani egy amatőr színjátszó kört.

Kik voltak a múlt évben és kik most a kör tagjai? Eredetileg mi a foglalkozásuk?
Alapító tagok: Matos Maja – nyugdíjas tanárnő,  Árvai Andrásné – óvodapedagógus, Fenyvesi Zoltán és felesége Fenyvesiné Edit – ők vállalkozók, Rideg Gábor egy helyi vállalkozónál dolgozik műszaki területen, Molnár Miklós  – vőfély, Berger Tibor nyomdai előkészítő grafikus, Palásti Márta – óvodapedagógus, Kovács Anna –nyugdíjas. Az új tagjaink Rideg Gáborné – virágkötő, Sebestyén Zoltán – nyomdai előkészítő grafikus, Molnárné Orcsik Erika –bolti eladó.

Hogyan kerültek be a társulatba az emberek?
Eredetileg Maja hívott össze pár embert. Az első találkozás, megbeszélés után mindenki keresgélni kezdett az ismerősei között, hogy ki lehet az, akinek lenne kedve szerepelni, energiát és időt áldozni a próbákba, szöveg tanulásába.

Tudjuk, hogy óvónő vagy, életelemed a játék a foglalkozásodból adódóan is, tagja voltál itthon a Hétszínvirág óvónői bábcsoportnak. Te hogyan kapcsolódtál be ebbe a tevékenységbe?
A bábcsapat alapító tagja voltam. A szervezéstől a mese feldolgozásáig aktívan kivettem a részem a munkából. 5 évig a vezetője is voltam a báb szakmai munkaközösségnek, így nem állt tőlem távol a színpadra lépés gondolata, örömmel fogadtam el a meghívást a csapatba. Ötleteltem a többiekkel együtt, hogy kit tudunk még bevonni, hogy megalakuljon a színjátszó kör, illetve a bábozásból tanultakat hasznosítottam, hasznosítom mai napig a színpadon.

Egyik alapító tagja vagy a színjátszó körnek. Hogy érzed magad a színpadon? Mit jelent neked a siker, a közönség szeretete, mert érezhető a tapsokból, hogy elismerik, szeretik, amit csinálsz?
Mindannyiunk nevében elmondhatom, hogy fantasztikus érzés, amikor tapsolnak, nevetnek az emberek az előadásainkon. Kikapcsolódnak egy kis időre a rohanó hétköznapokban. A legjobb érzés, amikor ismeretlen emberek is megállítanak, a barátokon és rokonokon kívül és gratulálnak, hogy nagyon jók voltunk és várják a folytatását az előadásnak. Kérdezik mikor lesz a következő. Ez újabb lendületet és motivációt ad, hogy készüljünk újabb darabbal.

Október 26-27-én a „Helén, a tehén és a három Balogh esete” című egyfelvonásos népi komédiát adtátok elő. Mondj valamit arról, most hogyan készültetek? Ki rendezte? Kik a szereplők? Kik voltak a segítők?
Rendezőnk Matos Maja, a segítőket teljesség igénye nélkül nem tudnám felsorolni, mert nagyon sok önzetlen támogatónk van. A régi szereplők mellé újként becsatlakozott Sebestyén Zoltán és új súgónk lett – Kovács Anna helyére érkezett Molnárné Orcsik Erika.

Mondj pár szót a próbák hangulatáról!
A próbák mindig vidám hangulatban teltek el. A napi rohanásból, munkából kikapcsolódtunk mi is a próbák alatt. Elfelejtettünk arra a pár órára mindent, beleéltük magunkat a megformált karakterünk személyiségébe. Mindemellett terveztük folyamatosan, milyen legyen a színpadkép, milyenek legyenek a megformált karakterek. Helyzetkomikumokat építünk.

Az elmúlt évi előadásotoknak olyan sikere volt, hogy már többször kellett megismételni, mindig telt ház előtt. Hányszor játszottátok már el és hol a „Lopótök, avagy a Mari nem olyan” című pajzán komédiát?
Három előadásunk volt tavaly a tervezett egy helyett Kecelen. Meghívást kaptunk Tázlárra, ott februárban adtuk elő a darabunkat. Áprilisban a helyi nyugdíjas napon játszottuk el, illetve júniusban volt egy esti előadásunk, amelyet kibővítettünk 3 rövid kis komédiával.

Az október 26-27-i három előadásra minden hely foglalt volt. A mostani sikerre való tekintettel megismétlitek még az előadást valamikor?
Jövő februárban megyünk ismét Tázlárra, eleget téve a meghívásuknak, valamint tervezzük, hogy júniusban előadjuk még egyszer, megfűszerezve újabb rövid kis komédiákkal.

Korai még a jövőbeli tervekről beszélni, de valószínűsíthető, hogy folytatás következik jövőre?
Igen, elárulom, hogy már beszéltünk róla, hogy mit szeretnénk jövőre eljátszani, de ez legyen még egyelőre titok.

Kíváncsian várjuk és további sok sikert, jó készülődést kívánunk nektek!

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (52 db kép)
MEGOSZTÁS