A Pannon Park a legnagyobb szabású fejlesztés az Állatkert új területein megvalósuló négy fejlesztési program közül. Jelenleg még építés alatt áll, a nagyközönség a tervek szerint a következő évtized elején, várhatóan 2021-ben veheti majd birtokba.

Pannon Park bemutató komplexuma mintegy 5 hektárnyi területen kerül kialakításra, amely hatalmas területet parkrészek, sétányok, valamint az állatok kültéri szabadkifutói fogják kiegészíteni. A biodóm belső terében ugyancsak parkrészek, sétányok és állattartó terek lesznek, mindez azonban fényáteresztő tető, afféle búra alatt kap majd helyet. Így amikor odakint rossz idő, kedvezőtlen időjárás van, a biodóm belsejében akkor is kellemes idő uralkodik majd, vagyis ez a hatalmas tér igazi négy évszakos bemutatóként fogja szolgálni a nagyközönséget.

-Hirdetés-

Ide költöznek majd át többe között az elefántok, és más nagyobb testű emlősállatok. De itt kapnak helyet majd a kisebb emlősök, a madarak, a különféle hüllők és más állatcsoportok képviselői is.

A belső terben kap helyet a Pannon-tenger akvárium is. Ennek legfőbb látványossága egy óriási, több mint kétmillió literes cápamedence lesz, de számos más tengeri állat is bemutatásra kerül majd az akvárium különböző medencéiben. Elképzeléseink szerint még manátuszokat (tengeri teheneket) is láthatnak majd itt a látogatók.

Ezekkel az állatokkal igyekeznek majd felidézni az egykori pannon ősvadont! A Kárpát-medence földrajza, vízrajza, éghajlata illetve állat- és növényvilága ugyanis a múltban egészen más volt, mint a mai. A földtörténet harmadidőszakának miocén korában például, amely 23 millió évvel ezelőttől 5 millió évvel ezelőttig tartott a mai Magyarország területét részben tenger (Pannon-tenger), majd tó, illetve tóvidék (Pannon-tó) borította, kisebb-nagyobb szárazulatokkal, szigetekkel tarkítva. A területen több aktív vulkán is volt ekkoriban, a klíma pedig valamelyest melegebb volt a mostaninál. A szárazulatokon sokféle állat, köztük ősi orrszarvúfélék, ormányosok, emberszabásúak, a vizekben pedig többek között ősi tengeri tehenek, cápák és sok más érdekes állat élt.

A leendő parkban tehát az egykor itt élt állatok mai rokonai, leszármazottai segítségével fogják felidézni, milyen élővilág jellemezhette a Kárpát-medencét 10-12 millió évvel ezelőtt. A biodóm az állatkerti kiállítástechnika legkorszerűbb megoldásait fogja felvonultatni, olyan különleges látogatói élményt kínálva, amely nemcsak Magyarországon, hanem a környező országokban is egyedülállónak számít.

A park mögötti területen egy kis angolparki zónát is kialakítanak, ahol a korábbi Vidámparkból két játéküzemet is felújítva a látogatók rendelkezésére bocsátanának. Ez történne a műemléknek számító Schäftner-körhintával is, amely már korábban kívül-belül mutatósan felújításra került és a hullámvasutat és mesecsónak esetében is ugyanígy járnak majd el.

Forrás: https://zoobudapest.com/

MEGOSZTÁS