Az elmúlt tíz év tendenciájához hasonlóan továbbra is csökken az álláskeresők aránya hazánkban. Folyamatos növekvő pályán van a foglalkoztatottság. Hogyan fest az álláskeresési helyzet járásunkban? 

-Hirdetés-

Amennyiben a foglalkoztatottságot elemezzük, akkor a Központi Statisztikai Hivatal adatait vesszük alapul. KSH legutóbbi gyorstájékoztatóját tanulmányozva látszik, hogy országos szinten 4 millió 517 ezer fő van átlagosan foglalkoztatva. Ahhoz, hogy pontosan lássuk a változásokat figyelembe vesszük az egy évvel ezelőtti időpontokban érvényes számokat. Előző évhez képest 23 ezer fővel emelkedett a foglalkoztatottak száma. A 15-64 éves korosztály foglalkoztatási rátája 70,3%-ra emelkedett.

Látszik az adatokból, hogy a kormányzat foglalkoztatáspolitikája sikeres, hiszen a versenyszféra erősödik, ott 31 ezer fővel dolgoznak többen, addig a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 19 ezer fővel csökkent. A foglalkoztatás növekedése döntően a versenyszférában ment végbe, ezzel párhuzamosan a közfoglalkoztatottak száma százezer fő közelébe mérséklődött, tehát egyre egészségesebbé válik a munkaerőpiac szerkezete.
Elmondható, hogy az álláskeresők többségét a hölgyek adják: Országos szinten a férfiakat nagyobb számban foglalkoztatják a munkáltatók, az arányuk: 48,3%-51,7%.

Nézzük át az álláskeresési adatokat:

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által publikált adataiból kiolvasható, hogy 2019. decemberi zárónapján 234,9 ezer álláskereső szerepelt, ami 7 ezer fős csökkenést jelent a 2018-as ugyanezen időpont figyelembevételével. Tehát 2,9 százalékkal csökkent. Az álláskeresők havi számait vizsgálva, az elmúlt 10 évben jelentős csökkenő tendencia tapasztalható. A tartósan, tehát egy évet meghaladóan nyilvántartásban szereplő álláskeresők számában 0,7 százalékos csökkenés mutatkozott az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Álláskeresők száma férfiak és nők megoszlása szerint: 113,5 ezer férfi és 121,4 ezer nőt jelent. Éves viszonylatot ha figyelembe vesszük a férfi álláskeresők száma 2,1%-kal, a női 3,6%-kal csökkent.

Álláskeresési körkép járásunkban:

Kiskőrösi Járásban 1082 fő álláskereső volt regisztrálva 2019. decemberi zárónapon. Ha az egy évvel korábbi adatokat vesszük alapul az 1197 fő volt, így járásunkban is csökkenő tendenciát mutat ez a szám, ami  9,6%. Tartózkodási hely szerint is meg tudjuk vizsgálni a nyilvántartott álláskeresők számát. 2018 decemberéhez hasonlítva így alakul járásunk főbb településein: Kiskőrös esetében 23 fővel csökkent az előző év decemberéhez hasonlítva, Kecelen 5 fővel emelkedett, soltvadkerti lakcímmel rendelkező regisztráltak száma 39-cel lett kevesebb, Izsáknál 44 fős csökkenés olvasható.

Kiss Tamás

MEGOSZTÁS