Bak Nándor lemondása után január 14-én kinevezték Izsák Város új jegyzőjének. A hivatal mellett férjként és kétgyermekes apaként kérhetik még számon, triatlonozik és fut. Dr. Nagy Attila Egon jegyzővel beszélgettem.

-Hirdetés-

2019 márciusától aljegyző, 2020 januárjában jegyző. Ha visszatekintünk a szűk egy évre, milyen tapasztalatai vannak?

Aljegyzői pályafutásom megkezdése előtt, az Agrárminisztériumban dolgoztam, jogászi minőségben. Ez a munka háttérmunka volt, leginkább állásfoglalásokat készítettem, a döntések várható fejleményeit kutattam. Tehát a való élettől elvont, elméletibb munka folyt, függetlenül attól, hogy azok az állásfoglalások a pályázati forrásokat felhasználók életében a gyakorlati szinten jelentek meg.

Dr. Nagy Attila Egon Izsák új jegyzője.

Az elsődleges tapasztalat, hogy a munkát kettősség jellemzi: találkozik elméleti, szakmai szintű kérdésekkel és projektekkel, viszont találkozunk olyannal is, mikor az állampolgárok bejelentésekkel érkeznek be a hivatalba, mint például kátyús az út, átnőtt a faág a kerítésen. A jegyzői munka nagyon komplex feladatkör,

ez az elvont hátterű munkalét jelentősen megváltozott.

Mennyire törekszik arra, hogy a munkáját megismertesse a lakossággal?

Először is szükség van arra, hogy az ember átlássa, melyek azok a témacsoportok amelyek nagy ügyszámmal jelentkeznek a mindennapi életben. Ehhez most a polgármester úr kezdeményezésére létrejött egy olyan elektronikus levelezési cím, ahová beírhatja a lakosság az észrevételeiket, jelezheti a problémáikat. Ez a program elindult, tudunk reagálni, amikor már olyan mennyiségű jelzés érkezik a lakosságtól. Ezáltal tudjuk, melyek azok a problémák amik a lakosságot nagy arányban érintik. Ezekre fog reagálni és lépéseket tenni a hivatal.

Más önkormányzat esetében tapasztaltam, mint jó gyakorlat, hogy egy olyan honlapot működtetnek mely az eljárásokat röviden, szemelvény jelleggel bemutatja. Ez az egyik tervem.

Mihez van jogom? Hogyan tudom ezt elintézni? Tehát támogatásjellegű formában. Összefoglalók az adott feladatokról, lehetőségekről. Ezt mindenképpen megpróbáljuk megjeleníteni, hogy egy élő kapcsolat legyen a hivatal és a lakosság között. Egymásért vagyunk.

Milyen hosszú távú elképzelései vannak a hivatal tekintetében?

Jelen pillanatban még nagyon friss a jelenlegi helyzet, a munkafolyamatok monitoring része zajlik. Meg kell ismernem a bejövő és a kimenő forgalmat, információkat, teendőket.. Feltérképezem, melyek azok a folyamatok, melyekben a jegyzőnek, melyek azok, amelyek esetében lentebbi szinten is döntéseket lehet hozni. Ahol szükséges ott racionalizálom a folyamatokat, tekintettel arra, hogy az előző időszakban ez a hivatal sokáig úgy működött, hogy aljegyző-jegyző páros dolgozott. Ez most merőben új helyzet.

Hosszútávon elvárásként jelent meg a polgármester részéről, hogy gyors és hatékony munkavégzés alakuljon ki a hivatalban. Ez az elmélet, és azon dolgozom, hogy a gyakorlati életbe átültessem ezt az elképzelést.

Mikor nem a hivatalt vezeti, mivel foglalkozik?

Az itteni feladataimon túl, férjként és apaként kérhetnek még számon, 2 kisgyermekünk van. Amatőr szinten triatlonoztam, rendszeresen futok. Izsákon lelkes futócsapat van, ahol helyet is kaptam Varga István képviselő úr felkérésére, segítségével. Mellette úszok, kerékpározok, illetőleg korábban szeretettem elmélyülten olvasni szakmai könyveket, szépirodalmat. Végzettségem tekintetében Piaristáknál érettségiztem Kecskeméten, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szereztem középiskolai hittanári végzettséget, majd jogi végzettséget a Szegedi Tudományegyetemen. Energetikai szakjogászként diplomáztam Pécsett, ezután 8 évig dolgoztam a központi a közigazgatásban.

Kiss Tamás

MEGOSZTÁS