Írta: vira

A jelenlegi társadalmi és gazdasági helyzet miatt kialakult korlátozások nyomán világszerte rengeteg vállalkozó, gazdálkodó kerül rendkívül nehéz pénzügyi helyzetbe.

-Hirdetés-

A körülmények, illetve az ehhez kapcsolódó biztonsági intézkedések következményei számos gazdasági szektort rendkívül súlyosan érintenek úgy globálisan, mind Európa-szerte, és ez alól Magyarország sem kivétel. A fogyasztás visszaesése, a turizmus és számos kulcsfontosságú gyár leállása, a vendéglátóhelyek bezárása, az üzletek korlátozott nyitva tartása nyomán rengeteg vállalkozás kerül nehéz helyzetbe.

Mivel az üvegházakban és a fóliákban hamarosan megkezdődik a hajtatott zöldségek betakarítása, Szlovák Pál kiskőrösi gazdálkodót kérdeztem arról, várhatóan milyen hatással lesz gazdaságukra a koronavírus járvány.

Ebben az évben milyen zöldségeket, gyümölcsöket termelsz?

Szüleimmel külön cégekben gazdálkodunk, de közös eszközparkot használunk. Fóliában csak paprikát termesztünk. Emellett mindig próbálkozom valami újdonsággal is: egy kis káposzta, egy kis csemegekukorica, sőt ettől az évtől már spárgát is szedünk. Ebben az évben szeretnék fehér paprikát is, mert eddig csak kápia paprika volt a repertoárunkban. Egyszóval szeretném egy kicsit bővíteni a kínálatot.

Mennyire ijesztő a világban kialakult helyzet számotokra? Hogyan látod a gazdaságotok jövőjét?

Úgy gondolom, hogy nem csak nekünk termelőknek, hanem a gazdasági szektorban még sokaknak kell megküzdeniük majd munkaerőhiánnyal a koronavírus miatt. Mivel térségünkben, a mezőgazdaságban főként külföldi munkavállalók dolgoznak, ezért a lezárt határok is nehézséget okoznak. Bár még az is lehet, hogy hamarosan más termelési egységek is bezárnak, abban az esetben viszont elképzelhető, hogy az ottani munkaerő a mi szektorunkba vándorol majd át. Hamarosan, körülbelül három hét múlva kezdetét veszi a spárga szezon, akkor majd meglátjuk, hogyan is alakul mindez. Egy biztos, mi folytatjuk a mezőgazdasági termelést, hiszen élelmiszerre mindenkor szükség van/lesz.

És ha mindez nem lenne elég, most még az időjárás sem kedvez a gazdaságnak. A szokatlanul hideg márciusi időjárás miatt milyen károkra, veszteségekre számítotok?

A szokatlanul hideg időjárás egyelőre csak a barackosokat érinti, habár paraffin gyertya égetéssel ők is tudnak védekezni a mínuszok ellen, noha nem egy olcsó eljárásról van szó. Mi a fóliáinkban jelenleg hidegtűrő növényeket termelünk, melyeknek nem okoz gondot a változékony időjárás. Szükség esetén plusz egy belső réteget teszünk a növényekre, míg mások gondolom fűtenek, amikor szükségét érzik. Mivel eddig egészen enyhe volt a tél, várhatóan sokkal nagyobb számban lesznek jelen a kártevők az idei évben is. Számunkra egyelőre nem okoz gondot a különböző növényvédőszerek beszerzése, ezért emiatt (még) nem aggódok. Egyébként szabadföldben is termelek, de a palánták többségét csak május végén ültetjük el, amikor már nincs hideg.

Kutyifa Icu 

MEGOSZTÁS