Írta: vira

A koronavírus-járvány miatt szigorú biztonsági intézkedések mellett, kedden reggel 9 órakor folytatódtak az idei érettségi vizsgák a matematika írásbelikkel.

-Hirdetés-

A középszinten érettségiző diákok két feladatlapot kapnak. Először az I. feladatlapot kellett megoldaniuk, amely 10-12 feladatot tartalmaz és 45 perc áll a tanulók rendelkezésére. A II. feladatlap pedig két részre oszlott, A és B feladatsorra.

“Nem volt benne semmi meglepetésfeladat, ezekre készültünk. Én úgy gondolom, hogy tudtak válaszolni a kérdésekre”

– mondta hírportálunknak Ridegné Váli Zsuzsanna matematika, földrajz és informatika szakos pedagógus, igazgatóhelyettes.

Március 16-tól zártak be az intézmények a koronavírus-járvány miatt, de márciustól új anyagot nem vesznek a végzősökkel, hanem az érettségire készülnek.
Ridegné Váli Zsuzsanna szerint felkészültek voltak a végzősök, mivel rengeteg régebbi feladatsort megoldottak és próbaérettségit is tartottak online, a classroom-os rendszeren keresztül, melyet videós órán kiértékeltek.

Nézzük, hogyan értékelték a végzősök a matematika érettségit

Havasi Márk 12.A (KEVI)
-Szerintem viszonylag egyszerű volt a középszintű matematika érettségi. Én a Döme tanár úrhoz jártam spec.-re, mely által egyszerűbb is volt a felkészülés, illetve az érettségi megírása. Persze a matematikát gyakorolni kell és érteni.
Ebben a koronavírus-helyzetben is alaposan felkészülhettünk otthon, a tanár úr adott rendesen feladatokat is, és próbaérettségit is írtunk. Korrekt volt a felkészítés távoktatáson keresztül is.
A Neumann János Egyetemre mérnök-informatika szakra szeretnék jelentkezni elsősorban, ha az nem sikerülne, akkor a Szegedi Tudományegyetemre programozó-informatikus szakra.
Az érettségi tantárgyak közül talán egy picit a történelemtől tartok a sok évszám miatt, de bízom benne, hogy holnap ezt is sikerül megugrani.

Pap Kinga és Havasi Márk (KEVI)

Pap Kinga 12.A (KEVI)
-A matek (középszint) szerintem annyira nem volt nehéz, változatos feladatok voltak. Szerintem sikerült is jól megoldani őket, átszámoltam mindent többször.
Gyakorlásképp igyekeztem minél több, különböző feladatok megoldani a régebbi érettségikből és különböző könyvekből is. A tanárok is nagyon segítőkészek voltak, szóval a lehetőségekhez képest nagyon jól felkészültünk. Amitől még egy kissé tartok, az a holnapi emelt történelem érettségi, de arra is sokat készültem, így bízom benne, hogy az is jól fog menni.
A vírushelyzet körüli védekezés úgy nehezítette egy kicsit a tanulást, hogy otthon igazából egyedül kellett készülnünk, de a tanárokra mindenben számíthattunk.

Kurucz János és György Áron (Wattay)

Kurucz János 12.B (Wattay)
-12.B osztályba járok és informatika szakot tanulok. Úgy gondolom, hogy nem volt annyira nehéz a matek középszintű érettségi. Habár nem fog olyan jól sikerülni, mint amilyenre számítottam, de meg vagyok elégedve a mostani teljesítményemmel is, hiszen úgy érzem, hogy a próbaérettségihez képest jobban sikerült. Sokat gyakoroltam matekot és sokat tanultam a többi tantárgyra is, ami remélem, meghozza a gyümölcsét. Legjobban a matektól féltem, annak ellenére is, hogy 4-es voltam minden év végén. Úgy gondolom, hogy ebben az időszakban az érettségi számomra nem fog olyan jól sikerülni a szóbeli nélkül. A szóbeli egy plusz jegy. javítási lehetőség lett volna mindenki számára, és most ezt a lehetőséget nem tudtuk kihasználni. Személy szerint a vírushelyzet nem volt nagy hatással rám, habár nem tudtam intézményi körülmények között felkészülni a vizsgára, de így is sikerült kellőképpen felkészülnöm. Az érettségi után még maradok a Wattayban ötödévre, utána pedig tervezek egyetemre vagy főiskolára menni, de még pontosan nem tudom, mert lehet, hogy a munkalehetőségek mellett döntök.

György Áron 12.B (Wattay)
Én középszintű érettségit írtam, az első rész nem volt nehéz, a második rész már kicsit nehezebb volt. Szerintem egész jól sikerült. Sokat gyakoroltam az osztálytársaimmal Discordon keresztül, és a tanároktól távoktatásban is sok feladatot kaptunk, így alaposan fel tudtunk készülni. Csak a magyar miatt aggódok egy kicsit. Egy kicsit furcsa volt, hogy az utolsó heteket nem az iskolában, hanem otthon töltöttem, a vizsga a megváltozott körülmények ellenére rendbe zajlott. Érettségi után még egy évet maradok a Wattayban.

Az érettségi dolgozatok javítása és értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.
A vizsgák szerdán a történelem írásbelikkel folytatódnak.

-Kincses Szilvi-

MEGOSZTÁS