Írta: vira

Csökkennek a számok, nő a mozgásterünk. Azon gondolkodtam a híreket olvasva, vajon hogyan fog reagálni az emberiség, amikor újra kinyílik a világ ajtaja. Egy ajtónak sok üzenete van. Szabó Magda óta azt is tudjuk, milyen mély.

-Hirdetés-

Jönnek a rendeletek, de rajtunk is múlik, hogyan és mire használjuk ezt az ajtót. Mit őrzünk meg magunkban az elmúlt hetekből, a #maradjotthon egyetemes felszólításának tanulságaiból, miközben számba vesszük, milyen nyereségeket és veszteségeket hozott számunkra, a szeretteink számára.

Bár a javaslatok továbbra is maszkról és másfél méteres távolságokról beszélnek, már idegesen igazgatjuk magunkon, utálunk benne lenni.

Az egyik boltban az eladóval arról beszélgettünk, hogy „elfáradtunk” ebben az időszakban.

Nem feltétlenül a szó fizikai, inkább lelki, szellemi értelmében. A boltokból kijövet, sokan megfogják a maszkot és letolják az álluk alá, sőt tegnap egy kissrác vagy háromszor szaladt be az anyukájához „csipszügyi egyeztetésre”. Nem mintha hibáztatnám. Gyerekeket eddig nem is láttunk az utcán. Most, hogy kezdenek kiszabadulni, a csipsz alapkérdésnek tűnik. Mi felnőttek meg hunyorgunk, hogy ki köszön ránk. Sokszor mondjuk egymásnak, „jaj, bocsánat, ebben a maszkban meg sem ismerlek.

Ha elmúlik a járványveszély, vajon milyen arcunk bukkan elő a maszk mögül? Megtanultuk-e tisztelni a lehetőségeinket, a kapcsolatainkat, az otthonaink oltalmát? Több videót is láttam, amikor nagyvárosokban állatok barangoltak a nevezetes épületek előtt. Vigyázunk-e majd az értékeinkre, ha újra az emberek veszik birtokba a tereket? Marad-e kincs az élesztő, a liszt és a cukor, urambocsá’ a vécépapír, vagy újra a pocsékolás veszi át a hatalmat háztartásaink felett?

Képesek leszünk-e egymást jobban megbecsülni az oktatásban, az egészségügyben vagy a szolgáltatói szférában? Az elmúlt hetekben olyan kézzelfoghatóan kiderült, hogy minden résztvevőre szükség van a fenntarthatóság érdekében.

Már majdnem szabadok vagyunk. Majdnem vége van. Mi kezdődik ezután?

Azt hiszem, a szabadságra adott válaszunk legalább annyira fontos lesz, mint a maradj otthonra.

Kutyifa Anikó
A kép forrása: Pixabay.com

MEGOSZTÁS