Írta: vira

Manapság egyre több vélemény lát napvilágot azzal kapcsolatban, hogy városunk jégelhárító rendszere nagyban hozzájárul az aszályos időjáráshoz. Domonyi László, Kiskőrös Város polgármestere 2020. június 24-i képviselő-testületi ülésen – képviselői kérdésre – elmagyarázta a rendszer működését.

Az elmúlt időszakban is rendkívül komoly jégelhárítási feladatot végeztünk. Kiskőrösön jelenleg 3 gép üzemel, melyből kettőnek az üzemeltetését az önkormányzat, a másikat a hegyközség végzi. A rendszer üzemeltetése komoly feladatellátásnak minősül. A védelem hatékonyságát nagyban továbberősítettük azáltal, hogy a közterület-felügyelő minden riasztást megkap és ezen esetekben ellenőrzi a gépek működését. Tehát Kiskőrösön nem fordulhat elő – amennyiben riasztást kapunk a meteorológiai szolgálattól – hogy a mi rendszerünk ne működjön, tette hozzá a polgármester. 

Domonyi László, Kiskőrös Város polgármestere
-Hirdetés-

Használatbavétele kezdetén, 8 évvel ezelőtt 200 liter ezüst-jodid oldatot használhattunk, ez a szám 2019-ben 410 literre nőtt. Domonyi László elmondta, hogy ezzel a növekedéssel drasztikusan megemelkedett az üzemeltetési költség, de a szükségessége nem kérdés.

Több olyan véleménnyel találkozunk, hogy e rendszernek köszönhetően nincs esőzés. „Őszintén szólva nem is tudom, hogy lehet ilyet kitalálni” , hiszen a jégelhárító rendszer akkor működik, amikor esik az eső, jön a felhő és hozza a jeget.

Ezáltal a rendszer és egy aszályos idő között semmiféle összefüggés nincs és nem is befolyásolhatja az esőzést sem.

A jégelhárítás nagyon jól működik, több nagy jégkártól megvédte már a várost. Amennyiben borsónagyságú és kerek jégszemekkel találkozunk – mert ilyenek sajnos előfordulnak – akkor azok pici és puha szerkezetűek, mert az elhárító rendszer gyakorlatilag lekoptatta és feloldotta a nagyobb jégdarabokat – tette hozzá a polgármester.

Kiss Tamás 
Borítókép: agroinform.hu

MEGOSZTÁS