Írta: vira

A Kiskőrösi Rendőrkapitányság illetékességi területén 113 sérüléses baleset történt 2019-ben, mely 10 esettel több, mint 2018-ban. Ha Kiskőröst vesszük alapul, akkor elmondható, hogy 19 eset volt a városunkban, mely adat nem változott a korábbi évhez képest. A 113 balesetből 4 halálos kimenetelű volt, ebből 1 Kiskőrösön, derült ki Csizovszki László rendőr alezredes 2020. június 24-i beszámolójából.

Mi okozta a legtöbb balesetet?

A beszámolóból kiderült, hogy a legtöbb esetben a gyorshajtás: 113 balesetből 40 következett be a féktelen száguldozás miatt. Meghatározó ok még többek között az elsőbbség meg nem adása, illetve az alkoholfogyasztás. A legutóbbi tekintetében elmondható, hogy 15 esetben volt ittas a sofőr.

Csizovszki László beszámoló közben

Mit tesz ez ellen a hatóság?

-Hirdetés-
Ebben a cikkben a téma tartalma miatt nem tartjuk etikusnak fizetett hirdetések megjelenítését, ezért a hozzátartozók érzéseit tiszteletben tartva nem jelenítünk meg hirdetéseket.

Ezek az adatok alátámasztják azt a tevékenységet, amit a gyorshajtás visszaszorítása érdekében folytat a rendőrség: Az alezredes elmondta, mint tavaly, úgy idén is alkalmazni fognak minden sebességmérő műszert, így például a VÉDÁT, a gépjárműbe telepített sebességmérőt, és a menet közbeni sebességmérést is. A passzív biztonsági eszközöket is folyamatosan ellenőrzik, hiszen egy sérüléses baleset bekövetkeztében az ilyen eszközök nagyban befolyásolják a sérülés súlyosságát.

A rendőrség célja, hogy a halálos balesetek számát a lehető legalacsonyabb szinten tartsa, és minél lejjebb szorítsa a súlyos balesetek előfordulását is.

„Ebben a célkitűzésben mindenkinek a segítségét kérem, hogy tartsák be a KRESZ szabályait, a sebességhatárokat ne lépjék túl, passzív biztonsági eszközöket alkalmazzák, és szeszesital hatása alatt pedig senki ne vezessen. Így megvan az esély arra, hogy 2020-ban a lehető legkevesebb alkalommal kelljen kimenni a rendőröknek egy-egy halálos vagy súlyos baleset helyszínére”, – tette hozzá Csizovszki László alezredes.

Kiss Tamás
Borírtókép: VIRA.HU archívum

MEGOSZTÁS