Írta: vira

Az orvosi pályán eltöltött több mint két évtizedes áldozatos és lelkiismeretes munka elismeréseként Kiskőrös Város Képviselő-testülete 2020. június 24-én döntött arról, hogy több körzeti házi- és gyermek-, valamint fogorvos számára címzetes főorvosi címet elismerő díszoklevelet adományoz.

-Hirdetés-

„A háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000.(II.25) EüM rendelet 11/A. §-a szerint „Az a háziorvos, aki 20 éven keresztül folyamatosan körzeti, illetve háziorvosi feladatokat, körzeti gyermekorvosi, illetve házi gyermekorvosi feladatokat látott el, valamint az az alapellátást végző fogorvos, aki 20 éven keresztül folyamatosan fogorvosi alapellátási feladatokat látott el, a címzetes főorvosi cím használatára jogosult.”

Kiskőrösön a címzetes főorvosi cím használatára 15 fő (8 fő háziorvos és 7 fő fogorvos) volt jogosult, köztük dr. Tátrai József is, aki 1976. szeptember 1. és 2012. május 31. között látta el a fogorvosi alapellátási feladatokat városunkban. Időközben volt járási szakfelügyelő főorvos fogász, táppénzes felülvizsgáló főorvos, és igazgató főorvos is. Az alapellátáson kívül a szájsebészeti szakrendelést is vállalt, sőt amikor csak tehette, a sebészeten is besegített, sőt 1976-tól fogszabályozást is végzett. A szakmában eltöltött 47 év munkaviszony után vonult nyugdíjba

Milyen szakon és melyik egyetemen szerezte meg orvosi diplomáját?

1965-ben szereztem meg általános orvosi diplomámat Szegeden, majd 1965 és 1971 között dolgoztam a Szegedi Városi Kórház sebészeti osztályán, illetve az utolsó időben a traumatológiai osztályán, ahol sebészeti szakképesítést szereztem. Ezt követően 1976-ig a szájsebészeti klinikán tevékenykedtem, ahol megszereztem a szájsebészeti és fogászati szakképesítést. Itt többnyire állkapocstörések műtéti gyógyításával foglalkoztam elsősorban. Ezt követően, 1976-ban költöztünk vissza Kiskőrösre. Négy gyermekünk van, akik közül az egyik fiam szintén orvos, méghozzá ortopéd sebész, valamint tizenegy unokával büszkélkedhetünk.

Meddig praktizált Kiskőrösön felnőtt fogorvosként, és mi az, amit szakmájában a leginkább szeret(ett)?

1976 és 2012 között dolgoztam Kiskőrösön felnőtt fogászként. Nagyon szerettem sebész, illetve szájsebészként is dolgozni. Gyakran kihívás volt számomra, hogy hogyan oldok meg egy-egy problémát. Sokszor alkalmaztam sablon megoldásokat, de bizony volt olyan is, amikor improvizálnom kellett. Ugyanakkor ehhez a szakmához az empátia feltétlenül szükséges. Mindig mérlegelni kellett, illetve be kellett tartani a primum nil nocere (nem ártani elvét), valamint a Hippokrátészi esküt, miszerint hivatásomat lelkiismeretesen gyakorlom!

Milyen érzés, hogy most címzetes főorvosi címmel ismerték el munkásságát?

Korábban kaptam már elismerést az önkormányzattól és a minisztériumtól is, míg az egyetemtől 2015-ben Aranydiplomát kaptam. Igazgatói pályám óta gyakran szólítanak főorvosnak, ugyanakkor nagyon szép és megtisztelő gesztus, hogy ezúttal címzetes főorvosi díszoklevéllel is elismerik munkámat.

Kutyifa Icu
Fotó: Kincses Szilvi 

MEGOSZTÁS