Írta: vira

Az orvosi pályán eltöltött több mint két évtizedes áldozatos és lelkiismeretes munka elismeréseként Kiskőrös Város Képviselő-testülete 2020. június 24-én döntött arról, hogy több körzeti házi és gyermek, valamint fogorvos számára címzetes főorvosi címet elismerő díszoklevelet adományoz.

-Hirdetés-

„A háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000.(II.25) EüM rendelet 11/A. §-a szerint „Az a háziorvos, aki 20 éven keresztül folyamatosan körzeti, illetve háziorvosi feladatokat, körzeti gyermekorvosi, illetve házi gyermekorvosi feladatokat látott el, valamint az az alapellátást végző fogorvos, aki 20 éven keresztül folyamatosan fogorvosi alapellátási feladatokat látott el, a címzetes főorvosi cím használatára jogosult.”

Kiskőrösön a címzetes főorvosi cím használatára 15 fő (8 fő háziorvos és 7 fő fogorvos) volt jogosult, köztük dr. Gyetvai Csaba felnőtt háziorvos is.

Melyik egyetemen és mikor szerezte meg az orvosi diplomáját? Hogyan került Kiskőrösre?

1975-ben szereztem meg általános orvosi diplomámat Szegeden. 1975 szeptemberében kerültem Kiskunhalasra, a kórház gyermekosztályára. Annak idején Barna János igazgató kérésére érkeztünk Kiskőrösre, aki fül-orr-gégész státuszt ajánlott a feleségemnek, aztán később nekem is, gyermekorvosit. Kisgyermekes szülők lévén örömmel fogadtuk el Barna János meghívását, hiszen a kiskunhalasi ügyeleti ellátás nagyon sok időnket és energiánkat felemésztette. Így alakult, hogy 1979. május 16-tól dolgozok körzeti orvosként, míg 1993. júniusától az 1-es számú körzet felnőtt háziorvosi feladatait látom el Kiskőrösön az önkormányzattal megkötött szerződés alapján.

Miért választotta ezt a szakmát? Mi az, ami még mindig a pályán tartja?

Jómagam holisztikus szemlélettel nézem az embereket, ami azt jelenti, hogy a beteget nem külön-külön testrészenként, hanem egészben kell kezelni, bármilyen problémával is fordul hozzám. Én azt vallom, hogy az egyén az, aki 85%-ban felelős a saját egészségéért, míg az egészségügy csak 15%-ban. Habár ma már nem egészségügyről, sokkal inkább betegségiparról beszélhetünk sajnos. Úgy érzem, hogy orvosként az a legnagyobb feladatom az, hogy tudatosítsam az emberekben azt, hogy az egészség és az egészséghez vezető út a saját kezükben van. Hogy megtanítsam pácienseimet arra, hogy a pénzüket ne gyógyszerekre költsék, hanem próbálják meg betegségeiket az immunrendszerükre, vagy a természetre bízni, hiszen az emberi szervezet csodálatosan lett megalkotva. Bármit képes helyreállítani, ha az ember hagyja dolgozni. Amikor a bioritmus helyreáll, akkor helyreáll az egészség is. Gyógyszerek felírása helyett, igyekszem pácienseimet különböző alternatívákkal és ötletekkel ellátni. Ugyanakkor az egyén felelőssége a saját egészsége. Mindig ő dönt, hogy melyik utat választja.

Milyen érzés, hogy most címzetes főorvosi címmel ismerték el a munkáját?

Ez egy nagyon kedves gesztus az önkormányzat részéről. Köszönöm, hogy az alapellátásban eltöltött több évtizedes munkámat címzetes főorvosi címmel ismerték el.

Kutyifa Icu
Fotó:Kincses Szilvi 

MEGOSZTÁS