Sokszor írtam már, de meggyőződésem, hogy sosem elég az ökológiai szemléletnek az emberléptű, fenntartható oldaláról szólni. Júliusban – a műanyagmentesség hivatalos, figyelemfelhívó hónapjában –, nem akarom megkerülni a témát idén sem.

-Hirdetés-

A minap kisboltban álltam sorban. Az előttem vásárló férfi két-három kis papírzacskónyi szöget, csavart vásárolt. Az eladó megkérdezte tőle, adjon-e neki zacskót.

A fiatal férfi azt válaszolta, hogy „persze adjál, hogy a kocsiig szét ne szórjam!” Futó pillantást vetettem a tenyerére. A műanyag zacskó szinte elveszett benne. Amolyan szívlapát méretű tenyér volt, amitől az ember nem szívesen kapna egy sallert.

Ezután már veszettül kíváncsi voltam, hol parkolhat, ezért kinéztem a bolt ablakán. Úgy nagyjából 20 méterre állt a bejárattól. Mindenesetre a kiszacskóba csomagolt kiszacskóban csücsülő szögek és csavarok épségben megúszták az utat az Óperenciás-tengeren túlig.

Félreértés ne essék! Gyakran előfordul, hogy az ember nem tervez bevásárlást, aztán mégis a boltban köt ki. Nőtársaimmal hosszan mesélhetnénk erről. Egy csomagtartóban megpillantott, pár csomag zsebkendő elég, hogy azonnal bevásárlólistát gyártsunk a fejünkben. Ilyenkor nincs nálunk feltétlenül ÖKO-táska vagy tasak.

Ez a cikk inkább azokról a helyzetekről szól, amikor megtehetjük, hogy odafigyelünk és mégsem tesszük. Ez pont olyan, mint az egészségünk. Amikor már itt a baj, sokkal kisebb a mozgásterünk, mint amikor csak az előjeleket látjuk.

Hetente többször futok az új záportározó körül. Alig pár hete látogatható és már tele van PET-palackokkal. Oké, megadom az esélyt, hogy az utóbbi idők viharos szelei fújták bele. De azért sejteni lehet, hogy nem a szelektív kukákból fújták ki. Szomorú ez.

Mikor nem figyelek oda és muszáj letépnem egy zacskót a gigantikus, tekercses állványokról, mindig olyan, mintha a gyermekem jövőjének naptárlapjai közül tépnék le egyet. Dühös vagyok, hogy figyelmen kívül hagytam a felelősségem, pedig szülő és pedagógus vagyok. A jövő a jelenem aktív része.

Tegyük meg, amit és amíg lehet, hogy sokáig tehessük! Már csak egy hét van hátra a műanyagmentes júliusból. De tudatosan élni mindennap elkezdhetünk!

Kutyifa Anikó
A képek forrása: pexels.com

MEGOSZTÁS