Könnyebbnek tűnnek a hétköznapok, ha problémáink kis időre háttérbe szorulnak, az ember elfelejti a stresszt, az idegességet. Jól hangzik, nem igaz? Viszont a cikk címét figyelembe véve, nem szivárványon ugráló unikornisos álmokról lesz szó, hanem a hétköznapjainkban is előforduló drogok és a fiatalok kapcsolatáról.

-Hirdetés-

A mai világban a fiatalok bárhol találkozhatnak drogokkal, ezért minden szülő nagy felelősség elé van állítva. Ilyen téren szerintem az egyik legrosszabb, amit az ember a gyerekével tehet, ha túl engedékenyen vagy túl szigorúan neveli. Az én korosztályom egyre több helyről kapja az információt mind a drogokról, mind a használatukról. Úgy gondoltam egy szakértő segítségét kérem a témával kapcsolatban, ezért megkerestem a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat vezetőjét Szomor Mátét, aki készségesen válaszolt kérdéseimre.

A környék szórakozóhelyein feltételezhető a droghasználat?
Igen, véleményem szerint bárhol feltételezhető. Adataink nincsenek arról, hogy pontosan melyik szórakozóhelyen fordul elő, de ezt igazából nem kell szórakozóhelyhez kötni, lehet ez akár egy házibuliban, vagy egyszerűen az utcán is.

Szomor Máté

Mire kell figyelnem, hogy ne kerüljek „drogveszélybe” egy ilyen helyen?
Alapvetően azt nem tudod elkerülni, hogy „drogveszélybe” kerülj, ha elmész egy buliba, ott nem tudhatod, hogy valaki fogyaszt vagy terjeszt-e valamilyen kábítószert. Ha kikérsz egy italt a pultból, akkor tartsd rajta a szemed, ne tudja elvonni a figyelmedet semmi. Lehetőség szerint olyan italt kérj, amit zárt üvegben, vagy palackban adnak oda és előtted, a szemed láttára bontják ki. Ne hagyd az italodat az asztalon ha elmész táncolni, odamész barátokhoz beszélgetni vagy kimész a mosdóba. Ez csak alapvető elővigyázatosság, de már ezzel is sok baj elkerülhető.  Figyeljetek egymásra a barátaiddal – ha látjátok, hogy valamelyikőtök rosszul van, furcsán viselkedik vagy erőszakoskodnak vele, azonnal kérjetek segítséget.

Az új típusú drogok között nagy teret hódítanak a designer (dizájner) drogok. Mik ezek valójában?
Nagyjából 2010 óta tart a designerek (kristály, biofű, herbál, stb.) térhódítása. A designer drogok lényege, hogy ismert kábítószerek (heroin, kokain, stb.) hatóanyagait kémiailag kissé módosítva új vegyületet hoznak létre, mely már más anyagnak számít, mint a tiltólistán szereplő vegyület. A vegyület megváltoztatásával a készítők sem tudják, hogy mit hoztak létre, ezért nagyon veszélyes a használókra. A dílerek sem tudják, mit adnak el, sőt az orvosok sem tudják pontosan, mit kezdjenek a túladagolt betegekkel, sokszor csak a tünetet tudják kezelni, mert nem ismerik az új szer élettani hatását. A designerek előállítása viszonylag olcsó, így beszerzésük is könnyebb, de a használó szervezetét erőteljesen pusztítja, hiszen a korábban ismert drogokat patkányméreggel, permetszerrel vagy csavarlazítóval „felütve” hoznak létre új szereket. Ezeket aztán por formájában szívják fel vagy dohányba itatják, esetleg intravénásan adagolják a használók.

Mit tehetünk, ha tudjuk valakiről, hogy tudatmódosító szert árul, illetve ha fogyaszt?
Legtöbbször félnek a következményektől a bejelentők, de ha tudatmódosító szert árul vagy fogyaszt valaki és nem hajlandó változtatni a helyzetén vagy a segítséget elfogadni, akkor lépni kell. Amikor észreveszed a barátodon, ismerősödön hogy fogyasztóvá/árusítóvá vált, keresd meg az osztályfőnököt, az iskolapszichológust, iskolai szociális segítőt, esetleg a szüleit, közeli barátait és/vagy jelezd a rendőrségen. Bármennyire nehéz, akkor is tedd meg, ha közeli barátról vagy családtagról van szó – nézd onnan a helyzetet, hogyha szemet hunysz, azzal asszisztálsz a függőségéhez, segítesz neki tönkretenni (minimum) a saját életét. Ha jót akarsz neki, tedd meg ezt a lépést akkor is, ha most mindenkinek fájdalmas. Ne spicliként tedd a dolgot, hanem segítő szándékkal és ezt kommunikáld a társaid felé is! Segíts neki kialakítani egy egészséges, empatikus, támogató, elfogadó környezetet ahol lehetősége van változni, de ne takargassátok a problémát.

Kihez fordulhatunk segítségért, ha használjuk?
Fontos a bizalmi kapcsolat kiépítése felnőttel, aki meghallgat és segíteni tud – lehet ez akár szülő, vagy szakember. Ha őszintén bevállalod, hogy problémád van kábítószer fogyasztás terén és változtatni szeretnél, akkor tapasztalataim szerint senkinek nem az lesz az első dolga, hogy fut a rendőrségre. (Persze vannak esetek, amikor a tettek következményeit vállalni kell.) Ha egy tiniben megjelenik a beismerés, akkor a belső motivációjára már lehet építeni, könnyebb segíteni. Fontos az őszinteség, ne zárkózz magadba! Beszélj egy baráttal vagy felnőttel a problémáidról, arról, ha kiközösítenek, csúfolnak, ha családi konfliktus van, ha kilátástalannak érzed a helyzeted.

Egyszeri használat után függővé válunk-e, vagy sem?
Lehet, hogy egy menő társasághoz szeretnél csatlakozni ezért kábítószert fogyasztasz, hogy beilleszkedj vagy felülmúld őket. Aztán ha megvan az elismertség, akkor úgy tudsz csak ott maradni, hogy tovább folytatod. „Ezt kell csinálnom, hogy elfogadjanak. Jól esik az érzés, hogy tartozom valahova. Bármit megteszek érte” – Ez pl. egy lehetséges lélektani hatás, ami egyszeri fogyasztás után is függőséghez vezethet. Ha „droghatás” alatt vagy, kilépsz a világból és elfelejted a problémáidat, nem kell gondolkodni, de ezzel saját magadat csapod be. Apránként leépíted az életedet, a problémáidat nem oldod meg, csak sokasodni fognak. A pillanatnyi jó érzésnek túl nagy lesz az ára. Egyszeri használat után kémiai úton általában nem válsz olyan függővé, hogy utána soha az életben ne tudd letenni, de olyan ajtókat nyitsz ki, melyeket nagyon nehéz lesz bezárni. Éppen a designerek miatt benne van a pakliban, hogy olyan szert használsz akár csak egy alkalommal, ami egy egész életre tönkreteszi a testedet.

Mik a legfőbb jelei, ha valaki drogozik?
Egyszerű élettani jele lehet az előző esti drogozásnak, ha másnap az illető nem tud figyelni az iskolában, „nincs magánál”, alszik órákon, a szünetben. Elvonási tünet lehet pl. ha nem beteg, mégis szipog, folyik az orra, verejtékezik, fehérré válik a bőre, vagy indokolatlanul fázik. Figyelmeztető jel lehet, ha nagy eltérés látszik a megszokott viselkedéseitől, matat, zilált, nyugtalan, jár-kel nem tud figyelni vagyis „kattog”. A jegyei leromlanak, elzárkózik a társaitól, egykedvűvé válik vagy kimarad azokból a társasági összejövetelekből, ahol eddig megjelent. Szintén a kapcsolatokban jelentkezhet, hogy nem őszinte veled, nem beszél nyíltan olyan témákról, amiről eddig minden gond nélkül. Nem osztja meg a gondolatait, nem mesél vagy éppen hazudik. Lehet, hogy lop otthonról, a társaitól, mert kell neki a pénz az anyagra vagy éppen hirtelen túl sok pénze van az árusítás miatt.

Mit gondol arról, amikor fiatal használ tudatmódosító szert?
A problémákkal terhelt, eltévedt fiatalt látom magam előtt, akinek segíteni szeretnék. A szerhasználó tini nem rossz emberként születik; muszáj, hogy szembesítsék a tettei következményeivel, de nincs szüksége arra, hogy bántsák. Valamiért a szerhasználatot választotta megküzdési módként abban az élethelyzetben, amivel nem tudott másként megbirkózni – a szülei elváltak és a feje fölött csatáznak; az édesapjától soha nem kapta meg az elismerést, amire legbelül vágyott; csúfolják és kiközösítik mert túlsúlyos; a szülei irreálisan nagy teljesítményt várnak el tőle iskolában, különórán, zeneiskolában; megfelelési kényszerrel küzd. Az az ember szeretnék lenni, aki segíti a fiatalokat saját maguk megértésében, aki a szerhasználaton kívül számos lehetőséget tud mutatni problémáik megoldására, életük vezetésére, viszont ha bajba keveredtek határozott, megértő és támogató háttér tud lenni.

Sugi

MEGOSZTÁS