Írta: vira

Múlt héten ünnepeltünk! Koronavírus ide vagy oda, sikerült egy kis csúszással levizsgáznunk a csajokkal.

Az elmúlt hetek arról szóltak, hogy tételekkel és műv.töris kérdésekkel árasztottuk el a messenger csoportunkat, aztán egyik napról a másikra vége szakadt. Eljött ez a pillanat is! Erre inni kellett! Na de mit?

-Hirdetés-

Andi posztolt egy képet a csoportunkban egy igazán színes, már a látványától is csorog a nyálam féle, csajos frissítővel a kezében. Nem vagyok se képzett, se gyakorlott „ünneplős” italok terén, tehát meg kellett kérdeznem, hogy mivel koccint az egészségünkre?!

Hát innen indult az Aperol Spritz története!

Rágugliztam… mégsem járja, hogy nem tudom mi fán terem! Már a leírása is mennyei, olvassátok csak:  

„Ha szívesen átszellemülnél, és képzeletben az olasz tengerparton lógatnád a lábad, akkor ezzel az itallal meríthetsz egy kortyot a napfényes Olaszországból! A nyári napokon, ha a rozé már elfogyott, nincs is jobb választás, mint egy kesernyés, friss Aperol Spritz.”

Ezt az olasz nyitottságot, és a mediterrán emberek számára nagyon fontos barátságot szimbolizáló italt (egy blog író után szabadon) feltétlen meg kellett ismernem. A Korzóban a lányok el is készítették nekem, miközben én bőszen fotóztam  – Icu kolleganőm pedig jegyzetelt -, hogy  dokumentálhassam nektek az Aperol születését – így el tudjátok készíteni magatoknak otthon, ha ünnepelni támad kedvetek.

  1. lépés: A narancs adja meg a citrusos ízvilágot. Szeljünk le 1-2 karikát, egyet bele az italba, egyet pedig díszítésként használhatunk.

2. lépés: Kimérünk 4 cl Aperolt, amit a pohár aljába öntünk, rá a narancskarikára. Az Aperol egy készen kapható italkülönlegesség, népszerűsége szinte már 100 éve töretlen, a Barbieri testvérpár 1919-ben mutatta be először a hűsítő italt Padovában. Valódi receptje, akárcsak a legnagyobbaknak, szigorúan titkos. 

3. lépés: Jöhet rá 1 dl Prosecco (olasz habzóbor) vagy éppen olyan száraz pezsgő, ami nálunk bevált. 

4. lépés: Felöntjük körülbelül 1 dl szódával. Spritz: A legenda szerint, már az 1800-as években is fogyasztották az osztrák megszállás alatt, innen ered neve is, a német spirtzen, magyarra fordítva spriccel szóból. 

5. lépés: ízlés szerint mehet bele jég, díszíthetjük és fogyaszthatjuk is!

Mennyire népszerű nyáron az Aperol Spritz és milyen frissítőt fogyasztanak a helyiek? Erre is válaszoltak nekünk a lányok:

– Az utóbbi időben eléggé. Ha már koktélokról van szó, itallapunkról gyakran választják az Aperol Spritz mellett a Mojito-t is. Az Aperolt általában női vendégeink részesítik előnyben. Mivel ez egy pezsgő, illetve Aperol alapú ital, ezért alkoholmentes változatban nem tudjuk elkészíteni. Éppen ezért is egy kimondottan nyár esti kellemes ital.

Nyár esti kellemes ital lévén azért én megittam a mintapéldényt a déli órákban és kifejezetten finomnak és frissítőnek éreztem. Az Aperol Spritz nekem a vizsgaidőszak lezárulását és a szieszta kezdetét fogja idézni. 

Neked mit fog jelenteni? 


-Kincses Szilvi-

MEGOSZTÁS