Augusztus 10-én, hétfőn kezdődött a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat hagyományőrző tábora, a Szlovák Tájház udvarán.

A tábor a Bethlen Gábor Alapkezelő pályázatból valósulhatott meg, remek alkalom volt arra, hogy a fiatalságot egy kicsit összetoborozzák. A gyerekek játszva tanulhatták meg, hogyan is éltek őseink és a szlovák nyelvvel is megismerkedhettek.

-Hirdetés-

Dr. Filus Erika jóvoltából bepillantást nyerhettek a szlovák családok mindennapi életébe a kiállított bútorok, használati tárgyak, ruhák segítségével. Az udvaron kipróbálhatták a régi játékokat, a hatalmas eperfák árnyékában pihenhettek, játszhattak. A lányok nagy örömére beöltözhettek helyi népviseletbe is, vagy voltak akik népviseletbe öltöztetett fakanál bábot készítettek.

Györk Ernőné Ildikó elmondta, hogy a tábor második napján Császártöltésre, a parkerdőbe utaztak. Az árnyas fák hűvösében mozgásos versenyjátékokat szerveztünk a gyerekeknek.

“Sétáltunk az erdőben állatok nyomait keresve. Az ebédet bográcsba készítettük, a lányok örömmel segédkeztek a krumplipucolásban. Ismét egy kellemes, jó hangulatú napot töltöttünk együtt” – mesélte a szervezet elnöke, majd arra is kitért, hogy a pályázatuk címe „Gyökerek és hajtások”

Gyökereink nagyon mélyek már, ez a fa több mint 300 éves, igen mélyre engedte a gyökereit, de a hajtásait még mindig hozza. Azt szeretnénk, hogy ezek a hajtások továbbra is növekedjenek, hiszen ezek a hajtások itt vannak közöttünk. Reménykedem, hogy amikor ők felnőnek, ággá válnak és hoznak hajtásokat. Bízunk benne, hogy ez a fa sosem hal ki.

Egy nap lovaskocsira ültek és a Tavirózsa családi fitnesz és kalandparkba kocsikáztak Soltvadkertre. A gyerekek örömmel vették használatba a különböző játékokat. A park dolgozói segítségével mindenki megsüthette a maga “pecsenyéjét”. A tájházba visszaérkezve hólabda és krumplis pogácsa sütésre került sor. A táborban a felnőttek is kitettek magukért, nagyszülők vagy épp a kisebbségi önkormányzat tagjai is segédkeztek a programok megvalósításában. Ez a nap egy kicsit hosszabbra sikerült, de igaziból senki sem bánta.

Egy kerékpártúra alkalmával a „Csábori kétsor” volt a cél, ahol Pohankovics László és párja Erzsi örömmel fogadták a népes kis csapatot. A tanya udvarán szorgos kezek készítették fel a hatalmas szüretelőkombájnokat a közelgő szüretre. A fiúk kíváncsian figyelték a gépeket. A tanyán nagyon sok és érdekes állattal találkozhattak a gyerekek. Ezen a napon is készültek a népviseletbe öltöztetett bábok, az ügyes kezek még gyöngyös főkötőt is készítettek.

Az időjárás kedvezett a kemence begyújtásának és az utolsó napon az ebédhez kalácsot sütöttek, a kézműves foglalkozás keretén belül pedig pártát készítettek.

A szervezők és a gyermekek is szomorú szívvel búcsúztak a héttől.

-Berkecz Mónika-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (28 db kép)
MEGOSZTÁS