Ezen a nyáron öt turnust töltöttek meg a gyerekek a lovardában. Szándékosan nem a nyaralás szót használom, mert a lovastábor nem hagyományos értelemben vett nyaralás, amiről az embernek a vízparti henyélés jut eszébe.

-Hirdetés-

A táborok fő szervezője – Gmoser Zsuzsanna – édesapjától vette át a stafétát, megőrizve a korábbi értékeket, hagyományokat és kiegészítette azokat a szakmai tapasztalataival, melyeket végzett lovas túravezetőként és gyógypedagógiai asszisztensi munkája során szerzett.

A lovagoltatásban Zsuzsi segítői továbbra is az édesapja, Gmoser István és húga, Gmoser Kata, valamint a korábbi években táborozó lovaslányok.

A két ottalvós és három napközis hét lányai – merthogy fiúkat csak elvétve láttam – a sportolás mellett részt vettek a lovak ápolásában, felszerszámozásában, gondozásában, a tanya körüli munkákban is. A napirendbe a lovagláson kívül belefért a bújócskázás, a túrázás, szamaragolás, medencézés, pingpong, horgászat és kézműveskedés is. A napközis táborba Kiskőrösön kívül Csengődről, Kecelről és Soltvadkertről érkeztek az 5-21 éves gyerekek, az ottalvósba Budapestről, Kaposvárról, Gyöngyösről és Miskolcról is.

A napjainkban egyre népszerűbb sport sokkal több, mint testedzés vagy életérzés. A táborban épülő közösség – hosszú évek tapasztalata mutatja – túlmutat a lovarda keretein.

A lányok barátsága az iskolaév alatt is megmarad, gyakran mennek év közben a tanyára, nemcsak lovagolni. A ma sokat emlegetett önállóságra nevelés mindennap fókuszba kerül, ugyanakkor a nagyobb, tapasztalt lovasok szeretettel és türelemmel koordinálják a kezdőket. Tanítják egymást a biztonságos lovaglás feltételeire, a kobak és a gerincvédő helyes használatára, a műfaj minden csínjára-bínjára.

Zsuzsi nem feltétlenül a hagyományos értelemben vett edző. Kapcsolatát a lányokkal inkább a mentorsághoz, a barátsághoz hasonlítanám, amit észrevétlenül, de megfontoltan hat át a szakmaiság.

Az István Lovastanya legendáriumának része a szülők nászajándékként kapott első lova, mely 1993-ban útjára indította a családi vállalkozást. Öt évvel ezelőtt apartmannal is bővült a szolgáltatás, mely egész évben nagy érdeklődésnek örvend, köszönhetően a kényelmes, jó ellátást biztosító szobáknak és a változatos, kikapcsolódást jelentő kiskőrösi, térségi programoknak.

Gmoser Zsuzsi elmondta, hogy szeretné folytatni a – tavaly hagyományteremtő céllal megrendezett első – nyárzáró partit, illetve az előttünk álló évben több közösségépítő eseményt terveznek, melyekre nagy szeretettel várják majd az érdeklődőket.

-Kutyifa Anikó-
A képeket Gmoser Zsuzsanna és a cikk írója készítette.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (56 db kép)
MEGOSZTÁS