Sokféleképpen írta felül elképzeléseinket a koronavírus-járvány 2020-ban. Ebben az évben egy időre még a lakodalmak megtartását is betiltották, emiatt a házasulandó párok álmai is átalakultak vagy épp meghiúsultak. Kíváncsiak voltunk arra, hogyan érintették a korlátozások térségünk vendéglátóhelyeit.

-Hirdetés-

 

Kiskőrös

Fortuna Étterem – Németh Pál

Az előző évekhez képest jelentős a visszaesés. A koronavírust követően sajnos az összes májusi lakodalmat lemondták vendégeink. Augusztusban és szeptemberben mindössze kettő-kettő, míg októberben csak egy lakodalom lesz éttermünkben. Az őszi alkalmakat még most a nyáron mondták le vendégeink, hiszen félnek a koronavírus második hullámától.

Vinum Hotel és Étterem – Pohankovics István

Az előre bejelentett lakodalmak mindössze 20%-a kerül megtartásra ebben az évben. Augusztusban már csak kettő, ősszel pedig még nyolc lakodalom lesz nálunk. Egyébként nem csak a lakodalmak, hanem a vendéglétszámok tekintetében is jelentős változás történt. A lakodalmak többségében korábban 100-130 fő is részt vett, míg az utóbbi időben csekélyebb, 50-60 fő körüli vendégsereggel ünnepelnek a fiatal házasok. Az első félévben 7 millió forint mínusszal zártunk. Bízunk abban, hogy hamarosan véget ér a járvány és minden visszatér a régi kerékvágásba.

Kurta Étterem – Kecskés Róbert

A karantén idejére tervezett lakodalmainkat értelemszerűen nem tudtuk megtartani, viszont szerencsére nem is mondták le őket, csak áttették későbbi időpontokra. Lemondásunk tényleg csak minimális volt. A lakodalmak terén ugyanazt tudtuk hozni, mint a korábbi években. A nagyobb létszámú rendezvényeket áttették őszi időpontokra, míg a kisebb lakodalmak ugyanúgy megrendezésre kerültek, amint újra kinyitottunk. Általában 60-130 fő körüli lakodalmakat tartanak nálunk, az utóbbiakra is ezek a létszámok voltak jellemzőek. Egyelőre még nem érezzük a koronavírus második hullámát, szerencsére.

Thermál Étterem – Kothencz Karolina

Jellemzően tavasszal és ősszel tartunk csak lakodalmakat, hiszen mi elsősorban a Hotel Imperial szállóvendégeit szolgáljuk ki. Lakodalmainkat egyébként szerencsére nem mondták le. Ami szívfájdalmunk, az a norvég csoportunk, akik 12 éve járnak már ide hozzánk. 50-60 fős létszámokkal, több turnusban szinte egész évben a vendégeink. Tavaszi csoportjukat, illetve a szeptembert is sajnos lemondták, azonban októberben talán már viszont láthatjuk őket. A strand szerencsére beindult, nyári forgalmunk mostanra elérte ugyanazt a szintet, mint tavaly. Nyár elején a változékony idő nekünk sem kedvezett, viszont amint beköszöntött a kánikula, azzal párhuzamosan a teraszunk is megtelt, mely szerencsére hétről hétre így van az utóbbi időben. Év közben jellemzően 70-80 fő rendel menüt nálunk, míg ilyenkor nyáron 150 személyre főzünk. Ennek köszönhetően a személyzetet is bővítenünk kellett. Reméljük, hogy ez a lendület most már így is marad. 

Soltvadkert

Lantos Borház – Lantosné Mayer Zsuzsanna

Nagyon rossz volt látni, hogy a Borház több betervezett esemény alkalmával is üresen állt, hiszen a leegyeztetett rendezvényeink közel felét lemondták a vendégeink és ez nem csak a lakodalmakra volt jellemző. Mi azt tapasztaljuk, hogy nagyon bizonytalanok az emberek, leginkább azok, akik külföldi vendégeket is hívnának az esküvőjükre. Ennek ellenére nemrégiben volt egy lakodalom itt a Borházban, sőt jövő héten is készülünk egyre, de sajnos olyan 50% körüli a visszaesés ezen a területen is. Nagyon bízunk abban, hogy nem lesznek további szigorítások és létszámkorlátok.

Akasztó

Akasztói Horgászpark és Halascsárda – Szabó Csaba

A tavalyi évben 25 lakodalmat tartottak nálunk, míg idén összesen 22 lesz. Tavaly például október 26. volt az utolsó dátum, míg idén október 31-én és november 21-én is lesz még egy-egy lakodalmunk. Akik tavasszal házasodtak volna, azok közül két pár ilyen nagyon késői időpontra tetette át a lakodalmát, mert a jövő évben már nem lett volna olyan időpont, ami nekik is megfelelt volna. Ahogy a statisztikát elnézem, ez egy 10%-os visszaesés az előző évhez képest. Legtöbb lakodalmunk egyébként 100-120 körüli fővel kerül megrendezésre, mely a kezdeti 200, majd 500 fős kormányrendelet alatt van jóval. Természetesen 160-180 fős rendezvényünk is van néhány, de nem ez a számottevő. Azt  tapasztaljuk, hogy az ifjú párok a koronavírustól függetlenül nagy lagzilázban égnek. Véleményem szerint a 2021-es szezon nagyon pörgős lesz mindenhol, hiszen idén tavasszal több lakodalom is kiesett, mely várhatóan még ebben az évben, illetve év végén valósul majd meg.

Zöld Vendéglő – Szűcs Róbert

Maradt vissza lakodalmunk, viszont szerencsére egy sem került lemondásra, mindössze  későbbi időpontra halasztották azokat. Az előző évekhez képest nincs jelentősebb lemorzsolódás rendezvényeink tekintetében, sőt szerencsére azt mondhatom, hogy a tavalyi évhez képest sokkal jobb az idei év, az utóbbi hónapokban jelentősen megnőtt a forgalmunk.

Bócsa

Kozák Horgásztó és Rendezvényház – Kozák Ágnes

Az április – májusi időszakban egy rendezvényünk sem volt értelemszerűen, azonban azóta egy esemény sem került lemondásra. Átlagosan 80-120 fős rendezvényeket tartunk. Az előző évekhez képest nem veszünk észre jelentős változást. Most a hosszú hétvégén például öt rendezvényre is készülünk. 

 

Kutyifa Icu
Képek: pixabay.com

MEGOSZTÁS