Az Innosped Kft. új, legkorszerűbb technológiával felszerelt baromfitartó telepe a vidékfejlesztési program pályázati forrásából valósulhatott meg. A beruházás teljes értéke 860 millió forint volt, amiből 500 millió a vidékfejlesztési program támogatása és 360 millió saját erő.

Péli Dénes, az Innosped Kft. ügyvezető-igazgatója elmondta, hogy a kivitelezés 2018 októberében indult és 2019 novemberéig tartott, majd a működési és hatósági engedélyeztetéseket követően 2020 nyarán megkapták a végleges használatbavételi engedélyt.

Péli Dénes, az Innosped Kft. ügyvezetője
-Hirdetés-

Mint kifejtette, a beruházás keretében megvalósult 3 db 1200 négyzetméteres nevelőistálló, a hozzájuk tartozó kiszolgáló és szociális épületekkel, valamint a telepen belüli úthálózattal. A telep a legkorszerűbb automatizált baromfitartási technológiával van felszerelve: ami a 21. század legkorszerűbb automata etető, itató valamint fűtés és hűtés technológiai rendszerét tartalmazza. Rendellenes működés esetén riasztófunkciója is van a rendszernek. A 3db istálló befogadóképessége összességében 70 ezer darab. A működés során a telep éves kapacitása 420 ezer darab baromfi lesz.

Mondok József polgármester-jelölt megtekinti a baromfi istállót

Az Innosped Kft. új baromfitartó telepével színesedik Izsák, és Izsák mezőgazdasága, bővül a város iparűzési adóbevétele, valamint a telep létrehozásával új munkahelyeket is teremtettek.

„Köszönetet mondok Lezsák Sándor képviselő úrnak és Feldman Zsolt államtitkár úrnak, akik mindvégig támogatták a telep létrehozását és bátorítottak bennünket arra, hogy modern, korszerű technológia mellett igenis van értelme baromfitartással foglalkozni, még ilyen nehézkes, zavaros, madárinfluenza-járvánnyal sújtott időszakban is. Szeretném megköszönni a kivitelezésben résztvevő összes dolgozó munkáját is” – tette hozzá az ügyvezető-igazgató.

Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára köszöntőjében elmondta, hogy a magyar mezőgazdaság az egyik legszínesebb és legsokrétűbb agrárium Európában, amihez közel félmillió ember kapcsolódik hazánkban. Félmillió munkahely, ami nem csak a termelésben, hanem a feldolgozásban, takarmányiparban, a sok-sok hozzá kapcsolódó szektorban dolgozik, ami friss és biztonságos élelmiszert állít elő mindenki számára. 

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára

Az államtitkár kifejtette: 2010 óta 65 százalékkal sikerült növelni a mezőgazdaság termelését. Amikor elérésre került a 9 milliárd eurós exportérték, akkor a baromfihúsfélék a 3. legfontosabb exportcikké váltak. 

Ahhoz, hogy az agrárium menjen és működjön, fejlesztések kellenek. Tehát tőkét és pénzt kell betenni ebbe a szektorba. Magyarország Kormánya ebben partner. 

„Mi hiszünk abban, hogy ebbe az ágazatba érdemes pénzt tenni, és annak is örülünk, hogy a vállalkozók – akik ebben dolgoznak – látják, hogy tényleg érdemes előrébb menni.Azt tudom mondani, hogy a következő időszakban is mindent meg fogunk tudni adni” – fejtette ki Feldman Zsolt. 

Kívánom azt, hogy holnap bölcs döntéssel a polgármester választáson, és a következő években pedig egy stabil és fejlődő Izsákkal tudjunk előremenni a 21. században.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Izsák város országgyűlési képviselője

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Izsák város országgyűlési képviselője elmondta, hogy az elmúlt 10 évet úgy élte meg, hogy újra aranykorát érleli a nemzet. „Ennek vagyunk részesei, akár e mostani ünnepség keretében is. Mert lehet itt madárinfluenza, túltermelési válság, koronavírus, ezek ellenére igenis rendíthetetlen a hitünk abban, hogy ez az ország ezt az aranykorát érlelő nemzet ezt képes a legnehezebb, válságosnak tűnő helyzetből is kihozni.”

Mindaz, amit végiggondoltak, abban ott lesz mellettük a kormányzati empátia készség, mert ez is kell, nem csak költségvetés.

Nagyon örülök annak, hogy Izsák lendülete nem fog megtörni. Bízom a választás sikerében , mert Izsák olyan fejlődési pályára került,amelynek egyik példázata lehet ez a vállalkozás is.

Feldman Zsolt, Mondok József és Lezsák Sándor

Az ünnepélyes szalagátvágás előtt Bajkó Zoltán plébános megáldotta az elkészült épületeket. 

Kiss Tamás

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (27 db kép)
MEGOSZTÁS