A nyári szünet után a mai napon újra ülésezett a kiskőrösi képviselő-testület. A városatyák 16 napirendi pontot tárgyaltak, melyek között megtalálható volt intézményi beszámoló, az új fogorvosi rendelési idő megállapítása, és többek között új utcanevekre vonatkozó előterjesztés is.

A napirendet 3 beszámoló tette igazán színessé és tartalmassá: elsőként a háziorvosi és hétvégi ügyeleti feladatok ellátásáról szóló tájékoztatót hallgatták meg a városatyák, majd a „Kiskőrös Városért” Alapítvány kuratóriumának és felügyeleti bizottságának 2019. évi tevékenységi összefoglalóját szavazta meg a testület. A beszámolók sorát a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum tevékenységéről szóló tájékoztatás zárta.

-Hirdetés-

Mint kiderült, 7391 fős betegforgalom volt az ügyeleti ellátás során, melyet leginkább Kiskőrös lakossága vett igénybe. A tájékoztatás kimondja, hogy az ügyeletre érkező betegek száma évről-évre egyre alacsonyabb, mely az ambuláns ellátásban és a helyszínre hívásban egyaránt mérhető.

Dr. Rus László, az Emergency Service Kft. ügyvezetője tart beszámolót az orvosi ügyelet munkájáról

Dr. Filus Erika által benyújtott beszámolóból kiderül, hogy folyamatban van a Népi Építészeti Programhoz benyújtott újabb kérelem, ami a Petőfi szülőház felújítását megelőző szakvéleményeket, alapdokumentációkat, valamint a felújítás költségeit tartalmazzák, mely pályázatról az alábbi cikkben írtunk:

Kapcsolódó cikk
Megújulhat a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum valamennyi egysége
Megújulhat a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum valamennyi egysége
A mai napon rendkívüli testületi ülésen döntöttek a városatyák: pályázatot nyújtanak be annak érdekében, hogy a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum...

2023-ra, a költő születésének 200 évfordulójára megnövekedett érdeklődésre számítanak,
ráadásul a rendezvények száma is nagymértékben nő.
A megnövekedett látogatószámot már most is tapasztalják, igaz, ehhez a belföldi turizmus erősödése is hozzájárul. Az újranyitás (július 20 – augusztus 31.) óta összesen 4793 fő látogatta meg intézményünket, ami óriási szám, derül ki az igazgató beszámolójából.

Dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója elmondta, hogy megnövekedett a látogatók száma, amely köszönhető a belföldi turizmus erősödésének is

Domonyi László polgármester reményét fejezte ki, hogy a vírushelyzet miatt nem lesz kevesebb látogatója a múzeumnak. Hozzátette, nem az a szigorú helyzet van, mint ami márciusban volt. 

Szedmák Tamás alpolgármester, Domonyi László polgármester és dr.Turán Csaba jegyző

Indul a Kiskőrös-Tabdi között létesülő kerékpárút nyomvonalának kialakítása. Maga a kerékpárút és a védősáv közel 70 magántulajdonban lévő ingatlant érint, ezért fontos a tulajdoni viszonyok rendezése. A testület a döntés értelmében felhatalmazta Domonyi László polgármestert a telekalakítási és adásvételi szerződések aláírására. Az előterjesztésből kiderül, hogy az adásvétellel összefüggő mindennemű költséget Kiskőrös Város Önkormányzata fogja viselni.

Szedmák Tamás alpolgármester kifejtette: régóta napirenden van az Izsáki úti kerékpárút kérdése, ami régi álma nem csak az ott lakóknak, hanem a város lakóinak egyaránt. Mint elmondta, a közösségi média felületen az utóbbi időben egyre többen jegyzik meg, hogy vajon megépül-e egyáltalán. A napirendi pontból is látszódik, hogy mennyi mindennek kell megtörténnie ahhoz, hogy egy ilyen út megvalósuljon. Nem elég pályázati forrást nyerni hozzá, hanem nagyon sok adminisztratív és egyéb feltétel szükséges, hogy el tudjon indulni a kivitelezés. 

Szedmák Tamás: 2021-ben biztosan megépül a Kiskőrös-Tabdi közötti kerékpárút

Az alpolgármester arra kéri a lakosokat, hogy legyenek még egy kicsit türelemmel, a jövő év folyamán mindenképpen meg fog épülni a kerékpárút, hiszen minden egyes folyamatban lévő uniós projektet – amire megnyert forrással rendelkezik az önkormányzat – meg kell valósítani a 2021-es év folyamán. 

A hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók, illetve felsőoktatási intézménybe jelentkező érettségizett fiatalok támogatását fontos feladatnak tartja a városvezetés, ezért a testület úgy döntött: csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez.

A Bursa Hungarica Magyarország Kormánya által az esélyteremtés érdekében a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok számára a felsőoktatásban való részvétel támogatására alapított ösztöndíjrendszer.

E rendszerhez az önkormányzat az elmúlt 18 év során mindig csatlakozott, amelyben jelenleg 7 felsőoktatási hallgató részesül támogatásban. A döntés értelmében 700.000 forintot különítettek el a 2021-es költségvetésből e célra.

Szavaztak a képviselők dr. Horváth Anna fogorvos rendelési idejének módosításáról is, mely 2020. október 1-től az alábbiak szerint alakul:

Hétfő:        13-20 óra
Kedd:         7-13 óra
Szerda:      14-20 óra
Csütörtök:  7-18 óra
Péntek:       nincs rendelés

Mivel október elsejétől dr. Horváth Anna és dr. Herczeg László közös rendelőintézetet fog használni a megújuló Kiskőrös, Árpád utca 8. szám alatti épületben, így lehetőség lesz arra, hogy váltott műszakban történjen a betegellátás.

Dr. Herczeg Lászlóval, az új fogorvossal készült interjúnkat az alábbi linken keresztül olvashatják el:

Kapcsolódó cikk
Új fogorvost köszönthetünk Kiskőrösön
Új fogorvost köszönthetünk Kiskőrösön
2020. október 1. napjától dr. Herczeg László látja el az 1-es számú felnőtt fogorvosi körzet orvosi feladatainak ellátását az önkormányzattal...

Ezzel egy időben nem értek véget a fogorvosokkal kapcsolatos napirendi pontok: Dr. Horváth Anna 2020. július 6-val felmondta az önkormányzattal kötött szerződését, melyet a testület tagjai szavazatukkal jóváhagytak. Ennek értelmében dr. Horváth szerződése 2020. december 31. napjával megszüntetésre kerül.

Mint a testületi ülésen elhangzott, jogszabályi megfelelések érdekében szükséges, hogy megváltozzon a Szűcs József és a Gorkij utcák nevei. Szűcs József utca közterület elnevezését Seres Sámuel utcára, míg a Gorkij utcát Hétház utcára változtatták. Seres Sámuel volt az első magyar baptista prédikátor, aki 1905. július 19-én Kiskőrösön letette az első baptista menház alapkövét, tette hozzá Turán Csaba jegyző. Mint elmondta: a lakcímkártya, forgalmi engedély illetve az őstermelői igazolvány cseréje is illetékmentes. 

Kiskőrös város méltó módon kívánja megünnepelni Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját 2023-ban, ezért a képviselő-testület úgy határozott, hogy megalakítja a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottságot. A bizottság 2020. október 17-én, Petőfi Sándor Szülőháza megnyitásának 140. évfordulóján kezdi meg a munkát. A feladata szervezés és végrehajtás, valamint a rendezvénysorozat lebonyolítása lesz. Szedmák Tamás alpolgármester elmondta: nem titkolt szándéka a városvezetésnek, hogy minél több látogatót csábítsanak a városba, ezáltal gyakrabban jöjjenek Kiskőrösre az itt található értékek végett is. 

Domonyi László az egyebek napirendi pontban többek között elmondta, hogy számára sem tetszik és hónapok óta küzd a hulladékudvar nyitva tartásának rendjével kapcsolatosan. A koronavírus időszakában bezárták az udvart, amivel testületi szinten sem tudtak egyetérteni, tette hozzá a polgármester. A városvezetés el tudta érni, hogy csütörtökönként 14:00-tól 17:30-ig valamint pénteken 8:30-tól 12:00-ig nyitva van a hulladékudvar. „Azt kell, hogy mondjam, hogy ez nem elég, így tovább fogunk azon dolgozni, hogy más napokon is nyitva lehessen, hiszen a hulladék kezelése még vírusos időszakban is nagyon fontos” – tette hozzá Kiskőrös Város polgármestere. 

Domonyi László kitért arra is, hogy az a szóbeszéd járja, miszerint újra bezárják a kiskőrösi piacot. „Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy nem zárjuk be, de a piacon betartatjuk az előírásokat: tehát kötelező a szájmaszk viselése mind az eladóknak, mind a vásárlóknak is.”

Kiss Tamás

MEGOSZTÁS