Cukormentes élet még mindig. A diagnózis után ez így marad. A cukorbetegség és az inzulinrezisztencia elsősorban tervezés, számolás és logisztika. Mert olyan nincs, hogy “hopp, nem hoztam magammal kaját, gyorsan veszek egy kakaóscsigát vagy ischlert a büfében”. Hiszen ki tudja hanyadik kihágás után dönt úgy a hasnyálmirigy, “köszi, leadtam a kulcsot”.
Az internet tele van csoportokkal és blogokkal, ahol mások már átgondolt receptjeit próbálhatjuk ki vagy teremthetjük újjá a magunk ízlésére. Persze szigorúan a megadott szabályrendszer szerint.
E heti főétel ajánlatomra egyszer nyáron a fiam azt mondta, “ez olyan, mintha egy török étteremben lennénk.”
Ezt a teljes kiőrlésű pita receptet a Kókuszos Lány Konyhája blogon találtam. Sok pita receptet kipróbáltam már, de ennél volt a legmagasabb a “felemelkedési hányados”. Fél adagot készítettem és négyből hármat lehetett megtölteni.
Porélesztő volt itthon, ezért azt használtam. A cukormentes diéta elve alapján akár elhagyható az édesítő. Sokan vallják, hogy az élesztők cukor nélkül is megkelnek, csak türelmesnek kell lenni. Először langyos vízben elkevertem, majd a szárazanyagokhoz adtam. Könnyen gyúrható a tészta. Most nem kelt meg igazán, de ez korábban nem volt probléma.
Begyúrva 1 órát pihent. A fél adag négyfelé osztva még 15 percet. A négy kis labdát kicsit kinyújtottam hosszúkásra, majd az egyik oldalát ráhajtottam a másikra, a széleit pedig lenyomogattam. Így a hajtogatott kis labdacsok is pihentek 15 percet.
Előmelegített sütőben, csak a rácson sütöttem körülbelül 25 percet. A tészta pihenőideje alatt kockáztam fel a csirkemellet és fűszereztem, majd kókuszolajon megpirítottam. A bolti fűszerkeverék gyakran tartalmaz detxrózt vagy valami hasonló álneves cukrot, így nem mindig használható a cukormentességet igénylő diétákban. A gyros legtöbbször joghurttal készül, de én tejfölt öntöttem az apróra kockázott paradicsomra, paprikára és uborkára. A tejföl lassú felszívódású, így az ebédem lassú maradt.
A három darab szépen felemelkedett pitából egyet-egyet megtöltöttem a hússal és a tejfölös salátával, majd becsavartam fóliába az aljukat a hangulat kedvéért.
A desszert ajánlatot Az áfonya mámora blogról mentettem le régebben. Eljött az idő, hogy megsüssem. Nem bántam meg. Természetesen “ő” is cukormentes.
Hogy ne döntsem magamba két marékkal a glutént, barnarizsliszttel készítettem. Tökéletesen ízletes volt így is.
A liszt, kakaó, édesítő után következett a tojás, a tejföl és az olaj. Sűrű tésztát kaptam, amit elosztottam a 12 darabos szilikon muffinsütő mélyedéseiben.
A töltelékhez áttörtem a túrót szitán, hozzáadtam az édesítőt, a fahéjat és a tojást. Előrecsomagolt reszelt citromhéjat használok. Ez adta a töltelék kellemesen savanykás ízét.
A túrós masszát egyesével adagoltam a csokis réteg közepébe és belenyomkodtam. A kisült muffinok így nem csak finomak, de különlegesen foltosak is lettek.
Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!
Anikó