Egy élet a bolygónkon címmel készített filmet a Netflix David Attenborough főszereplésével és narrációjával. Ő a világ talán legismertebb természettudósa és természetfilmese. Maga jellemzi a másfél órás filmet a saját tanúvallomásaként. Fantasztikus alkotás.

-Hirdetés-

David Attenborough a két világháború között született – a filmben úgy meséli –, különösen szerencsés csillagzat alatt, mert a kontinenseken átívelő repülés elterjedésével egyidőben indult a pályája. Így kaphatott lehetőséget arra, hogy mind a hat szárazföldet és a világóceán megannyi színterét megismerhesse és megmutathassa nekünk.

Tukán az esőerdőben

Általános iskolás koromban minden követ megmozgattam az otthoni szabályokat illetően, hogy leülhessek megnézni Az élő bolygó BBC sorozat részeit. Mikor biológia tanár lettem, és azt mondtam órán, megnézünk részleteket a Növények magánélete című filmből, a gyerekek mérgelődtek. Növények? Ne! Az rém unalmas lesz! Végül tátott szájjal nézték és hallgatták Attenborouh-ot, mert ő mindenről IS tudott szenvedéllyel beszélni.

Pitypang bóbitái útra készen

Az Egy élet a bolygón lélegzetelállító emlékkönyv egy cseppet sem mindennapi ember életéből. Visszatekintés 93 év távlatából a kalandokra, amit az élővilág felfedezése és bemutatása jelentett. Attenborough pontosan látta hosszú élete és elkötelezett munkája során, ahogy az ember négyzetkilométerről négyzetkilométerre vette át esztelen vagy eszetlen módon a hatalmat az élővilág többi része felett.

A természettudós megdöbbenti a nézőt. A filmmel, a képekkel és a szavakkal. Ez nem titkolt célja is persze. Azt üzeni: amikor az ember ellopja a többi élőlény élőhelyét és sáros bakanccsal tiporja a biodiverzitást, akkor önmaga ostoba ellensége.

Biodiverzitás: az élővilág sokszínűsége

Az ember könnyes szemmel nézi a képkockákat. Érzi, nem akar tovább rontani a helyzeten. David Attenborough nem hagy kétséget afelől, hogy ez mindannyiunk közös és egyéni felelőssége, s megoldási lehetőségeket is kínál.

Pozitív példákat mutat be a filmben, miután rávilágít a legsúlyosabb problémákra. Mesél Marokkóról, a világ legnagyobb naperőművének tulajdonosáról, ahol időben felismerték, hogy a fosszilis tüzelőanyagoktól való függés nem csak gazdaságilag, de ökológiailag is veszélybe sodorja az országot. Palauról, a csendes-óceáni országról, ahol az ésszerű halászati törvényekkel növekedett a halállomány és a turisztikai érdekek sem sérültek.

Búvárkodás Palau partjainál

Az Egy élet a bolygón-t látni kell, hogy elgondolkodtasson bennünket, és David Attenborough szemein keresztül ráeszméljünk a csodálatos bolygónkra. Hogy elhiggyük, nemcsak a Föld, hanem az emberiség megmentése forog kockán. A jövőnk alapjai recsegnek-ropognak. A következő generáció még nagyobb bajban lesz, ha most nem teszünk semmit.

Szívbemarkoló a film utolsó mondata: „Már nem elég az intelligencia, több kell! Bölcsesség.”

Képek forrása: promotions.hu és pixabay.com

MEGOSZTÁS