Idén is elindította Hősképző programját a Magyar Vöröskereszt, amelynek keretében november végéig a szervezet munkatársai és önkéntesei az elsősegélynyújtást népszerűsítő és oktató ingyenes foglalkozásokat tartanak az érdeklődőknek országszerte

A kampány célja az újraélesztési ismeretek minél szélesebb körben való átadása, miután a statisztikák szerint a halálesetek 10%-a megelőzhető lenne, ha az emberek oda mernének menni, és szakszerű segítséget is tudnának nyújtani annak, aki újraélesztésre szorul. A „Hősképzés” során a gyerekeket célozzák meg – plüssjátékokon mutatják meg nekik a szakemberek, hogy hogyan kell például nyomó- vagy fedőkötést készíteni. Míg a szakemberek a kicsikkel foglalkoznak, a felnőtteknek is lehetőségük van elsajátítani az újraélesztési technikákat hasznos gyakorlati tudásra szert téve.

-Hirdetés-

A Kiskőrösi Óvodák is élt a lehetőséggel és csatlakozott a Magyar Vöröskereszt Hősképző kampányához, melynek keretében az esetleges balesetek okozta helyzetek kezelésére, különböző módszerek elsajátításához kapnak útmutatást az óvó nénik és gyermekek egyaránt.

Első alkalommal a Batthyány Óvoda Kisvirág csoportjához látogatott el Sutus Etelka, a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Megye – Kiskőrös Területi Szervezetének vezetője, aki az elsősegélynyújtás fontosságáról mesélt a gyerekeknek.

Sutus Etelkával a Hősképző program kapcsán beszélgettünk.

Milyen céllal álmodta meg ezt a kampányt a Magyar Vöröskereszt?

Stratégiánkban és feladatrendszerünkben kiemelt jelentőséggel bír és nagy hagyománnyal rendelkezik a társadalmi elsősegélynyújtás területe. Ennek keretében széleskörű tevékenységi kör mentén vállaljuk fel az elsősegélynyújtás népszerűsítését, oktatását és kapcsolódó projektek szervezését. Ezt a kampányt a Vöröskereszt ifjúsági tagozata indította útjára évekkel ezelőtt, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A hősiesség fogalmába egyébként nemcsak az elsősegélynyújtás, hanem a véradás és egyéb segítségnyújtások is beletartoznak. Tegnap például a Wattay iskolába szerveztünk véradást, ami nagyon sikeres volt, hiszen több mint 40-en vettek részt. A Hősképzés kampánnyal egyébként az a célunk, hogy a gyerekek ne féljenek ha sebet, sérülést látnak. Azt szeretnénk, ha elsősegélynyújtóként az lenne számukra az első, hogy szaladnak és szólnak az óvó néninek, amint bármilyen balesetet észlelnek. Már önmagában ez is hatalmas segítség. Mindezzel azt szeretnénk elérni, hogy a gyerekek aktív részesei legyenek akár egymás életének is, és ne csak szemlélődjenek, hanem kezdjék el olyan szemmel nézni a világot, hogy ők is segíthetnek.

Kapcsolódó cikk
Kiskőrös térségében is lesz lehetőség véradásra
Kiskőrös térségében is lesz lehetőség véradásra
A vérkészlet csökkenése miatt csak a halaszthatatlan beavatkozásokhoz biztosítja a vérkészítményeket az Országos Vérellátó Szolgálat – közölte az OVSZ augusztus...

Hogyan értékeled az első alkalmat a Batthyány Óvodában?

Nagyszerű érzés, hogy a Kiskőrösi Óvodák is örömmel fogadták a kezdeményezésünket, melyet a Kiskőrösi Védőnői Szolgálat közreműködésével valósítunk meg intézményeikben. Azt hiszem sikerült átadnom a legfontosabb információkat a Kisvirág csoport kisebb és nagyobb ovisainak részére egyaránt. Nagyon aranyosak és aktívak voltak a gyerekek, szerencsére egyikőjük sem ijedt meg egyik feladat kapcsán sem. A kismacik, amik a gyakorlás alkalmával kiosztásra kerültek, azok mind adományból származnak, melyeket a Kiskőrösi Vöröskereszt számára ajánlottak fel. Ezúton is köszönjük! A bázis óvodás gyűjtésbe egyébként az óvó nénik is be szoktak kapcsolódni. Ilyenkor év végén ugyanis tartós élelmiszereket és tisztítószereket is gyűjtünk, melyek csomagolásába az óvodapedagógusok segítenek be. Visszatérve a Hősképzésre…a nagyobb gyerekektől azt is meg szoktam kérdezni, hogy tudják-e, hogy a család hol tartja otthon a kötszert, mely nem azonos a gyógyszerrel! Mivel a balesetek 80%-a háztartásokban történik, jó ha van kéznél kötszer. Így a gyerekek is tudják alkalmazni, ha szükség lenne rá, hiszen bármi is történik, a legfontosabb az, hogy ne essenek pánikba.

A gyerekek a rendhagyó bemutatón megismerkedhettek az újraélesztés technikáival, hallhattak az elsősegélynyújtás fontosságáról, illetve festett sebeik ellátását is gyakorolhatták egymáson. A gyakorlati bemutatót követően névre szóló okleveleket és kitűzőket vehettek át.

Fotók: Weigand-Kiss Bettina 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (60 db kép)
MEGOSZTÁS