2020. október 21-én maratoni hosszúságú testületi ülést tartottak a kiskőrösi városatyák. A képviselők 2 fontos és részletes beszámolót is meghallgathattak, melyeket Dr. Szepesvári Szabolcs, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatója és Font Sándor országgyűlési képviselő tartottak meg.

-Hirdetés-

Dr. Szepesvári Szabolcs főigazgató tartott részletes beszámolót a koronavírus elleni védekezésről, illetve az egészségügyet érintő megpróbáltatásokról. Az igazgató kitért a járványkórház október elsejei megnyitására is, mely kapcsán elmondta, hogy  az „extra” egészségügyi feladatok ellátása érdekében megtörtént a humánerőforrás átcsoportosítása is. Hozzátette: jelenleg 110 beteget kezelnek a járványkórházban. Az elmúlt heti számadatokból látszik, hogy a kiskunhalasi kórház területi ellátási kötelezettségére kiterjedő településekről összesen 9 beteget ápoltak, az akkori 94 betegből.

A társadalom fegyelmezettsége is közrejátszik abban, hogy milyen módon terjed a vírus. Minél kisebb egy település – és minél jobban figyelnek egymásra az emberek – annál jobban meg lehet akadályozni a közösségi terjedést.

A kórházigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki vegye nagyon komolyan a járványügyi intézkedéseket és tanácsokat, hogy ne kelljen kijárási tilalmat elrendelni, mivel annak súlyos gazdasági következményei lesznek. „Ne féljünk rászólni a párunkra, gyerekünkre, szomszédra, idegenre, hogy tartsák be a szabályokat.” – tette hozzá az igazgató. Tehát legfontosabb szabály a helyes maszkhasználat, ezzel csökkenteni lehet az átfertőzés veszélyét.

Az egészségügy után a politika kapott főszerepet: Font Sándor térségünk országgyűlési képviselője tartotta meg tájékoztatóját a választókerületet érintő tevékenységéről. A részletgazdag beszámoló kitért az aktuálpolitika mellett a mezőgazdaságot érintő pozitív döntésekre is.

A térségben élő mezőgazdasággal foglalkozók számára a tavaszi ülésszak legfontosabb „terméke” az osztatlan, közös tulajdonú földek szétírására vonatkozó törvény. A képviselő elmondta, hogy ezzel 30 éves problémát oldott meg az Országgyűlés.

A képviselő beszámolt a Kiskőröst és a térségünket érintő fejlesztésekről is, többek között az 53-as út felújításáról, a Kiskőrösi Rónaszéki Fürdő fejlesztéséről valamint a nemzethez való tartozás emlékparkjának tervéről is.

Kapcsolódó cikk
Font Sándor tájékoztatott: hamarosan elkezdődik az 53-as út felújítása, fejleszthetik a Kiskőrösi Rónaszéki Fürdőt is
Font Sándor tájékoztatott: hamarosan elkezdődik az 53-as út felújítása, fejleszthetik a Kiskőrösi Rónaszéki Fürdőt is
Font Sándor, térségünk országgyűlési képviselője megtartotta éves beszámolóját a képviselő-testületi ülésen tegnap délután Kiskőrösön. A részletes beszámoló során tájékoztatást kaptunk...

Dr. Mina Anikó és Dr. Szilágyi Sándor fogorvosok vállalták a 2. számú felnőtt fogorvosi körzet helyettesítését, melyet a képviselő-testület egyhangúlag megszavazott. Előzménye, hogy az önkormányzat és Dr. Horváth Anna fogorvos között létrejött ellátási szerződést közös megegyezéssel, 2020. december 31-i hatállyal felmondták.

Vlcskóné Csatlós Erzsébet tájékoztatta a képviselő-testületet a Kiskőrösi Óvodák munkatervéről. A beszámolóból kiderült, hogy a munkaterv a megszokott szervezeti rend alapján és rendhagyó körülményekhez igazodva készült el. ​A Kiskőrösi Óvodák vezetése kiemelten fontos feladatnak tartja, hogy a teljes nevelési év időtartamában továbbra  is biztonságos és kiegyensúlyozott légkört tudjanak teremteni.​

Ezek mellett számos, a rendkívüli helyzethez igazodó intézkedéseket vezettek be: többek között a vírushelyzetre való tekintettel a tervezett óvodai tematikus tervek digitalizálásra kerültek​, és mind a 15  csoportnak át kellet térnie a digitálisan vezetett csoport naplóra. Az óvodai vezetés rendszeresen tájékoztatja a szülőket az aktuális változásokról, rendelkezésekről​. Elhangzott, hogy az óvodák bejáratánál kihelyezésre kerültek a mobil szenzoros kézfertőtlenítő állványok,​ és ezek mellett az óvodák belső folyosóin falra szerelt manuális kézfertőtlenítők biztosítják a fertőtlenítés lehetőségét​. A csoportszobák, berendezési tárgyak, játékok, kilincsek , villanykapcsolók, öltöző szekrények, mosdók , folyosók 2-4-8- óránként fertőtlenítésre kerülnek​.

Hamarosan átadhatják a Hagyományok Házát, mellyel kapcsolatban a Kőrösszolg Nonprofit Kft. közfeladat ellátási szerződését is módosítaniuk kellett a városatyáknak, hiszen a Kőrösszolg fogja a továbbiakban az üzemeltetést ellátni.

A „Leromlott városi területek rehabilitációja” és a „Társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex program” kerében 2 pályázat benyújtásáról döntöttek a képviselők.

A leromlott városi területek rehabilitációjának célja az érintett területek és az ott élő lakosság felzárkóztatása. A pályázatból 2 önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant (Délibáb utca és a Mező-Béke sarkán lévő ingatlant) kívánják felújítani, valamint aszfaltburkolattal nem rendelkező utcákat szeretnék aszfaltburkolattal ellátni: Ilyenek a Meggyes, a Róna, a Nyíl, a Kolozsvári és Délibáb utcák.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (31 db kép)
MEGOSZTÁS