Hosszú évek óta októberben szervezi meg a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola az ún. Saláta-napot. Minden évben a Diákönkormányzat vezetője, Gmoserné Valenczi Zsuzsanna fogja össze a programot. Idén először az ÖKO-szakkör vezetője, Piszeczki Ilona is csatlakozott a kezdeményezéshez. Bella Tibor – az osztályfőnöki munkaközösség vezetője -, Komáromi Mária és Szkenderovits Lajosné is szerepet vállalt a rendezvény megtervezésében és megvalósításában. A pedagógusoknak szívügye a környezettudatos magatartás, ezért idén – az egészséges táplálkozás és rendszeres testmozgás fontossága mellett – szerették volna felhívni a gyerekek figyelmét Földünk jövőjére és a fenntartható fejlődésre is.

-Hirdetés-

 

A felső tagozat programjai

A felső tagozat a Humusz Alapítvány 10 lépés a nulla hulladék felé című videóját tekintette meg, majd a Redmenta felületen közösen kitöltött teszttel ellenőrizték tudásukat a fent említett témákban.

Zero waste – a fenntartható jövő

A projektnap keretein belül egy transzparenst is készítettek, melyhez segítségképpen a jelenlegi ökológiai helyzettel kapcsolatos tényekről tájékozódtak. Így a plakátrajzok témái között olyan fontos ökológiai lábnyomcsökkentő tanácsok szerepeltek, mint:

Mellőzd az autót!

Vigyázz a Földre! Egy van belőle!

Áramtalanítsd!

Menő, ha környezettudatos vagy!

Szerezz be textiltáskát!

Olyat használj, hogy ne kelljen eldobni!

Kerüld a PET-palackot!

Ne te legyél az, aki miatt nő az óceánokban a szemétsziget!

A nap folyamán a kreativitásukra is nagy szüksége volt a tanulóknak. Újrahasznosított játékokat, használati eszközöket kellett készíteniük. Fantasztikus dolgok születtek. Újságpapírból ruhaköltemény…

Mint a kifutón…

…PET-palackokból kuka, madáretető…

Felelős magatartás a madarakkal szemben is!

…Fortnite jetpack, virágtartó…

Új köntösben a virágcserép

edényalátét, ceruzatartó, sakktábla, memóriajáték, amőba, robot, robot fegyver…

“Egy jó lézerstukker többet ér, mint ez a spádé!” Han Solo

…malomtábla, vízhatlan gyufatartó, fertőtlenítőadagoló…

COVID és környezettudatos fertőtlenítőadagoló

…kastély, Halloween dekoráció.

Az alsó tagozat programjai

Az alsó tagozatos munkaközösség vezetője, Szenohradszkiné Kákonyi Gabriella elmondta, hogy a “kicsik” sem maradtak izgalmas programok nélkül. Sokféle tevékenységben nyílt lehetőségük részt venni. Az egészségtudatos táplálkozás, a mozgás és a természet értékeinek felfedezésében telt a napjuk. Akik külsős helyszínen gyarapították ökológiai tudásukat, jártak tanyán, ahol megismerkedtek a tanyasi állattartással, különösképpen a lóápolással.

A lehetőségek között szerepelt gesztenyegyűjtés

…kirándulás a záportározóhoz

…egy halastóhoz.

Sőt könyvtári Ki-Mit-Tud zöldség és gyümölcs témakörben. Az iskolában maradó osztályok táncoltak, éneket tanultak és – a felsősökhoz hasonlóan – kreatív tevékenységek közül választhattak. Készült ezen a napon gyurmagyümölcs és zöldség, banánturmix

…óriás táplálékpiramis, origami figurák, sakktábla és díszes gyümölcsöstál.

Volt olyan osztály, aki az ökológiai szemléletet a jótékonykodással kötötte össze, és műanyag kupakokat vittek a város központi gyűjtőhelyére és a játszóteret is megtisztították a szeméttől.

Az iskolagyümölcs-ellátásról gondoskodó Vega-Ház Kft. 5 literes üdítőt ajándékozott minden osztálynak, amit – környezettudatos személyként – a tanulók a saját palackjukba töltve fogyasztottak el.

Az osztályokban videódokumentáció is készült. A kisfilmeket egy későbbi időpontban nézik majd meg a diákok. Az újrahasznosított tárgyakból és a plakátokból kiállítás kerül majd az aulába az őszi szünet után.

Bár nem volt nyilvános zsűrizés és – a járványügyi protokollt betartva – eredményhirdetésre sem gyűlt össze az iskola apraja ás nagyja, mégis élményekkel és hasznos, a fenntartható jövőről való elengedhetetlen tudás birtokában mehettek haza a gyerekek.

Konfuciusz és Yoda mester szellemiségében telt el ez a különleges nap a Bem iskolában:

„Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem!”

„Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!”

A képeket az osztályfőnökök és a cikk írója készítették.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (79 db kép)
MEGOSZTÁS