A vadgesztenye a XVI. század óta használatos a népi gyógyászatban reumás fájdalmak kezelésére. Erre figyelt fel a modern fitoterápia – gyógynövényekkel való gyógyítás módszere –, és kivonta belőle az eszcint. Visszérgyulladásra, műtétek utáni ödémák csökkentésére, mozgásszervi betegségek terápiájához kapcsolódva alkalmazzák ma már.

-Hirdetés-

Amióta világ a világ, a gyerekek apraja és nagyja felszedi a gesztenyét ősszel. Az első gesztenyét megtalálni mindig különleges érzés. Azt jelenti, visszavonhatatlanul itt az ősz, és hamarosan hűvösre fordulnak a nappalok. A gesztenye móka és a sárguló, pergő falevelek hírnöke egyben.

Gesztenye-móka

A Kiskőrösi Bem József Általános Iskola progresszíven gondolkodó pedagógusai, negyedik éve vonják be az osztályokat egy érdekes programba, amely által az őszi gesztenyegyűjtés nemcsak jó móka, hanem társadalmi felelősségvállalás is.

Gesztenye mázsaszámra a szorgos gyerekkezekben

Turóczyné Rajna Dóra, a tevékenység főszervezője elmondta, hogy először őt kereste fel egy vállalkozó Székesfehérvár közeléből. A nagy sikerre való tekintettel, az azóta eltelt években már az iskola keresi a lehetőségeket a részvételre. Ősszel egy egész projektnap szerveződik a gesztenyegyűjtés köré. Kézművesfoglalkozásokat tartanak, tudásmélyítő feladatlapokat töltenek ki és finomságokat készítenek az osztálytermekben.

Gesztenye projektnap

Ebben az évben hat osztály vett részt a munkában és összesen 1300 kg termés gyűlt össze. Az alábbiak szerint alakult a rangsor:

4.b 527 kg osztályfőnök: Kvacskáné Kiss Mária

4.a 356,5 kg osztályfőnök: Turóczyné Rajna Dóra

1.c 312,5 kg osztályfőnök: Horváth A. Gézáné

Szorgalmasan gyűjtöttek még a 2.a-sok Rohoska Ferencné, a 3.a-sok Hirsch-Kelemen Kata és a 3.c-sek Turóczy Anita vezetésével.

A kemény munkáért járó fizetséget az osztályok mindig valamilyen közösségépítő programra fordítják.

Gesztenye-munka

A pedagógusok ezúton is köszönik a szülők támogatását, hiszen nélkülük nem valósulhatna meg a projekt évre-évre.

A képeket az osztályfőnökök készítették.
Az ismeretterjesztő anyag forrása: sokszinuvidek.hu

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (10 db kép)
MEGOSZTÁS