Nemzeti ünnepünkre, 1956. október 23-ra emlékeztek Kiskőrösön, ünnepi szentmisével majd, fáklyás felvonulással, diákok műsorával, ünnepi beszéddel, ’56-os elismerések átadásával és koszorúzással.

Reggel 8 órakor a Városháza előtt, zászlófelvonással vette kezdetét az 1956. október 23-i rendezvény Kiskőrösön. A zászlófelvonás tiszteletadás a Hősök előtt. A programsorozat szervezői a Kiskőrös Város Önkormányzata, az ’56-os Szövetség, valamint a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége.

-Hirdetés-

17-órakor kezdődött az ünnepi szentmise, a Szent József Katolikus templomban. Seffer Attila atya Albert Camus szavaival engedte útjára a hívőket:„ A magyar vér oly nagy értéke Európának és a szabadságnak, hogy óvnunk kell minden cseppjét.”.

Ünnepi szentmise a katolikus templomban 

Ez után fáklyás felvonulás indult a templomtól az ’56-os Kopjafáig, ahol Kiskőrös Fúvószenekar kíséretében, Sipos Béla karnagy vezetésével, a Himnusz eléneklése után a KEVI Gimnázium diákjai adtak ’56. október 23-i műsort.

Ünnepi műsor, a KEVI Gimnázium diákjainak előadásában

Ezt követően Szedmák Tamás alpolgármester mondott ünnepi beszédet az egybegyűltek előtt. Kihangsúlyozta, hogy, a mai magyar fiatalok, határon innen és túl, nem felejthetik el ’56 szellemét, üzenetét, eseményeit, mert az akkori fiatalság az események motorja volt. Sőt, nemcsak hogy motorja, hanem sajnálatosan az utcai harcok és az azt követő megtorlások áldozatainak többsége is fiatal volt. Úgy tűnik, hazánk történelme úgy van megírva, hogy először a fiataloknak kell felismerniük a sorsunk horizontján felbukkanó jeleket. Így esett ez 1848-ban, 1956-ban és ez történt a kommunizmus végóráiban, 1989-ben is. Számára 1956 a hazafiság, a hazafiasság nagy mintapéldája és megvalósulása. Azok a gyerekek és felnőttek, egyetemisták és dolgozó emberek, katonák és nyugdíjasok, akik utcára vonultak, fegyvert fogtak, sebesülteket ápoltak, menekülteket rejtegettek, mind-mind hazafiak voltak. Tanuljuk meg a hazafiság tartalmát, lényegét. Tanuljuk meg külső megnyilvánulásait, azt hogy a Himnuszt énekeljük, nem pedig hallgatjuk, nemzeti jelképeinket büszkén, de nem hivalkodva, méltósággal viseljük, történelmi hagyományainkat pedig megfelelően ápoljuk.

Szedmák Tamás, Kiskőrös város alpolgármestere

Az ’56-os Szövetség elismerésekben részesítette:

  • Faragó Imrét, aki Szövetség emlékérmét kapott.
    Részt vett az 1956. október 23-i tüntetésen, Budapesten. A forradalom napjaiban nemzetőrként szolgált szülővárosában, Kiskunlacházán. A forradalom leverése után barátaival egy ellenálló csoportban vett részt. Röplapokat terjesztettek, és egy fegyveres akcióban is közreműködött a pufajkások Kiskunlacházai őrszobája ellen. Kézigránátot dobtak az őrszobára. Ezért négy és fél évet töltött börtönben.
    A helyi 56-os Szövetség elnöke, az 56-tal kapcsolatos megemlékezések egyik fő szervezője.
  • Szövetség emlékérmét kapott Tóth Pál is, aki 1956-ban nemzetőrként szolgált Kiskőrösön.

Emlékjelvényt kaptak a helyi ’56-os Szövetség tagjai:

  • Gombár József, aki nemzetőrként szolgált 1956-ban Kiskőrösön.
  • Cseh Imréné, Cseh Imre Corvin közi szabadságharcos özvegye. Cseh Imre az alapító elnöke a Szövetség helyi szervezetének.
  • Almási László, aki ’56-os szabadságharcos volt Budapesten.
  • Kun Gábor
  • Fodor Tamás gimnáziumi tanár, aki másfél évtizede az ’56-tal kapcsolatos helyi ünnepségek szervezője, rendezője, szónoka volt.

Az október 23-i megemlékezés a Szózat eléneklésével, koszorúzással, majd a fáklyák elhelyezésével és gyertyagyújtással zárult.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (90 db kép)
MEGOSZTÁS