A Sorsfordító Szolgáltató Központ fenntartásában működő Sorsok Háza Szociális Intézmény 2015 óta biztosítja a pszichiátriai betegek, 2016-tól pedig a szenvedélybetegek nappali ellátását is, mely szolgáltatások köre 2020-tól a közösségi alapellátással bővült ki. Tevékenységi körük egyik fontos eleme a támogatott lakhatás, mely szenvedély – és pszichiátriai betegek számára jelent(het) megoldást.

A támogatott lakhatás ellátási forma fő célja az ellátottak minél teljesebb autonómiájának és társadalmi integrációjának elérése, amelyet az életritmus kialakításával, a szükséglethez és igényekhez igazodó esetvitel támogatás nyújtásával lehet elérni.

A támogatott lakhatás részleteiről Hajdu Julianna intézmény-vezetővel beszélgettem.

-Hirdetés-

 

Tulajdonképpen mi is az a támogatott lakhatás? Kiskőrösön milyen formában működik?

A támogatott lakhatás jogszabályi hátteréről az 1993.évi III. törvény 75. §-a, 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelet 25. § (1)-(3) bek. , 1/2000. (I. 7.) SZCSM rendelet 110/A. – 110/I. §-ai rendelkeznek.

A támogatott lakhatásban fő cél a jelentkezők minél szélesebb autonómiájának, önellátó képességének fenntartása, és társadalmi integrációjuk elősegítése.

Szervezetünk két célcsoporttal: pszichiátriai és szenvedélybetegekkel foglalkozunk, jelenleg 9 településen több szolgáltatást biztosítunk. Összesen 9 pszichiátriai betegek nappali intézménye és 8 szenvedélybetegek nappali intézménye van a fenntartásunkban. Egyenként 50fős ellátotti létszámmal, ami összesen 850 ellátottat jelent. Amikor 2015-ben elkezdtünk pszichiátriai betegekkel majd később szenvedélybetegekkel foglalkozni arra jöttünk rá, hogy ha nincsenek kielégítve a megfelelő fiziológiás alapszükségletei, például nincs hol laknia, addig nem lehet érdemben a szenvedélybetegségével, pszichiátriai betegségével foglalkozni. Ekkor fogalmaztuk meg először, hogy szükség lenne támogatott lakhatási rendszer kialakítására. Intézményünkben a támogatott lakhatás a közfoglalkoztatás keretében indult meg, de ezt később új támogatott lakhatások létrehozásával bővítettük. Mivel országos ellátási területtel működünk, az ország bármely pontjáról jelentkezhetnek hozzánk. Ez egy új szolgáltatásnak mondható, mellyel segíteni tudjuk a rászoruló embereket. A támogatott lakhatás elsődleges célja az volt, hogy segítse a kitagolást, mely azt a célt szolgálja, hogy nagyobb intézményekből kisebb közösségekbe költözhessek az emberek, ezáltal egy élhetőbb életet biztosíthassunk az arra képes embereknek, hiszen így egy kis lakóközösségben élhetnek. Mi nem a kitagolásnak vagyunk a részei, a mi támogatott lakhatásaink nem így kapcsolódnak a rendszerhez. Jelenleg 5 házunk van. Kiskőrösön 4 (2 szenvedélybeteg, 2 pszichiátriai beteg támogatott lakhatás), míg Kiskunhalason 1 családi ház, ahol 10 fő pszichiátriai beteg él együtt. Összesen az 5 házban 40 fő lakónak tudunk nap, mint nap segíteni. Ami így kimondva nagyon szép, de ha picit mögé nézünk, akkor láthatjuk, hogy nagyon sok alkalmazkodást és kompromisszumot igényel az együtt élők részéről. Itt az együttélés szabályainak betartása, betartatása egy mindennapos nagyon fontos feladat, ezért is vannak rendszeresen lakógyűlések, illetve ha szükség van rá, akkor tudunk változtatni az együttélés szabályain is. A lakókkal esetfelelősök foglalkoznak, akik szakmai munkájukat az ún. komplex szükséglet felmérés alapján végzik, mely meghatározza azt, hogy mit kell biztosítanunk a lakónak.

Kik vehetik igénybe a támogatott lakhatást?

Intézményünkben a támogatott lakhatás a pszichiátriai, illetve szenvedélybetegek részére biztosított ellátás, amely az életkornak, egészségi állapotnak és önellátási képességnek megfelelően, az ellátott önálló életvitelének fenntartása, illetve elősegítése érdekében biztosítja

  • a lakhatási szolgáltatást,
  • az önálló életvitel fenntartása, segítése érdekében mentálhigiénés, szociális munka körébe tartozó és egyéb támogató technikák alkalmazásával végzett esetvitelt,
  • az ellátott életkörülményeinek figyelemmel kísérését biztosító támogatást,
  • az ellátott komplex szükségletfelmérése alapján, erre vonatkozó igény esetén az alábbi szolgáltatási elemeket: tanácsadás, esetkezelés, pedagógiai segítségnyújtás, gondozás, étkeztetés, gyógypedagógiai segítségnyújtás, felügyelet, háztartási vagy háztartást pótló segítségnyújtás, szállítás, készségfejlesztés.

Milyen típusai vannak a lakhatási szolgáltatásnak?

  • legfeljebb 6 fő számára kialakított lakásban vagy házban, vagy
  • 7-12 fő számára kialakított lakásban vagy házban, vagy
  • legfeljebb 50 fő elhelyezésére szolgáló lakások, épületek együttesében biztosítható.

A jelentkezők milyen feltételekkel tudják igénybe venni a lakhatási támogatást?

Azon túl, hogy lakhatást biztosítunk esetvitelt is végzünk, amikor is az imént felsorolt szolgáltatási elemeket kell biztosítanunk a komplex gondozási szükséglet vizsgálat eredményétől függően. Ez egy lakónak általában csak egy átmeneti állapot, amit folyamatos segítséggel tudunk számukra biztosítani. Éjszaka egyedül vannak a lakók, míg nappal az esetfelelős segíti őket. A pszichiátriai beteg lakóinknak a rendszeres kontroll vizsgálatokon való részvétel az, ami kiemelten fontos, hiszen jelentős állapotromláshoz vezet, ha nem szedik a gyógyszereket. Viszont gyógyszeres terápiával tünetmentesen teljes életet tudnak élni, az élet minden területén: munkavállalás, családi kapcsolatok erősítése, stb. Ellátottaink többnyire a közfoglalkoztatásban dolgoznak, ahol szoros a kapcsolat a munkavezetővel. Időnként mi is meglátogatjuk őket, ilyenkor más közegben van lehetőségünk időt tölteni velük. Szerencsére vannak olyanok is, akik a nyílt munkaerőpiacon tudtak elhelyezkedni. Kiskőrös területén nagyon jóba vagyunk más munkaadókkal is, akikkel személyesen és telefonon is tudjuk tartani a kapcsolatot. Vannak állandó csoportfoglalkozások, amiken kötelező részt venni. Ezek a tevékenységek elsősorban arra irányulnak, hogy a lakóknak legyen lehetőségük egymást jobban megismerni, hiszen együtt kell élniük. Az érzékenyítésen túl mindez azt is szolgálja, hogy megváltozott viselkedés esetén szólni, jelezni tudnak az esetfelelősöknek.

A mi támogatott lakhatásaink nem Tiszta Házak (teljes absztinencia, vagyis szermentesség a feltétel a Tiszta Házaknál). Ugyanakkor azt gondolom, hogy esélyt kell adnunk azoknak a személyeknek is, akik ez idáig képtelenek voltak arra, hogy meghozzák azt a döntést, hogy alkohol nélkül éljenek. Ugyanis segítséggel őket is el lehet juttatni ahhoz az állapothoz, hogy csökkenteni tudják az alkoholfogyasztást oly mértékben, hogy tudjon dolgozni, újra tudja éleszteni a családi kapcsolatait. Az esélyt szeretnénk megadni ezzel. Alkoholbeteggé válni is hosszú folyamat, a szermentes élet elérése sem történik egyik napról a másikra. Sokan nem is hinnék, hogy mennyire át tudja venni az alkohol az irányítást a mindennapok felett. Nem könnyű út ez. Mivel a szerhasználó a legtöbb esetben jól érzi magát, nem érzékeli a szerhasználat okozta problémákat a mindennapokban, ezért a belső motiváció kialakítására kell nagy hangsúlyt fektetnünk. Mindehhez egy felépülési modellt alkalmazunk, melynek része a kétely elültetése, de ez nagyon sok idő.

A szolgáltatás egyébként térítési díj ellenében vehető igénybe, melynek költsége az egész országban szinte nálunk a legalacsonyabb. A lakhatási költség, ami magába foglalja, a közütemi díjakat havi 10.000 Ft/fő. Ezen túlmenően a komplex gondozási szükséglet eredményeként előírt szolgáltatási elem biztosításának külön költsége van. Pl. ha valaki nem tudja önállóan előállítani a napi legalább egyszeri meleg ételt, akkor a szociális étkezetés díját is meg kell megfizetnie. Tudjuk, hogy ez az összeg nagyon kevés, még a rezsire sem elég, nemhogy egy házat fenntartani, de nagyon sok esetben tapasztaljuk azt, hogy nehéz szociális helyzetben vannak, gyakran egy adóság spirálba vannak, így nem könnyű „új” életet kezdeni. Ugyanakkor ott van mindenkiben a lehetőség, hogy egy élhetőbb, jobb életet élhessenek.  

Sorsok Háza (6200 Kiskőrös, Rákóczi u. 12.)

Van-e szabadulás a függőségekből?

A válasz határozott igen. Nem könnyű út, de sokaknak sikerült már megtalálni. A rászoruló vagy hozzátartozója is jelezheti a szolgáltatás iránti igényét a Sorsfordító Szolgáltató Központnál, ahol több szolgáltatás típust biztosítunk. Nappali ellátás, közösségi alapellátás és támogatott lakhatás biztosításával segítjük a szenvedélybetegek és pszichiátriai betegek életét.

Bővebb információért keresse bizalommal a Sorsok Háza Szociális Intézményt.
Személyesen: 6200 Kiskőrös, Rákóczi utca 12. a hét minden napján: 7.00-19.30 közötti időben.
Telefonon: +36-20-776-4129
E-mailben: intezmenyvezeto@sorsforditokozpont.hu

Kapcsolódó cikk
Új épülettel bővül a Rákóczi utca 12. szám alatt működő Sorsok Háza
Új épülettel bővül a Rákóczi utca 12. szám alatt működő Sorsok Háza
A Sorsfordító Szolgáltató Központ fenntartásában a Sorsok Háza Szociális Intézmény 2015 óta biztosítja a pszichiátriai betegek, 2016-tól pedig a szenvedélybetegek...

A cikkben szereplő képeken a Sorsfordító Szolgáltató Központ fenntartásában működő Sorsok Háza Szociális Intézmény egyik háza látható. 

MEGOSZTÁS