A Kiskőrösi Gazdakör Egyesület szervezésében „Gazdaköri estre” várták az érdeklődőket október 29-én a Pátria épületében. Az összejövetelen a gazdákat érintő aktuális kérdésekről hangzott el tájékoztató Ba Andor kiskőrösi falugazdász által.

Ba Andor

Az AKG támogatások maradnak a megszokott formában

-Hirdetés-

Az előadó elmondta, hogy megszületett az Európai Unió költségvetése és a 2021. január 1-jével kezdődő ötéves ciklusban már tudni lehet, hogy mennyi pénzösszeget lehet majd felhasználni a mezőgazdaságban. Szerencsére nagymértékben nem csökkentek a támogatások és elmondható, hogy hasonló összegek szerepelnek a tervezett anagyokban, mint az előző ötéves ciklusban. Megemlítette, hogy ugyan az Európai Unió költségvetése már megvan, de még ezek a számok a nemzeti költségvetésekbe nem kerülte bele, így a gazdálkodók számára a 2021-2022-es év az eddig megszokott mederben fog haladni. Ugyanazok a támogatási formák és benyújtási határidők, valamint szabályok lesznek, mint amit eddig alkalmaztak. Ez a két év egy átmeneti időszak lesz, ami az előző 5 év szabályainak alkalmazásával, viszont a következő 5 év terheire fognak majd kifizetéseket végrehajtani. Kiemelte, hogy marad a területalapú támogatás ugyanazzal az összeggel, ami eddig volt. Az AKG támogatások is maradnak a megszokott formában és aki ilyennel rendelkezik annak semmi teendője, még egy éve van a mostani időszak lejártából. Egyetlen dologra azonban oda kell figyelniük az AKG-s gazdálkodóknak, hogy 2021. december 31-ig menjenek el képzésre. Jelenleg nincsenek meghirdetve képzések helyben, de amennyiben valakinek ilyenben segítségre van szüksége, akkor keressék fel a falugazdász irodát és a segítségére lesznek – ehhez személyigazolvány, lakcímkártya, adókártya és TAJ-kártya kell. Azt bizonyára már sokan észrevették, hogy október 16-át követően utalt át pénzeket a Magyar Államkincstár a gazdálkodóknak, ami területalapú és zöldítési előleg volt. Aki nem kapott semmilyen átutalási összeget az sem ijedjen meg, mert annak is ott van a kérelme, a papírjaival minden rendben van csak temérdek adminisztratív, valamint helyszíni ellenőrzés van folyamatban.

A kárigényt novemberben le kell adni

Az idei évben sajnos olyan természeti dolgok is nehezítették a gazdák helyzetét, mint a tavaszi fagy, az aszály, a viharkár vagy jégkár. Akinek van elfogadott kárenyhítési határozata és jóváhagyták, hogy 30 %-ot meghaladó a károsodás a növénykultúrájában annak november 1-30-ig lehet beadni a kárigényét. Ebben az egy hónapban kell nyilatkozni arról, hogy mi volt a végleges, valós termés az idei évben az érintett növénykultúránál. Amennyiben valaki a kárelszámolást nem jelenti le novemberben úgy nem fog semmilyen támogatásban részesülni. A tapasztalatok szerint a szőlőterületeknél érintettek közül sokaknak elutasították a kárigényét és elsősorban a gyümölcsösök kaptak pozitív elbírálást. Új szabályozás lépett életbe a kárenyhítési alap határozataival kapcsolatban. Korábban, aki fellebbezett a döntés ellen az írt egy levelet, aminek hatására átnézték a beadott kérvényt újra, kijöttek szakemberek a területet megtekinteni és nagyrészt az észrevételeket elfogadták. A változások szerint azonban a továbbiakban fellebbezni már első fokon is csak kizárólag bíróságnál lehet peres úton, ami sokévig elhúzódhat és akár több százezer forint költséget is jelenthet a gazdálkodónak. Ez az új rendelkezés nem nevezhető termelőbarát intézkedésnek.

Változások az őstermelői adózásban

Az adózás rendjének és mértékének változtatásával kapcsolatban úgy 2 évvel ezelőtt kezdődtek meg a tárgyalások a felek között. Mostanra kialakult az erről szóló rendelet, amely átment az összes minisztériumon, a közigazgatási egyeztetésen, a kormányon és megszavazta a parlament is. A gyakorlati kidolgozása van hátra a folyamatnak és 2021 január 1-jétől lép életbe. A változások sok segítséget jelenthetnek a gazdálkodóknak, amely az östermelők esetében 25, a családi gazdálkodás viszonylatában pedig mintegy 20 éves időszakot vizsgált felül.

Jelenleg az alábbi formában működnek a mezőgazdaságban dolgozók:
-östermelő
-közös őstermelői igazolvány
-családi gazdaság
-cégek, akik mezőgazdasággal foglalkoznak

2021 január 1-jétől a következő formában működhetnek majd a mezőgazdaságban dolgozók:
– Őstermelő: csak az lehet, aki egyszemélyben őstermelő.
– Őstermelői családi gazdálkodó: a közös őstermelő és a családi gazdaság két kategóriáját a törvény összevonta úgy, hogy mindkettőből a kedvezőbb feltételeket kapják a termelők. Akik a továbbiakban többen akarnak a gazdaságban dolgozni, azok számára lehet ez egy megfelelő működési forma. Ebben 2021 január 1-jét követően nem lehet 16 év alatti személy és legfeljebb 4 taggal működhet. A tagoknak már nem kell egy helyen lakniuk és nem csak egyenesági rokon lehet tag, hanem házastárs, illetve annak a rokona is – a „hozzátartozói láncolat” fogalmának kell megfelelni.
– Családi mezőgazdasági társaság: ez cégekre vonatkozik és kizárólag mezőgazdasági tevékenységekkel foglalkoznak, amely által különböző adókedvezményekre lesznek jogosultak.
Az új forma megválasztásáról a termelőnek 2021. június 30-ig kell nyilatkozatot tenniük és a továbbiakban bárminemű változást 15 napon belül jelezni kell.
A jogalkotóknak a változtatásokkal a kis-és közepes termelők segítése volt a célja, hogy további kedvezményeket kapjanak a mezőgazdaságban dolgozók és egyszerűsödjön az adminisztráció. A falugazdász megemlítette, hogy a továbbiakban kiegészítő tevékenységet is folytathat (pl. turisztika, vendéglátás, fafeldolgozás, lekvárkészítés stb.) a termelő, amely a teljes bevétel 25 %-át nem haladhatja meg – korábban csak mezőgazdasági tevékenységet lehetett végezni. Változás még, hogy aki őstermelői igazolvánnyal rendelkezik vagy most, illetve a későbbiekben váltja ki, az őstermelő marad korlátlan ideig. A korábbiakban az őstermelői igazolvány meghatározott időre szólt és időszakonként meg kellett újítani, érvényesíttetni. Megszűnik maga az őstermelői igazolvány is a „klasszikus értelemben” a továbbiakban.

 

Az adózás tekintetében 2021. január 1-jétől nem meghatározott összeget vesznek figyelembe, hanem a mindenkori minimálbérhez vannak szabva a határok. Az egyéni őstermelőnél az adómentesség eddig éves viszonylatban 600 ezer forint volt, ami az éves minimálbér fele lesz és 1 millió forintra növekedik. Az őstermelői családi gazdálkodók esetében ez az összeg tagonként 1 millió forint lesz. Ez annyit jelent, hogy 1 millió forint bevételig nem kell adóbevallást készíteni. Az általányadózás úgy fog változni, hogy 10 millió forintig (az éves minimálbér ötszöröséig) adómentes lesz fejenként. Tehát egy 4 fős családi gazdálkodásnál ez 40 millió forintos határt jelent. Az általányadózásnál 10 millió forint/fő esetében 10 % jövedelem és 90 % költséget feltételez a tövényalkotó, ami után 155 ezer forint az adó mértéke. 10 millió forint/fő feletti bevétel esetében 20 millió forintig a 10 millió forint feletti bevétel 10 %-át kell adóként befizetni. Éves szinten az östermelői családi gazdálkodó tekintetében elmondható, hogy 80 millió forintos bevételig igen kedvező az új adózási forma. Fontos megjegyezni, hogy csak az értékesítésből származó bevétel az adóalap, a támogatások és egyéb dolgok nem növelik ezt az összeget. A falugazdász megemlítette, hogy a földvásárlás esetében egy rangsorba került az őstermelő és az őstermelői családi gazdálkodó, de utóbbi élvez elsőbbséget. A változások a piaci árusításban is segítséget nyújtanak majd, mivel az őstermelői családi gazdálkodók esetében a gazdaság bármelyik tagja végezhet ilyen tevékenységet. Arra kért mindenkit a falugazdász, hogy tárgyaljanak a könyvelőjükkel és az árbevételük alapján válasszák ki a számukra legkedvezőbb működési formát.

Kiemelt fejlesztési régióba került Kiskőrös térsége is

Az összejövetelen jelen volt Domonyi László polgármester is, aki több gazdákat érintő kérdésről adott tájékoztatást. Elmondta, hogy Font Sándor országgyűlési képviselővel közösen nagyon sokat tettek azért, hogy Kiskőrös belekerüljön a Közép-Duna Régió kiemelt fejlesztési övezetébe. Ezt a térséget azért kezeli kiemelten most a kormány, mert a közelben található Paksi Atomerőmű beruházása elindul. Ennek kapcsán a fejlesztési területeknél nem csak az önkormányzatok, a turizmus és a szálláshelyek, hanem a mezőgazdaság is szerepel. Remélhetőleg ebből majd jól profitálhatnak azok, akik a térségben mezőgazdasággal foglalkoznak. A polgármester kiemelte, hogy a járványhelyzetben nem tervezi az önkormányzat a helyi piacot bezárni, azonban felhívta mindenki figyelmét a maszkviselés és az egyéb előírások betartására.

Somogyi Zoltán és Nikléczi Gábor

Sikeres pályázatokat nyújtott be a Gazdakör

A Kiskőrösi Gazdakör Egyesület elnöke Nikléczi Gábor elmondta, hogy a helyi önkormányzattal közösen egy sikeres TOP pályázatot adtak be. A pályázat pozitív elbírálásának köszönhetően 3,5 millió forintos támogatást nyertek el, amely összegből eszközöket vásárolhatnak – sátrat, hűtőket, kiszolgáló pultit, stb. Szeretnének majd a későbbiekben egy gasztroszínház programot rendezni Kiskőrösön, amikor az előadás közben lehetőség nyílna borkóstolásra és finom falatok elfogyasztására. A tervek szerint jövő év szeptemberében a Szüreti napok idején a vendég delegációk részvételével „városi szürettel” várnák a testvérvárosi településekről érkezőket. Beszámolt arról is, hogy az idei évben az egyesület 600 ezer forint NEA támogatásban részesült és a jövő évre 1,5 millió forintos pályázatot nyújtottak be.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (16 db kép)
MEGOSZTÁS