A Képviselő-testület „Kiskőrös Város egészségügyi és szociális ellátásáért” díjat adományozott Dr. Csenki József részére, melyet 2020. október 23-án vehetett át Domonyi László polgármestertől.

Csővári László, Mokrickij Viktor és Dr. Csenki József díjazottak

Dr. Csenki József Kecelen született 1941. augusztus 17-én. Édesanyja, Anna háztartásbeli, míg Édesapja, József kéményseprő, és önkéntes tűzoltó volt. Két testvére született, Irénke és Csaba. Szegény családban, de annál nagyobb szeretettben nőttek fel. József kitűnő tanulmányi eredményei már korán megmutatkoztak az iskolában, így nem is volt kérdés számára, hogy a legnemesebbet, az egészségügyi pályát, az orvosi hivatást fogja választani.    

-Hirdetés-

A gimnáziumot Kiskőrösön végezte el, ahol a biológia volt a kedvenc tantárgya. 1965-ben példás eredménnyel végzett a Szegedi Orvostudományi Egyetemen, csecsemő és gyermekgyógyász szakon. Végzettséget szerzett továbbá kitűnő eredménnyel háziorvostan, valamint sportorvostan szakirányokból is. A diploma megszerzését követően Baján a kórház gyermekosztályán dolgozott, ezt követően a bajai kórház rendelőintézetének gyermekgyógyász szakrendelését vezette. Kiskőrösre 1976-ban, Dr. Barna János igazgató hívására költözött, ahol körzeti gyermekorvos, majd házi gyermekorvos, sport szakorvos lett. A Petőfi Általános Iskolában, mint iskolaorvos dolgozott, hozzá tartozott három óvoda és a bölcsőde is. Évekig részt vállalt az ügyeleti feladatokból is a kiskőrösi központi orvosi ügyeletben, ahol a felnőtt betegeket is el kellett látnia. A város és a környező települések sportolóinak ellátását, megfelelő, magas színvonalon tudta biztosítani. Az NB 1-es kiskőrösi férfi kézilabda csapat mérkőzésein állandó sportorvosi ügyeletet adott.

Felesége Katica, aki mindig mellette állt, segítette munkáját mind az otthoni teendőkben, ugyanúgy, mint a munkában. Felesége egész pályája során végigkísérte, asszisztensnője is volt a praxisban. Együtt mentek el nyugdíjba is, így együtt kezdték meg a megérdemelt pihenés éveit 2009 szeptemberétől. A munka mellett négy gyermeket neveltek fel, és hat unokájuk született. A gyermekei közül Mariann követte a példáját, ő gyermekorvosként praktizál. Tünde lánya kozmetikus, Orsolya könyvelő, Józsi fia pedig kormánytisztviselő.

Dr. Csenki József

Betegeit mindig lelkiismeretesen, maximális tudásával kezelte, addig, amíg teljesen meg nem gyógyultak.

Nem számított, hogy hétvége, éjszaka, vagy ünnepnap volt, mindig lehetett rá számítani, így csak a legritkább esetben küldte kórházba őket. Ehelyett inkább kijárt otthonukba a betegekhez, ha szükségesnek ítélte meg, akkor naponta többször is. Egész életében a hivatásának élt, legfontosabb volt számára a fiatal életek mentése.

Kapcsolódó cikk
Önkormányzati elismeréseket adtak át Kiskőrösön
Önkormányzati elismeréseket adtak át Kiskőrösön
Kiskőrös Város képviselő testülete önkormányzati elismeréseket adományozott. Az Önkormányzati díjak átadó ünnepség eredetileg 2020. március 15-re volt tervezve, de a...

Nyugdíjas éveiben hobbijának a kocogásnak, az utazgatásoknak, a kerékpározásnak, és az unokáinak hódol.

Kedves József! „Kiskőrös Város egészségügyi és szociális ellátásáért” címéhez gratulálunk, jó egészséget, és boldog nyugalomban eltöltött nyugdíjas éveket kívánunk.

(A fotók a 2020. október 23-i ünnepélyes díjátadón készültek.)

MEGOSZTÁS