A vendéglátás és szabadidő területén több mint 170 ezer, a szálláshelyeknél pedig közel 30 ezer munkahely megőrzését segíthetik a legújabb lépések. Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az ágazati bértámogatási programmal kapcsolatban mondta pénteken.

Az ITM közleménye szerint, az államtitkár hangsúlyozta, a kormány célja, hogy a vírusválság miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat, dolgozóik munkahelyét megvédje.
Bodó Sándor kiemelte, a támogatás maximális mértéke a minimálbér másfélszerese, személyenként bruttó 241 500 forint. A munkáltatónak emellett járulékokat sem kell fizetnie a novemberi munkabérek után. Így a munkaadó teljes bérköltségének több mint a felét is megkaphatja kompenzációként, ha nem bocsátja el a munkavállalóját, és munkabérét kifizeti.

A támogatás a tevékenységüket legalább részlegesen szüneteltetni, létesítményeiket a fertőzés terjedésének lassítása érdekében bezárni kényszerülő cégek megsegítését célozza

-Hirdetés-

A vendéglátásban foglalkoztatottak átlagos havi bruttó átlagkeresete a legutóbbi adatok szerint 251 724 forint, a művészet, szórakoztatás, szabadidő gazdasági ágban dolgozóké pedig 375 276 forint volt.
A munkáltatók, így munkavállalóik túlnyomó többsége esetében, teljes mértékben ki fogják tudni használni a bruttó bérek 50 százalékáig terjedő bértámogatást. A juttatást bruttó 483 ezer forintos fizetésig maradéktalanul, afelett pedig a minimálbér összegének másfélszereséig lehet érvényesíteni, akár a részmunkaidőben foglalkoztatottak után is.

A támogatás így érdemben segíti a bevételkiesést elszenvedő vállalkozásokat munkavállalóik megtartásában.

A foglalkoztatók egyszerűen, egyoldalas kérelem kitöltésével tudnak pályázni. A kérelmeket a telephelyük, székhelyük szerint illetékes kormányhivatalnál adhatják be. A részletes dokumentáció a munka.hu honlapon található meg.

Bodó Sándor még azt is hozzátette, hogy a járvány első hullámában biztosított munkahely védelmi bértámogatást közel 20 ezer munkavállaló után igényelték a szálláshely és vendéglátási ágazatban. A most elérhető támogatási forma tehát akár tízszer több munkahely megtartását is szolgálhatja az érintett szektorokban.

Forrás: mti.hu
Kiemelt kép: freepik.com

MEGOSZTÁS