Hamarosan felújításra kerülhet a kiskőrösi Petrovics utcában található járda az Evangélikus Templom és a Bajcsy-Zsilinszky utca között. A felújításról Pohankovics András, a körzet önkormányzati képviselője sajtótájékoztató keretében számolt be.

Milyen pályázati forrásból, mekkora összegből és hány méter járda újul meg a körzetében?

Nagy örömmel jelenthetem be, hogy a Petrovics utcában az evangélikus templom és a piactér közötti járda megújul. Közel 260 méter hosszú ez a szakasz és 2 méter szélességben tudjuk ezt a járdát felújítani, újraburkolni. Kiskőrös Város Önkormányzata pályázott a Belügyminisztériumhoz, tehát ez most nem Európai Uniós pályázatból valósul meg, hanem nemzeti forrásból. Összesen 450-500 négyzetméter felület az, amire pályázatot nyertünk.

10x20x6 cm-es szürke térkőből lesz kirakva majd ez a 2 méteres járdaszakasz
-Hirdetés-

Nagyon hálásak vagyunk a Kormánynak azért, hogy támogatja a városoknak a járdafelújítások és az ezen infrastruktúra megújítási kezdeményezéseit.

Miért pont ez a szakasz újult meg ebből a pályázatból? Mennyire nehéz az, hogy prioritásként kiválassza az aktuálisan felújítandó részeket?

2014 óta vagyok a körzet önkormányzati képviselője, és már 2015-ben a lakossági fórumon szóba került a Petrovics utcai járdaszakasz. A napokban visszakerestem azoknak a fórumoknak az emlékeztetőit, feladatlistáit és láttam, hogy 2015-ben jelezték az itt lakók. Több lakossági fórumon vettem itt részt, vagy a társasházak képviselője által összehívott lakógyűléseken, ahol mindig szóba került ez a járda. Azt is be kell vallanunk, hogy jó néhány – hála Istennek csak kisebb – baleset is történt már itt. Jellemzően idős emberek estek el, botlottak meg. Tehát régóta tudtam, hogy szükséges ennek a járdának a felújítása. Most jutottunk el ide, hogy végre neki tudunk fogni ennek a munkának.

Milyen formában fog a járda megújulni, illetve kapcsolódik-e hozzá egyéb fejlesztési terv?

A járdát mindenképpen térkővel, viacolor járdaként szeretnénk felújítani: 10x20x6 cm-es, szürke színű térkőből lesz kirakva majd ez a 2 méteres járdaszakasz. Mellette végig szegélykővel lesz megtámasztva, úgyhogy nagyon jó, stabil és hosszú élettartamú járdát fogunk itt kialakítani.

A járdafelújítással párhuzamosan mindenképpen fákat is szeretnénk ültetni, ami régi kérése az itt élőknek, valamint én is kértem a Polgármester Úrtól, hogy ezt a jelenleg – a városunkhoz képest –fában szegényebb utcaszakaszt beültethessük. Ba Irénnel és az Ültess Fát Mozgalommal fel is mértük már a terepet. Megnéztük, hogy hova milyen fa lenne való, és mi az, ami a közműveket nem annyira bántja. Vagy adott esetben, ha vannak fák, akkor ezeket ebbe a sorba illesztve tudnánk egy szép kis fasort kialakítani itt a Petrovics utcában.

Új hinta, csúszda és kosárhinta is telepítésre került a játszótéren

Az elmúlt hetekben a játszóteret is sikerült megújítanunk, ezt önkormányzati saját erős beruházásként tettük meg, és új játszóeszközöket tettünk le: mint például hintát, csúszdát és kosárhintát. Bízunk abban, hogy ez is tudjuk bővíteni a kisgyerekes családoknak a lehetőségeit.

Kapcsolódó cikk
Teljes hosszában megújul a Mészáros Lőrinc utcai járda
Teljes hosszában megújul a Mészáros Lőrinc utcai járda
Szedmák Tamás önkormányzati képviselő elmondása szerint a legrosszabb járda a Mészáros Lőrinc utcában található a választókerületében. Több szakasza is balesetveszélyessé...

Ki lesz a kivitelező?

Célunk az volt, hogy ez a beruházás is, mint ahogyan a legtöbb Kiskőrösön, helyben maradó beruházás legyen. Így az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló Kőröskom Nonprofit Kft.-t bíztuk meg ennek a járdaszakasznak a kivitelezésével. A cégnél megvan a szakmai tudás, és azok a gépek is rendelkezésre állnak, amelyek az ilyen járdafelújításhoz szükségesek. Azért is fontos ez, mert szintén az önkormányzat cége a Kőrösszolg Nonprofit Kft. lesz az, akinek majd karban kell tartania ezt a járdát. Tehát nem fognak egymásra mutogatni, ha néhány év múlva esetleges karbantartás lesz. A városunknak egy fontos célkitűzése, hogy amit csak lehet, azt helybéli vagy környékbeli vállalkozásokkal próbáljunk meg kiviteleztetni.

MEGOSZTÁS