Tudatos vásárlásra kéri a lakosságot az országos tisztifőorvos az adventi időszak beköszöntével a koronavírus-járvány miatt.

Müller Cecília vasárnap a közmédiának azt mondta, hogy a plázákban céltalanul fel-alá járkálni veszélyes. Ezért aki teheti, vásároljon az interneten, aki pedig mégis személyesen veszi meg az ajándékokat, otthon találja ki, mit szeretne, hogy tudatosan, a lehető legrövidebb idő alatt el tudja intézni a vásárlást.
Az országos tisztifőorvos emellett fontosnak tartja azt is, hogy az emberek időben kezdjék el a bevásárlást, amíg még nincs tömeg.

Kerüljük a tömeget a karácsonyi bevásárlás során is (Kép: freepik.com)
-Hirdetés-

Közölte, hogy szombaton minden eddiginél több új fertőzöttet regisztráltak, az elhunytak száma pedig 156 volt. Emiatt rendkívül fontos, hogy például a higiénés szabályok betartásával vigyázzunk azokra a családtagokra, akik a veszélyeztettek közé tartoznak – hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy ez alól a fiatalok sem kivételek. A napokban közülük is haltak meg a koronavírus miatt, rájuk is oda kell figyelni.

Müller Cecília továbbra is arra kér mindenkit, hogy kerülje a csoportosulásokat, és a szabályok fegyelmezett betartásával segítse az egészségügyi ellátórendszert, hogy bírja a jelenlegi extrém terhelést.

A kormány tavasszal lélegeztetőgépeket szerzett be. Jelenleg folyamatosan érkeznek az országba gyógyszerek, az egészségügyi személyzet pedig kiváló, ezért senki ne ijedjen meg, ha kórházba kell mennie. A kórházban a legmagasabb szintű ellátást biztosítják mindenkinek, rendelkezésre állnak a szakemberek, gyógyszerek, lélegeztetőgépek, beavatkozási lehetőségek, amelyeket szükség esetén gyorsan igénybe lehet venni – jelentette ki.

Beszélt arról is, hogy a járvány dinamikája azt mutatja, hogy a következő hetekben még hasonló fertőzöttségi adatokra kell számítani. Az, hogy milyen lesz az idei karácsony, az emberek fegyelmezettségén múlik – vélekedett.

Koronavírus megelőzés tájékoztató (Kép: koronavirus.gov.hu)

Az országos tisztifőorvos emlékeztetett, a napokban regisztráció indul. A lakosok jelezhetik igényüket az oltás iránt. Ez azt a célt szolgálja, hogy jobban meghatározhassák az oltópontokat, és kiszámíthassák azok várható terheltségét – mondta. Hozzátette, hogy a regisztráció pontos módjáról a hét elején tájékoztatnak, de várhatóan az internetes regisztráció mellett lehetőség lesz telefonon vagy akár írásban is jelentkezni.

Müller Cecília kitért arra is, hogy a népegészségügy egyik fontos feladata, hogy a lehető legszélesebb körben tájékoztassa az embereket az oltásról, hogy ezáltal mindenki eldönthesse, szeretné-e beoltatni magát.
Magyarországon a lakosság széles körében bizalom övezi az oltásokat. Ezt a bizalmat pedig semmiképp sem szabad felborítani, ezért garantálni kell a koronavírus elleni vakcina hatékonyságát és biztonságosságát – emelte ki.

Koronavírus elleni vakcina (Kép: MTI)

Ismertette, hogy várhatóan kedden indul egy többek között virológusokból, kutatókból, oltóanyaggyártókból, klinikai szakemberekből álló magyar delegáció Oroszországba, hogy az orosz oltóanyagról tájékozódjon. A delegáció tagjai minden kérdésre választ kapnak majd. Amennyiben a vakcina valóban hatásos és biztonságos, a magyarok rendelkezésére bocsájtják – mondta.

Hozzátette, hogy az orosz vakcina van leginkább elérhető közelségben, de a többi vakcináról is azt hallani, hogy az engedélyeztetési eljárás vége felé járnak.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: freepik.com

MEGOSZTÁS