Az ünnepek közeledtével szeretnénk minél többeket helyi termékek vásárlására ösztönözni, ezért sorozatunkban olyan kisvállalkozókat mutatunk be, akiknek kezeik munkája által igazi ajándékok kerülhetnek a fa alá.

-Hirdetés-

Czinkóczki Szilvia 6 éves kora óta él Kiskőrösön. Amikor a jókedvet osztották, mérget vennék rá, hogy kétszer állt sorban. Nemrég találkoztam facebook oldalán a Go Crazy nevezetű pár perces videóival, hát, mit mondjak, bearanyozták a napomat.

Szilvi amellett, hogy humorfelelős a közösségi médiában, a dolgos mindennapokat is ebben a szellemben éli: szappanokat gyárt a jókedv és a nyugalom esszenciáival fűszerezve.
Kiskőrösön, a patyolattiszta Szent István utcai szappanműhelyben beszélgettünk Szilvivel az Ambrózia Szappan Manufaktúra születéséről és az ünnepi vásárlási dömpingről.

Hosszú volt az út a manufaktúrád megalakulásáig. Mesélsz erről?

– Tulajdonképpen jó irányt vettem a kezdetek kezdetén: cukrásznak tanultam, ahol a szépségét, gyönyörűségét megtanulhattam a díszítésnek, sütésnek és egyéb dolgoknak. Ennek most nagy hasznát veszem. A cukrászélet nagyon kemény, a napi 12-16 óra állómunka kifogott rajtam, így a Vendéglátóipari szakmunkás  után elvégeztem a gimnáziumot, majd masszőr lettem, méghozzá gyógymasszőr.  Teltek múltak az évek, kikerültem hajóra dolgozni, onnan angol nyelvismerettel gazdagodva hazajöttem, szállodában recepciósként dolgoztam. Még mindig úgy éreztem, hogy nem a helyemen vagyok. 

Ezt sokan érzik így… mégis mi segített abban, hogy megtaláld azt a munkát, ami te vagy?

– Világéletemben szappant használtam viszont bőröm állandóan viszketett tőlük, télen még rosszabb volt a helyzet, akkor még nem tudtam, hogy mitől. Kerestem a jobbnál jobb kozmetikumokat, kutattam a gyógyírt a problémámra. Egy Angliában élő barátnőmtől hallottam először az organikus szappanokról, és természetesen utánanéztem ezeknek a termékeknek. Onnantól kezdve nem volt megállás, beszippantott a szappanok világa. Hat évvel ezelőtt megcsináltam egy alaptanfolyamot Budapesten, ahol megtanították az alapokat, a lúg biztonságos használatát. Gyártottam a családnak, barátoknak és a szappanjaim rendszeres használatától nálam is eltűnt a viszketés.

Mikor alakult a céged? Voltak kezdeti nehézségek?

– Az Ambrózia Szappan Manufaktúrám 2019. augusztus 2-án alakult. Hihetetlenül egyedül éreztem magam a cég alapítás és építés világában, ( két nagyon jó barátom segített az üzemépítésben de mindent saját kezűleg csináltunk szinte) de voltak nagyon jó ötleteim: viszonteladókat, boltokat, vásárlókat kerestem. Volt, hogy elcsüggedtem, aztán felszívtam magam: „Czinkóczki Szilvia! Egyenesen előre, nem fogod feladni.” 

Megtanultad az alapreceptet, hogyan születik meg belőle egy igazán Ambróziás, színes szappan?

– Igen. A tanfolyam tényleg csak az alap dolgokra tanított meg, hogy vannak színezőanyagok, illatanyagok és hogy milyen módon keverjem össze a lúgot a zsírral, hogy ne égessem szét magam. Minden egyebet saját tanulás, utánajárás módján szedtem magamra éveken keresztül, főképp külföldi oldalakból, csoportokból. Egy szappan megalkotásánál a legfőbb szempont, hogy a lehetőségekhez mérten minél jobban természetes legyen. Formavilág és díszítés terén is találok bőven inspiráló videókat, ezekből tanulok, keverem őket és ettől lesz más.

Mit kell tudnunk a szappanjaidról?

– Létezik öntött és főzött szappan. Magyarországon kevesen főzik a szappant, én ezen kevesek táborát gyarapítom,  de van már két másik szappanom is amik öntéses technikával készülnek. Az öntött szappanoknál jobban ki lehet élni a kreativitásunkat. Ezzel a fajta technikával különleges díszítést, örvényeket tudunk alkotni, viszont minimum 4 hetet állnia kell, amíg a lúg elszappanosítja az összes zsiradékot. Ellenben a főzött szappannál a főzéssel felgyorsulnak a kémia reakciók és másfél, két óra múlva kész is van a szappan. Már csak száradnia kell.

Milyen alapján rangsorolnád a termékkínálatodat?

– Az összes bőrtípusra készítek szappanokat, kivéve a zsíros, pattanásos bőrre, mert a tapasztalataim azt mutatják, hogy nincs rá akkora igény. Van szappanom normál bőrre…, száraz bőrre, száraz-extra száraz-problémás bőrre: itt a problémásnál gondolok az ekcémás, kiütéses bőrre, amire a méz és a kecsketej kiváló lehet. Van száraz-érzékeny bőrre, ő a fehéragyagos-rizsvirág illatú szappanom. Mindegyikben van sheavaj pluszban, valamelyikben szőlőmagolaj is, vagy éppen méz, a rózsásban pedig TUSSAH-selyem, ami egy hernyóselyem. Rengeteg értékes dolog van a szappanokban, színezéknek is természetes hozzávalókat használok, mint például az agyag.
Az illatuk alapján sokféle létezik, de két fő kategória van: citrusos és édes illatúak.

Melyik fajtára van a leginkább igény?

– Hol erre, hol arra. Egyszer az egyik fogy jobban, másszor a másik. Igazából azt látom, hogy az illat választja ki az egyént, majd miután elmondtam, hogy mi van benne, akkor születik meg a döntés.

Melyik a kedvenced?

– Igazából mind… mikor melyikkel fürdök éppen, azt imádom. Ilyenkor rájövök, hogy tényleg nagyon gondosan lett mind megalkotva.

Mit tervezel Karácsonyra? Készülsz csomagokkal?

– Közeleg az év vége, ilyenkor szokták a cégek meglepni dolgozóikat egy kis ajándékcsomaggal, jelenleg ezeket a megrendeléseket dolgozom fel a személyes rendelések mellett. Elérhetőek szappancsomagjaim egyedi megrendelésre is, természetesen aki nehezen tud választani, annak tudok ajánlást biztosítani. A minőség megfizethető nálam!

Czinkóczki Szilvi elérhetőségei:
Telefon: (20) 333 7995
E-mail cím: ambroziaszappan@gmail.com

WEB: www.ambrozia-szappan0.webnode.hu
www.ambroziaszappan.hu (a webshop 2020. december 7-ei héten indul)

Kapcsolódó cikk
AnnaSoul – kozmetikai apróságok, nem csak karácsonyra
AnnaSoul – kozmetikai apróságok, nem csak karácsonyra
Az ünnepek közeledtével szeretnénk minél több helyi kisvállalkozót bemutatni. Ha számotokra is fontos a hazai márkák támogatása, akkor érdemes megismerkednetek...

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (14 db kép)
MEGOSZTÁS